Σάββατο 23 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τεράστια χοιρομονάδα

Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας ζήτησε με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία της μονάδας εκτροφής χοιρομητέρων HELLAS FARM σε περιοχή κοντά στα Τρίκαλα δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, παραγνωρίζοντας τις αντιδράσεις των τοπικών φορέων, αλλά και τους μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Πρόκειται για μία κολοσσιαία μονάδα που θα εκτρέφει 12.600 χοιρομητέρες και συνολικά πάνω από 160.000 ζώα με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία, αλλά η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Ρ. Ζήση ισχυρίστηκε στη Βουλή ότι δε θα υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Τσιόγκας, ζητώντας την ανάκληση της άδειας λειτουργίας, αλλά η υφυπουργός είπε ότι η κοινή υπουργική απόφαση που εκδόθηκε για τους περιβαλλοντικούς όρους λειτουργίας έλαβε υπόψη της όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Ισχυρίστηκε ότι λήφθηκαν υπόψη όλες οι γνωμοδοτήσεις, οι κοινοτικές οδηγίες και δεσμεύσεις και εξετάστηκαν όλες οι επιδράσεις που άμεσα ή έμμεσα έχει αυτή η μονάδα στο περιβάλλον. Ετσι, είπε, δε θα υπάρξει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας.

Ο Δ. Τσιόγκας είπε ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Τρικάλων στην τελευταία του συνεδρίαση ζήτησε την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της μονάδας και τόνισε: «Η λειτουργία της μονάδας με 12.600 χοιρομητέρες και συνολικό αριθμό 160.000 περίπου γουρουνιών που αυτές θα γεννήσουν, θα δημιουργήσει τεράστια οικολογική καταστροφή με τραγικές συνέπειες στο περιβάλλον - τόσο στην επιφάνεια όσο και στον υδροφόρο ορίζοντα - αφού θα βρωμίσουν όχι μόνο τα Τρίκαλα και η Καρδίτσα αλλά - εξαιτίας του υδροφόρου ορίζοντα - και η Λάρισα».

Ο βουλευτής παρατήρησε ότι τα στερεά και υγρά απόβλητα των 160.000 γουρουνιών αντιστοιχούν σε μια πόλη 800.000 κατοίκων όσο περίπου είναι η Θεσσαλονίκη και τόνισε ότι η σχετική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απορρίφθηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο ως έωλη και διάτρητη. Καταλήγοντας ζήτησε να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας και σχολιάζοντας τα όσα είπε η υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ για τον υποχρεωτικό έλεγχο είπε χαρακτηριστικά: «Εδώ δεν μπορείτε να μετρήσετε πόσοι εργάτες είναι μέσα σε μια βιοτεχνία, θα μπορέσετε να μετρήσετε πόσα γουρούνια θα είναι μέσα στη μονάδα;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ