Σάββατο 19 Μάρτη 2022 - Κυριακή 20 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Γη, νερό και αέρας ευρωατλαντικό ορμητήριο για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας μας στην πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Στην Αλεξανδρούπολη το ένα πίσω απ' το άλλο δένουν στο λιμάνι τα πλοία που ξεφορτώνουν αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις για την πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης.

Το λιμάνι και επισήμως πλέον, για τους επόμενους 5 μήνες, μετέχει στην αμερικανοΝΑΤΟική επιχείρηση «Atlantic Resolve 2022», υποστηρίζοντας άλλη μια εναλλαγή τεθωρακισμένων των χερσαίων δυνάμεων των ΗΠΑ που επιχειρούν σε Ευρώπη και Αφρική (US Army EURAF), ενώ απανωτές είναι πλέον οι ανακοινώσεις για αφίξεις περισσότερων πλοίων φορτωμένων με αμερικανοΝΑΤΟικά στρατεύματα και εξοπλισμό στο λιμάνι της πόλης.

Μετακίνηση που θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, λόγω της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και των ευρύτερων αλλαγών που επιταχύνονται στη Δομή Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, όπως αποφάσισε η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας την περασμένη Τετάρτη και αναμένεται να επισφραγιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Σε αυτό το πλαίσιο, την Πέμπτη έδεσε στο λιμάνι το βρετανικό οχηματαγωγό «Hartland Point», το Σάββατο αναμένεται να δέσει το «Liberty Passion», ενώ ανακοινώθηκε πως θα καταπλεύσει και τρίτο οχηματαγωγό στις 31 Μάρτη, το «Liberty King», όλα τους ξεφορτώνοντας στρατιωτικό υλικό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, το οποίο κατόπιν διεκπεραιώνεται σιδηροδρομικώς προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.


Αλλωστε, έγγραφο που αποκάλυψε μεσοβδόμαδα ο «Ριζοσπάστης» αποτυπώνει ακριβώς τη «φωτιά» που έχει πάρει η Αλεξανδρούπολη, με τις συνεχείς τέτοιες διεκπεραιώσεις, «για υποστήριξη των στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ» και την εκτίναξη των σχετικών πιστώσεων. Συγκεκριμένα, η Διοίκηση Μεταφορών του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ (United States Transportation Command - USTRANSCOM), με απόφασή της από 28 Φλεβάρη αυξάνει το ταβάνι πληρωμών για φορτοεκφορτώσεις πλοίων και σχετικές υπηρεσίες τέρμιναλ στα λιμάνια του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στην αξία του θρακιώτικου λιμένα ως «ενός από τα κορυφαία στρατηγικά λιμάνια στη Νότια Ευρώπη» για «την επιτυχία στρατιωτικών ασκήσεων και αποστολών μεγάλης κλίμακας», προβλέποντας μάλιστα επέκταση αυτών των κινήσεων τουλάχιστον μέχρι τις 15/12/2023.

Επίσης, στη Θράκη, ολοκληρώθηκε η άσκηση «ΘΡΑΚΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ-22 / THRACIAN COOPERATION-22», η οποία περιλάμβανε συνεκπαίδευση ελληνικών και αμερικανικών τμημάτων. Οι Αμερικανοί συμμετείχαν με άρματα μάχης «Abraams» και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης «Bradley», ενώ οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις παρέταξαν ισχυρές δυνάμεις Πεζικού, άρματα «Leopard» αλλά και ελικόπτερα «Apache» και «Kiowa Warrior», όλα αυτά σε μία ακόμα πρόβα πολέμου με το βλέμμα στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Δεν περνά εξάλλου απαρατήρητο ότι, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ένα από τα βασικά σενάρια των ασκήσεων που γίνονται αυτό το διάστημα στον Εβρο προβλέπει την προάσπιση της Αλεξανδρούπολης από τυχόν συμβατική ή ασύμμετρη απειλή άλλης χώρας. Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η πολυδιαφημισμένη «Σούδα του Βορρά» καθίσταται στόχος, όπως και κάθε άλλη περιοχή της Ελλάδας που αποτελεί πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με τη βούλα της Ελληνοαμερικανικής Στρατιωτικής Συμφωνίας.

Την ίδια ώρα στη θάλασσα την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η άσκηση ναρκοπολέμου του Πολεμικού Ναυτικού «ΑΡΙΑΔΝΗ 22», που διεξήχθη βορείως της Κρήτης με τη συμμετοχή πλοίων και της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMCMG2. Μια άσκηση με ιδιαίτερο συμβολισμό και περιεχόμενο καθώς στα βασικά της σενάρια αφορά την παγίδευση θαλάσσιων διαύλων σε μια περιοχή όπου κινούνται και πλοία του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

Χαρακτηριστικά, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι οι Ρώσοι απλώνουν πολεμικά πλοία τους σε όλο τον άξονα από τη βάση τους στην Ταρτούς στη Συρία έως το Ιόνιο, στις παρυφές του οποίου επιχειρεί στην παρούσα φάση το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν» με την αρμάδα συνοδείας του, οι κινήσεις του οποίου επιτηρούνται εκ του σύνεγγυς από τουλάχιστον δύο ρωσικά πλοία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Σημειωτέον, το «Τρούμαν» αναμένεται, ακόμα και αυτήν την Κυριακή, να δέσει στη βάση των Αμερικανών στη Σούδα, ενώ περί τις 25 Μάρτη αναμένεται στον Πειραιά και έτερο αεροπλανοφόρο των ΝΑΤΟικών που επιχειρεί στην ευρύτερη περιοχή, το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», στην αρμάδα συνοδείας του οποίου είναι ενταγμένη η φρεγάτα «Υδρα».

Στην παρούσα φάση πλέουν στην Αδριατική, από όπου τα μαχητικά «Rafale» του αεροπλανοφόρου πετούν μέχρι τη Ρουμανία.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο θα συνεχίσει να επιχειρεί με άξονα την Ελλάδα, μετέχοντας επισήμως, για πρώτη φορά, στην άσκηση «Ηνίοχος 2022», μεγάλη πολυεθνική αεροπορική άσκηση, με επίκεντρο την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα, που θα ξεκινήσει στις 28 Μάρτη και θα διαρκέσει δύο βδομάδες, με συμμετοχή, όπως ακούγεται, από Γαλλία, Κύπρο, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, χώρες του αραβικού κόσμου (πιθανόν ΗΑΕ και Αίγυπτο) και Ρουμανία.

Την ίδια ώρα, η Διοίκηση Αεροπορικών Δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας (ΑirCom) ανακοίνωσε πως ιπτάμενα ραντάρ από Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία και Ελλάδα συνεργάζονται στενά, καθημερινά, με τα AWACS του ΝΑΤΟ σε πτήσεις για συλλογή πληροφοριών σχετικά με την επιχειρησιακή εικόνα στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Αλλωστε, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, την προηγούμενη βδομάδα ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ τύπου «EMB-145H AEW&C» απογειώθηκε από την αεροπορική βάση Ελευσίνας και πέταξε μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και στα ανοιχτά της Βουλγαρίας, συλλέγοντας, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, εικόνα και πληροφορίες οι οποίες αναμεταδίδονται σε «πραγματικό χρόνο» στην έδρα του ΝΑΤΟ, που με τη σειρά του τις προωθεί στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Εξάλλου, κατασκοπευτικά αεροσκάφη των Αμερικανών συνεχίζουν να σηκώνονται όλες αυτές τις μέρες από τη Σούδα και να αναπτύσσονται στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα για τις κινήσεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ άλλα αεροσκάφη τους που σηκώνονται από τη Σιγκονέλα της Νότιας Ιταλίας, διέρχονται από το FIR Αθηνών, στη ρότα τους προς τη Μαύρη Θάλασσα και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για το βάθος της εμπλοκής προκαλεί πληροφορία ότι αρμόδιοι αμερικανοΝΑΤΟικοί κύκλοι έχουν υποβάλει «αίτημα» προς τις τρεις χώρες του ΝΑΤΟ που έχουν συστήματα αντιαεροπορικής - αντιπυραυλικής αμυνας «S-300» (Σλοβακία, Βουλγαρία και Ελλάδα) να τα προωθήσουν στην Ουκρανία, προς ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών της (το σύστημα είναι ήδη στο ουκρανικό οπλοστάσιο, οπότε θα ήταν εύκολη η χρήση συστημάτων τέτοιου τύπου από Ουκρανούς χειριστές).

Μια «προοπτική» που κάθε άλλο παρά διαψεύδεται από την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά, την Τετάρτη, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, είπε ερωτηθείς σχετικά πως «δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού, το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρας».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Μητσοτάκη στον τ/σ «Alpha», στις 4/3, όπου - σε αντίθεση με τα όσα λένε στρατιωτικοί με γνώση των αμυντικών αναγκών - είπε για τα ρωσικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στο ελληνικό οπλοστάσιο ότι «αποτελούν επιλογές άλλων δεκαετιών, περασμένων δεκαετιών» και ότι «δεν είναι όμως αμυντικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την εθνική άμυνα», αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για παραχώρησή τους, συν τα σενάρια για μετακίνηση αντίστοιχων ελληνικών συστημάτων «Patriot» σε ΝΑΤΟικές χώρες προς τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, ακόμα και σε αναπλήρωση δικών τους συστημάτων, π.χ. βουλγαρικών «S-300», που θα πάνε Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ