Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΕΣ
«Διεκδικούν» συνέχεια στην οικονομική μιζέρια

Ούτε καν αυτά που σύμφωνα με το νόμο δικαιούνται, δεν τολμούν να διεκδικήσουν οι νομάρχες της χώρας. Σε πρόσφατη Γενική Συνέλευσή της, η Ενωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ), αποφάσισε να ζητήσει από την κυβέρνηση να αποδοθεί στις Νομαρχίες το ποσό των 8,5 δισ. δραχμών, ως οφειλόμενα από το 1999. Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού, όπου προσδιορίζεται το ύψος της χρηματοδότησης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ), τα χρήματα που της παρακράτησε η κυβέρνηση το προηγούμενο έτος, αγγίζουν τα 17,61 δισ. δραχμές.

Την ίδια ώρα η ΕΝΑΕ αφήνει στο απυρόβλητο την πενιχρή χρηματοδότηση της ΝΑ, που ανέρχεται μόλις στο 0,63% του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού. Τα χρήματα αυτά - όπως έχουν ομολογήσει ακόμα και κυβερνητικοί νομάρχες - δεν αρκούν για να καλυφθούν καν οι λειτουργικές δαπάνες των Νομαρχιών. Και βέβαια η ΕΝΑΕ δε θίγει το μείζον ζήτημα του καπελώματος των Νομαρχιών από τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο για τον τρόπο που θα διατεθούν ακόμα και αυτοί οι πενιχροί πόροι που εισπράττει ο θεσμός.

Ετσι η «διεκδίκηση» της ΕΝΑΕ «μένει» στη θεσμοθέτηση Ειδικού Αναπτυξιακού Πόρου υπέρ της ΝΑ (απόδοση του 1% επί του ΦΠΑ) και στην απόδοση του ποσού των 12 δισ. δραχμών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. «Διεκδίκηση» που σίγουρα δε συμβάλλει ώστε να πάψει η ΝΑ να είναι «φορέας που διεκπεραιώνει κρατικές υποθέσεις» - όπως δήλωσε στη σχετική Γενική συνέλευση της ΕΝΑΕ ο πρόεδρός της, Θ. Κατριβάνος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ