Πέμπτη 10 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οργανώνονται οι γιατροί διεκδικώντας αντιμετώπιση των μεγάλων ελλείψεων

Την κλιμάκωση της πάλης τους μέσα από τη συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη αλλά και με ποικίλες άλλες δράσεις αποφάσισε το ιατρικό προσωπικό του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μέσα από μαζική συνέλευση που πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι.

Ανάμεσα στα άλλα αποφασίστηκε να προχωρήσουν άμεσα στην εκλογή νοσοκομειακής επιτροπής των γιατρών στο πλαίσιο της ΕΝΙΘ, για τον καλύτερο συντονισμό των δράσεων. Επίσης, να προχωρήσουν σε καταγραφή των ελλείψεων και των προβλημάτων ανά τμήμα και στα Επείγοντα. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το στοιχείο πως από τις 98 οργανικές θέσεις ιατρών είναι κενές οι 49 και από αυτές οι 38 είναι θέσεις ψυχιάτρων.

Το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο νοσοκομείο και σε συνέντευξη Τύπου, όπου θα προσκληθούν και άλλοι φορείς, προκειμένου να αναδειχθούν οι τεράστιες ελλείψεις και η ανάγκη κάλυψής τους με μαζικές μόνιμες προσλήψεις.

Παράλληλα, στη συνέλευση αναδείχθηκε η ανάγκη προστασίας της ιατρικής πράξης από την προσπάθεια ποινικοποίησης, που ήρθε στο προσκήνιο με τη σύλληψη της επικουρικής ψυχιάτρου του ΨΝΘ, μετά από τον αιφνίδιο θάνατο μιας νοσηλευόμενης ασθενούς, την περασμένη Πέμπτη. Για τη διακρίβωση των αιτιών του θανάτου αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας - νεκροτομής.

Με δήλωσή του, ο Γιάννης Παντουλάρης, μέλος του ΔΣ της ΕΝΙΘ και του ΔΣ της ΟΕΝΓΕ, αναφέρθηκε στη σύλληψη της επικουρικής ψυχιάτρου λέγοντας ότι «είναι πρωτοφανής ενέργεια να συλλαμβάνεται μια συνάδελφος εν ώρα εργασίας μέσα στο νοσοκομείο και να κρατείται επί 4 μέρες σαν να είναι ένας εγκληματίας του κοινού ποινικού δικαίου. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση, ήταν μαζική, εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας».

Επίσης, αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού, που μαρτυρούν τις δύσκολες συνθήκες μέσα στις οποίες καλούνται να επιτελέσουν το έργο τους.

Οπως είπε, «συνολικά είμαστε σε μια πολύ έντονη ανησυχία και σε εγρήγορση και κινητοποίηση, βάζοντας μπροστά και επιτακτικά τα ζητήματα που αφορούν συνολικά τις πολύ αντίξοες πλέον συνθήκες στις οποίες εργαζόμαστε.

Το ΨΝΘ είναι ένα νοσοκομείο το οποίο δέχεται έναν τεράστιο φόρτο περιστατικών ψυχικά ασθενών. Εφημέρευε επί μήνες μόνο του, καθώς ήταν κλειστά όλα τα υπόλοιπα ψυχιατρικά τμήματα στα άλλα νοσοκομεία της πόλης ("Παπανικολάου", "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ). Εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία δεχθήκαμε περιστατικά και από αυτές τις περιοχές. Μέχρι και από τη Στυλίδα πήραμε περιστατικό για νοσηλεία στο νοσοκομείο μας. Ταυτόχρονα με όλο τον υπόλοιπο φόρτο που συναρτάται με τη συνθήκη της πανδημίας και τη μεγάλη επιβάρυνση στην ψυχική υγεία του πληθυσμού συνολικά».

Στη συνέχεια σημείωσε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι δεν μπορούμε πλέον να εργαζόμαστε όλο και λιγότεροι, δεν μπορούμε να εργαζόμαστε όλο και πιο εξουθενωμένοι σωματικά και ψυχικά, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και μέσα. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα λύσεις με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενίσχυση του συστήματος συνολικά, με χρηματοδότηση, υποδομές, μέσα. Αμεσα να επαναλειτουργήσουν όλες οι κλειστές ψυχιατρικές κλινικές καθώς είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η χωρητικότητα του συστήματος και να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας Υγείας για να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ