Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Εντείνονται αλληλοκατηγορίες και «προειδοποιήσεις» για «κόστος»

Με φόντο την ένταση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας και τις επίμονες «προειδοποιήσεις» της Ουάσιγκτον ότι «παρακολουθεί στενά» κατά πόσο το Πεκίνο βοηθά τη Ρωσία στην εισβολή της στην Ουκρανία, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία των Προέδρων Τζο Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ.

Ο Κινέζος ηγέτης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «ως οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, εναπόκειται σε εμάς όχι μόνο να οδηγήσουμε τις σχέσεις Κίνας - ΗΠΑ στον σωστό δρόμο αλλά και να επωμιστούμε τις διεθνείς μας ευθύνες», υποστηρίζοντας ότι «οι σχέσεις μεταξύ των κρατών δεν μπορούν να φτάνουν μέχρι την ένοπλη αντιπαράθεση».

Αναφορικά με την Ουκρανία είπε ότι οι συγκρούσεις και οι πόλεμοι «δεν είναι προς το συμφέρον κανενός».

Λίγο πριν από τη συνομιλία, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, δήλωσε ότι «η Κίνα πρέπει να σταθεί στη σωστή πλευρά της Ιστορίας (...) να διαβεβαιώσει ότι δεν θα "καλύψει", οικονομικά ή αλλιώς, τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία».

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Αντ. Μπλίνκεν, την Πέμπτη είχε δηλώσει ότι «δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε κόστος» στην Κίνα αν επιχειρήσει να παρακάμψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την κατηγόρησε ότι «κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση, αρνούμενη να καταδικάσει αυτήν την επίθεση, ενώ αναζητά και θέση ουδέτερου διαιτητή».

Η Κίνα, από την πλευρά της, ξεκαθαρίζει με κάθε τρόπο ότι δεν είναι διατεθειμένη να πληρώσει οποιοδήποτε κόστος από τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Είχε προηγηθεί, μεσοβδόμαδα, στη Ρώμη, η συνάντηση του επικεφαλής Διεθνών Σχέσεων του ΠΓ του ΚΚ Κίνας, Γιανγκ Ζιετζί, και του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν. Η συνάντηση έγινε ενώ αμερικανικά ΜΜΕ μετέδιδαν για σειρά επαφών που η Ουάσιγκτον ενίσχυε με συμμάχους της, σε ΝΑΤΟ αλλά όχι μόνο, επιχειρώντας να βάλει εμπόδια στη στήριξη της Κίνας.

Διεθνή ΜΜΕ επικαλούνταν πληροφορίες για μια «έντονη» συνάντηση, στην οποία ο Σάλιβαν μετέφερε «την ενότητα των ΗΠΑ με τους συμμάχους και εταίρους τους (...) ως προς το να υποστεί η Ρωσία κόστος για τις ενέργειές της», ο δε Γιανγκ Ζιετζί δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσαρέσκεια του Πεκίνου για την αμερικανική στάση τόσο στην Ταϊβάν όσο και στη Σιντζιάνγκ, αναφέροντας ότι δεν θα γίνει αποδεκτή «καμιά εξωτερική ανάμειξη».

Το Πεκίνο επικρίνει την επέκταση του ΝΑΤΟ

Ολα αυτά ενώ το κινεζικό ΥΠΕΞ επανέλαβε και στο τέλος της βδομάδας ότι «το κλειδί της επίλυσης της ουκρανικής κρίσης βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ», επιμένοντας ότι η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επεκτείνει το ΝΑΤΟ στα ανατολικά συνδέεται απευθείας με την τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία. Οσον αφορά τους αμερικανικούς ισχυρισμούς ότι το Πεκίνο στηρίζει τη Μόσχα, έγινε λόγος για «κακόβουλη παραπληροφόρηση που στοχοποιεί την Κίνα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο Κινέζος ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γι, ζήτησε από τον γγ της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σανγκάης (SCO - Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Καζακστάν, Κιργιστάν, Πακιστάν, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν), Ζανγκ Μινγκ, να αναλάβει η Οργάνωση«πιο ενεργό ρόλο εν μέσω των επιπτώσεων που προκαλεί η κρίση στην Ουκρανία (...) Θα πρέπει να καταδικάσει την αναβίωση της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου...».

Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, αφού είπε ότι σχεδόν τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή περίπου 300 δισ. δολάρια, σε σύνολο 640 δισ., έχουν δεσμευτεί λόγω κυρώσεων, πρόσθεσε ότι μέρος από τα υπόλοιπα αποθέματα σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Ο ίδιος είπε ότι ασκούνται πιέσεις στην Κίνα από τη Δύση για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ' εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν, αλλά νομίζω ότι οι εταιρικές μας σχέσεις με την Κίνα θα επιτρέψουν παρ' όλα αυτά να διατηρήσουμε εκείνη τη συνεργασία που πετύχαμε, και όχι μόνο να τη διατηρήσουμε αλλά και να την πολλαπλασιάσουμε υπό τις συνθήκες που οι δυτικές αγορές κλείνουν».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «κατά την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με την Κίνα, θα χρησιμοποιήσουμε ένα μερίδιο των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος που εκφράζονται σε γουάν της Κίνας. Το γουάν παραμένει προς το παρόν μία από αυτές τις πηγές των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας μας και θα το χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές».

  • Στο μεταξύ, αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη «F-35» «ήρθαν σχετικά κοντά» σε κινεζικά «J-20» πάνω από την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, τουλάχιστον όπως δήλωσε ο διοικητής των δυνάμεων Ειρηνικού της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Κ. Γουίλσμπαχ. Μάλιστα, ο ίδιος δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πιλότοι «εντυπωσιάστηκαν σχετικά» με τον χειρισμό των «J-20» από τους Κινέζους συναδέλφους τους. Από την άλλη πλευρά, κινεζικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι «αν το περιστατικό ισχύει, πιθανώς η κινεζική αεράμυνα χρησιμοποίησε τα "J-20" για να αναχαιτίσει πιθανές προκλητικές ενέργειες των αμερικανικών "F-35" κοντά στην Κίνα». Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας, εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου «Ρόιτερς», υπήρξε πλεύση κινεζικού αεροπλανοφόρου στα Στενά της Ταϊβάν. Για μεγάλο μέρος της διαδρομής του παρακολουθούνταν από αντιτορπιλικό των ΗΠΑ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ