Τρίτη 15 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΙΡΑΝ
Αντίποινα με χτύπημα σε ισραηλινή βάση στο Ιράκ

Σειρά συσκέψεων στο αμερικανικό υπουργείο Αμυνας μεταξύ Αμερικανών και Ισραηλινών στρατηγών προκάλεσε η προχτεσινή αναίμακτη ιρανική πυραυλική επίθεση στο Ερμπίλ του ιρακινού αυτόνομου Κουρδιστάν, με 12 βαλλιστικούς πυραύλους κοντά στο νέο αμερικανικό προξενείο.

Στην Ουάσιγκτον μετέβη από χτες κλιμάκιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ισραηλινού στρατού με επικεφαλής τον υπαρχηγό του ΓΕΣ Χερζί Χαλεβί, ο οποίος αναμένεται να συμμετάσχει παράλληλα και σε ένα «Στρατηγικό Φόρουμ Αμυνας» μαζί με στρατηγούς της Κεντρικής και Ευρωπαϊκής Διοίκησης του αμερικανικού στρατού.

Την ευθύνη της επίθεσης στο Ερμπίλ ανέλαβαν οι Ιρανοί «Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης», ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν αντίποινα για τη δολοφονία δύο Ιρανών ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων στη Συρία στις αρχές της περασμένης βδομάδας, στο πλαίσιο ισραηλινής επίθεσης με πυραύλους. Υποστήριξαν επίσης πως χτύπησαν μυστική ισραηλινή βάση της Μοσάντ. Παράλληλα, χτες ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τεχεράνη δεν θα ανεχθεί τη δημιουργία «κέντρου» κοντά στα σύνορά του για σαμποτάζ, συνωμοσία και αποστολή τρομοκρατικών ομάδων στο Ιράν.

Τον ισχυρισμό περί ισραηλινής βάσης απέρριψαν τόσο το Ισραήλ όσο και ο Ιρακινός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καντχίμι, που καταδίκασε την επίθεση, όπως και ο πρωθυπουργός του αυτόνομου Κουρδιστάν, Μανσούρ Μπαρζανί.

Η ιρανική επίθεση φάνηκε να περιπλέκει και τις διαπραγματεύσεις που έχουν ξεκινήσει από πέρυσι Ιράν και Σαουδική Αραβία για εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Την Κυριακή το Ιράν ανακοίνωσε μονομερώς ότι αναβάλλονται μέχρι νεοτέρας οι προγραμματισμένες για αύριο Τετάρτη 16 Μάρτη στη Βαγδάτη συνομιλίες μεταξύ Ιρανών και Σαουδαράβων διπλωματών που είχε ανακοινώσει το Σάββατο ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Φ. Χουσεΐν.

Σήμερα Τρίτη, πάντως, μεταβαίνει στη Μόσχα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, σε μια προσπάθεια να αντιληφθεί ποιες ακριβώς εγγυήσεις ζητούν οι Ρώσοι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων της Βιέννης για τη διατήρηση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την περασμένη βδομάδα η Ρωσία είχε ζητήσει εγγυήσεις από τις ΗΠΑ προκειμένου να εξασφαλίσει ότι οι δυτικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω Ουκρανίας δεν θα επηρεάσουν τις εμπορικές σχέσεις με το Ιράν. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν τις είχε τότε απορρίψει ως «άσχετες» με τις διαπραγματεύσεις στη Βιέννη.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή και ενώ όλα έδειχναν ότι πλησιάζουμε στην επίτευξη συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ ανακοίνωσε το «πάγωμα» των διαβουλεύσεων στη Βιέννη, λόγω «εξωτερικών παραγόντων», μολονότι διευκρίνισε ότι «ένα τελικό κείμενο είναι σχεδόν έτοιμο στο τραπέζι».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ