Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
«Θα διαρκέσουν μέρες» οι διαπραγματεύσεις

Απελευθέρωσαν ακόμη έναν όμηρο οι Αφγανοί ένοπλοι

Ανθρωποι των ειδικών δυνάμεων γύρω από το αεροπλάνο που βρίσκονται οι αεροπειρατές

Associated Press

Ανθρωποι των ειδικών δυνάμεων γύρω από το αεροπλάνο που βρίσκονται οι αεροπειρατές
ΣΤΑΝΣΤΕΝΤ.-

Οι οκτώ ένοπλοι αεροπειρατές εξακολουθούν να κρατούν ομήρους τους περισσότερους επιβάτες και τα μέλη πληρώματος του αφγανικού Μπόινγκ που παραμένει στο βρετανικό Στάνστεντ για τέταρτη ημέρα σήμερα, ωστόσο χθες απελευθέρωσαν άλλον ένα (τον ένατο αφ' ότου το σκάφος προσγειώθηκε εκεί). Οι βρετανικές αρχές εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές «θα διαρκέσουν επί πολλές ημέρες» και προετοιμάζονται αναλόγως. Αν και ειδικές δυνάμεις (ανάμεσά τους, όπως σημειώνει το BBC, βρίσκονται και μέλη της SAS) εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από το «Μπόινγκ 727» της «Ariana», η αστυνομία του Εσεξ έκανε σαφές ότι «ευνοεί» τη λύση μέσω διαπραγματεύσεων και «διατηρεί βάσιμες ελπίδες» ότι θα την επιτύχει.

Οι εκπρόσωποι των βρετανικών αρχών διατείνονται ότι οι διαπραγματεύσεις με τους αεροπειρατές γίνονται με «πολιτισμένο, επιχειρηματικού ύφους» τρόπο. Οι αεροπειρατές - η ταυτότητα των οποίων εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη - μιλούν αψεγάδιαστα αγγλικά κατά την ίδια πηγή, ενώ επέδειξαν «καλή θέληση» με τη χθεσινή απελευθέρωση του ομήρου, ο οποίος είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά. Οι απελευθερωθέντες, στις συνεντεύξεις που έδωσαν στους αστυνομικούς, είπαν ότι οι αεροπειρατές «φέρθηκαν καλά».

Από τους 186 που βρίσκονταν στο Μπόινγκ όταν αυτό απογειώθηκε από την Καμπούλ, έχουν απελευθερωθεί συνολικά 28, όλοι σώοι και ασφαλείς.

Σύμφωνα με αναφορά του πρακτορείου «Afghan Islamic Press» - που δεν επιβεβαιώνεται από άλλη πηγή - οι αεροπειρατές ζητούν την απελευθέρωση του Ισμαΐλ Χαν, παλιού εξέχοντος μέλους της αντιπολίτευσης, που οι επικυρίαρχοι του 90% της χώρας, Ταλιμπάν, κρατούν φυλακισμένο από το 1997. Ο ηγέτης των Ταλιμπάν, μέσω του πρεσβευτή του στο Πακιστάν, πάντως, έκανε σαφές ότι «δε θα υπάρξει διαπραγμάτευση» σχετικά με αυτό το αίτημα, ενώ ο υπουργός αερομεταφορών και τουρισμού της κυβέρνησης των Ταλιμπάν έχει καλέσει τις βρετανικές αρχές να πραγματοποιήσουν έφοδο στο αεροσκάφος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ