Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Εσωτερικός πόλεμος

ΒΙΕΝΝΗ.-

Υπό το άγρυπνο βλέμμα 600 πάνοπλων αστυνομικών και με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, γύρω από το κτίριο του αυστριακού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε χτες μια πραγματικά θυελλώδης πρώτη σύνοδος της Βουλής, με τη χώρα υπό τη νέα ηγεσία, τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού του καγκελάριου Βόλφγκανγκ Σούσελ, όπου συμμετέχει και το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γεργκ Χάιντερ.

Θέμα της συνεδρίασης της Βουλής ήταν η πρόταση μομφής, που είχαν καταθέσει οι Πράσινοι, οι οποίοι κατηγορούν τον καγκελάριο ότι αγνόησε τις ευρωπαϊκές αντιδράσεις για τη συμμετοχή του κόμματος του Χάιντερ στη νέα κυβέρνηση, με αποτέλεσμα η Αυστρία να κινδυνεύει με διεθνή απομόνωση. Οι Πράσινοι διαθέτουν, πάντως, μόλις 14 έδρες σε σύνολο 183 και η πρόταση μομφής δεν έχει καμία τύχη ακόμη και αν ψηφίσουν υπέρ οι Σοσιαλδημοκράτες, που κατείχαν την εξουσία για 30 χρόνια, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει μια σταθερή πλειοψηφία 104 εδρών.

Από την άλλη πλευρά σε μια πρωτότυπη «επέμβαση» ο Πρόεδρος της αυστριακής Δημοκρατίας Τόμας Κλέστιλ έδωσε χθες στη δημοσιότητα ένα κείμενο - ανακοίνωση, όπου τονίζει ότι ο ίδιος είχε προειδοποιήσει από το Νοέμβριο το νέο καγκελάριο Βόλφγκανγκ Σούσελ για το ενδεχόμενο έντονων διεθνών αντιδράσεων σε περίπτωση συμμετοχής του ακροδεξιού κόμματος του Γεργκ Χάιντερ στην κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Προεδρίας τονίζεται ότι ο πρόεδρος προειδοποίησε τον Σούσελ για τις πιθανές αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) τον περασμένο Νοέμβριο. Κάτι εντελώς ασυνήθιστο στη διπλωματική πρακτική, η ανακοίνωση της αυστριακής προεδρίας αποκαλύπτει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, που είχε ο Πρόεδρος Κλέστιλ, με τους ξένους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Πάντως, για άλλη μια φορά το βράδυ της Δευτέρας, χιλιάδες άτομα πραγματοποίησαν μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Βιέννης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή του Χάιντερ στην κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ