Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο αγώνας να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο συναντιέται με τον αγώνα για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας

Ο χαιρετισμός του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στην εκδήλωση

Καλησπέρα σας φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι,

Καλώς ήρθατε στην εκδήλωση αυτή που διοργανώνει το Τμήμα για τις Ενοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματός μας.

Δεν σας κρύβω ότι χαίρομαι που για τέταρτη χρονιά βρισκόμαστε μαζί, με εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη και τις οικογένειές τους. Βρισκόμαστε μαζί με νέους που υπηρετούν τη θητεία τους, αλλά και πολιτικό προσωπικό που εργάζεται στους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Σας ευχαριστούμε όλους που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας.

Πέρσι, η πανδημία δεν μας επέτρεψε να βρεθούμε ξανά και να διασκεδάσουμε μαζί, αλλά αυτό δεν μας εμπόδισε, το αντίθετο θα έλεγα, μας έθεσε σε μεγαλύτερη εγρήγορση σε ό,τι αφορά τα προβλήματα του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Αναφέρομαι στις παρεμβάσεις που έκανε η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματά σας, αλλά και να απαιτήσει συγκεκριμένες λύσεις από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία.

Μόνο τα δυο τελευταία χρόνια, το Κόμμα μας κατέθεσε στη Βουλή συνολικά 250 Ερωτήσεις.

Αναδείξαμε τα προβλήματα που έφεραν στο προσκήνιο οι συνδικαλιστικές σας ενώσεις. Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (η ΠΟΕΣ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (η ΠΟΛ), αλλά και οι άλλες ενώσεις: Των Πυροσβεστών, των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας.

Προσπαθήσαμε να μην αφήσουμε απέξω κανένα πρόβλημα. Από τις απλήρωτες υπερωρίες, τις μεταθέσεις, τον εξοπλισμό, μέχρι την υγειονομική σας περίθαλψη και άλλα σημαντικά προβλήματα.

Και με την ευκαιρία, θα ήθελα να τονίσω αυτό που κι εσείς γνωρίζετε πολύ καλά.

Οτι μόνο ο συλλογικός αγώνας, μόνο η συλλογική διεκδίκηση φέρνει κάποια αποτελέσματα. Μόνο η δημοσιοποίηση του προβλήματος μπορεί να φέρει κάποια λύση. Το όπλο σας είναι τα σωματεία σας, όπως και σεις άλλωστε λέτε. Γι' αυτό ενισχύστε τα ακόμη περισσότερο. Συμμετέχετε ακόμα πιο ενεργά στα σωματεία σας.

Βεβαίως, το ενδιαφέρον του ΚΚΕ προς το προσωπικό των ΕΔ και των ΣΑ και τις οικογένειές τους δεν αποδεικνύεται μόνο με τις εκδηλώσεις μας και τις Ερωτήσεις των βουλευτών μας. Γιατί σε αυτές έρχονται να προστεθούν οι επισκέψεις του Κόμματος σε φυλάκια και μονάδες στα σύνορα, σε στρατιωτικά νοσοκομεία, σε πυροσβεστικούς σταθμούς, σε αστυνομικά τμήματα και σε χώρους του Λιμενικού Σώματος. Αλλά αυτό δείχνουν και οι δεκάδες συναντήσεις με τα διοικητικά συμβούλια και τους εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων, μονίμων, απόστρατων αλλά και πολιτικού προσωπικού.

Το Κόμμα μας, με όλες αυτές τις δράσεις, ασκεί πίεση προς τις κυβερνήσεις, ώστε να επιλυθούν διάφορα προβλήματα.

Φυσικά, όμως, δεν αρκεί μόνο αυτό!

Θεωρούμε ότι τα ίδια τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, οι νέοι που υπηρετούν τη θητεία τους, καθώς και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να διεκδικούν τη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Ετσι μόνο και εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να συνεπικουρούμε, από την πλευρά μας, τις διεκδικήσεις σας. Τελικά, η δραστήρια συμμετοχή όσο γίνεται περισσότερων στελεχών στα Σωματεία είναι ο δρόμος για προώθηση της διεκδίκησης των αιτημάτων όλων σας.

Διαχρονικά, επίσης, το Κόμμα μας, απευθυνόμενο προς τους φαντάρους, τους καλεί να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να σταθούν χωρίς φόβο απέναντι στο ΝΑΤΟ, στις βάσεις του, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Στις μέρες μας, που μαίνεται ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος, το καθήκον αυτό για τους νέους μας, όπως και για όλο τον λαό, έχει γίνει επιτακτικό.

Σε κάθε περίπτωση το μάρμαρο πληρώνει ο λαός!

Φίλες και φίλοι,

Το βάρβαρο εκμεταλλευτικό κοινωνικό - οικονομικό σύστημα που ζούμε και οι κυβερνήσεις του, δεν επιτρέπουν, εμποδίζουν με κάθε μέσο που έχουν να μπουν στο επίκεντρο της προσοχής και τελικά να ικανοποιηθούν οι μεγάλες ανάγκες του λαού και της νεολαίας.

Και συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: Στο επίκεντρο βρίσκεται μόνιμα η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, στο βωμό της οποίας θυσιάζονται όλες οι δικές μας ανάγκες.

Το έχουμε ζήσει άλλωστε.

Αυτός που πληρώνει το μάρμαρο σε κάθε περίπτωση είναι ο λαός!

Δεν του φθάνουν τα όσα πέρασε με την οικονομική κρίση, τα μνημόνια και τους εκατοντάδες αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους, προκειμένου δήθεν ο λαός να βγει σε κάποιο ξέφωτο ανάπτυξης...

Δεν του φθάνουν τα όσα περνάει σε συνθήκες μιας σχετικά μικρής ανάκαμψης που ακολούθησε...

Ηδη υφίσταται εκτίναξη της ακρίβειας σε καύσιμα και ρεύμα και σε μια σειρά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Υφίσταται ακόμα πιο βαθιά ενεργειακή φτώχεια, αλλά και νέα χτυπήματα σε δικαιώματα.

Τώρα του λένε πως πρέπει να πληρώσει και το τίμημα της συμμετοχής της Ελλάδας στον πόλεμο.

Εναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, μια εισβολή της Ρωσίας, την οποία από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε απερίφραστα.

Ο λαός της Ουκρανίας που χάνει τη ζωή του, τα παιδιά του, το σπίτι του, που ξεριζώνεται από τον τόπο του, έχει την αλληλεγγύη μας!

Γιατί αυτός ο λαός έχει στην κυριολεξία μετατραπεί σε «σάκο του μποξ» ανάμεσα σε αδίστακτους ιμπεριαλιστές. Από τη μια η Ρωσία με τους δικούς της συμμάχους, από την άλλη το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, όλοι αυτοί λύνουν τους ανταγωνισμούς τους πάνω στις πλάτες του λαού της Ουκρανίας, για το μοίρασμα του ορυκτού πλούτου, της Ενέργειας, των εδαφών και του εργατικού δυναμικού, των αγωγών και των δικτύων μεταφοράς εμπορευμάτων, των αγορών.

Αυτά τα δύο στρατόπεδα που εκπροσωπούν μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εδώ και χρόνια επιτίθενται στον ουκρανικό λαό για να αρπάξουν τον πλούτο της χώρας του.

Μιας χώρας που κατέχει σημαντική γεωστρατηγική θέση στη Μαύρη Θάλασσα, έχει σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες, λόγω και της σοσιαλιστικής κληρονομιάς της, έχει πλούσια, αχανή καλλιεργήσιμα εδάφη και κυρίως έναν σπάνιο και άφθονο ορυκτό πλούτο.

Αυτόν τον πλούτο ο σοσιαλισμός τον είχε θέσει για δεκαετίες στην υπηρεσία της ευημερίας του λαού, που ζούσε αδελφωμένος κάτω από την ίδια στέγη.

Εδώ και 30 χρόνια, όμως, μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης και τη διάλυση της ΕΣΣΔ, ο πλούτος αυτός από ευλογία έγινε κατάρα για τον λαό.

Αποτέλεσε και αποτελεί το «μήλον της Εριδος» στον ανταγωνισμό ανάμεσα σε αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, για το ποιος θα βάλει αυτόν τον πλούτο, την ίδια την Ουκρανία, στη δική του σφαίρα επιρροής.

Αυτή ήταν και η «καύσιμη ύλη» που οδήγησε στον σημερινό ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Κι ας κάνουν πως «δεν ξέρουν τίποτα για το έγκλημα» η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα κόμματα μαζί με τους υποστηρικτές του συστήματος.

Ολα τα ΝΑΤΟικά και ευρωενωσιακά ντοκουμέντα και αποφάσεις για την «ενίσχυση» της Ουκρανίας φέρουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή των εκπροσώπων τους.

Το ίδιο είχε συμβεί από τις τότε κυβερνήσεις και στην περίπτωση του πολέμου της Γιουγκοσλαβίας, που σαν αυτές τις μέρες, 24 Μάρτη του 1999, είχαν αρχίσει και οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί επί 78 ολόκληρες μέρες.

Μετά από 5 χρόνια, με την υπογραφή και των ελληνικών κυβερνήσεων, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ πρωτοστάτησαν στην «πορτοκαλί επανάσταση» του 2004 στην Ουκρανία.

Πρωτοστάτησαν, επίσης, αμέσως μετά στο αιματηρό πραξικόπημα του 2014, αξιοποιώντας και στηρίζοντας ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις με στόχο την εγκαθίδρυση φιλικού προς αυτούς καθεστώτος.

Επιπλέον δυνάμωσαν την περικύκλωση της Ρωσίας, με επιτόπου στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, με ασκήσεις - πρόβες πολέμου σε στεριά, αέρα και θάλασσα, σε όλο το τόξο από τη Βαλτική μέχρι και τη Μαύρη Θάλασσα.

Την ίδια περίοδο, η Ρωσία, για τα δικά της συμφέροντα, προχώρησε σε απόσπαση τμημάτων της ουκρανικής επικράτειας, με την προσάρτηση της Κριμαίας και την ενίσχυση των ρωσόφωνων αυτονομιστών στις περιοχές του Ντονμπάς.

Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων

Ο κίνδυνος μιας πιο γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης είναι σήμερα πιο ορατός από κάθε άλλη ανάλογη κατάσταση.

Τα πολεμικά διαγγέλματα προμηνύουν άσχημες εξελίξεις και δεν πρέπει να θεωρούνται απλά φραστικές ακρότητες.

Η γενικότερη κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, αλλά και μια ορατή γενίκευση του πολέμου δείχνουν τους κινδύνους που επιφυλάσσονται για τον ελληνικό λαό.

Γιατί η ελληνική εμπλοκή σε αυτούς τους πολεμικούς σχεδιασμούς και τον ίδιο τον πόλεμο είναι μεγάλη!

Είναι η δήθεν «αμυντική βοήθεια» προς έναν από τους δυο εμπόλεμους.

Είναι η συμμετοχή ελληνικών φρεγατών και υποβρυχίων στους στολίσκους του αμερικανικού και του γαλλικού αεροπλανοφόρου.

Είναι τα ελληνικά «F-16» που συνεργάζονται για τα αεροσκάφη των αεροπλανοφόρων στις αποστολές τους σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, ειδικά στη Ρουμανία.

Είναι τα ελληνικά αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου που πετούν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, στέλνοντας πληροφορίες για τις ρωσικές Ενοπλες Δυνάμεις στα ΝΑΤΟικά στρατηγεία.

Είναι οι αμερικανικές βάσεις από τη Σούδα, τη Λάρισα έως την Αλεξανδρούπολη, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τις πολεμικές δραστηριότητες με στόχο τη Ρωσία.

Η Ελλάδα με αυτήν τη στάση μετατρέπεται σε στόχο.

Η κυβέρνηση δείχνει να μη λαμβάνει υπόψη της τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, που επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα και οι βάσεις που υπάρχουν στο έδαφός της, οι Ενοπλες Δυνάμεις της - και όχι μόνο - είναι στο στόχαστρο της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής.

100 χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο λαός μας δεν πρέπει να ξεχνά ότι έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις «μεγάλες ιδέες» για τα κέρδη μιας οικονομικής ολιγαρχίας και κάθε φορά το «άδειασμα» από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους, στην κρίσιμη στιγμή.

Η καταστροφή και η προσφυγιά χιλιάδων Ελλήνων της Μικράς Ασίας ήταν το αντίτιμο της συμμετοχής στον Α' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο και την ουκρανική εκστρατεία.

Φίλες και φίλοι,

Οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμιά δουλειά εκτός συνόρων σε άδικους πολέμους, όπως είναι κάθε πόλεμος ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές.

Γι' αυτό απαιτούμε να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση εμπλοκή στρατιωτικού σώματος ή εξοπλισμού στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Ουκρανίας ή αλλού, με οποιονδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα.

Καθήκον όλου του ελληνικού λαού, των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των στρατευμένων είναι να υπερασπίζονται τα σύνορα, την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, γιατί μόνο σ' αυτή την περίπτωση είναι δίκαιος ο αγώνας των λαών!

Η παραχώρηση βάσεων και άλλων υποδομών στους ιμπεριαλιστές, η εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, η ίδια συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, είτε της Δύσης, είτε της Ανατολής, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι δήθεν έτσι εξυπηρετείται το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας.

Αντίθετα! Η πείρα του λαού και ιδιαίτερα σήμερα νομίζουμε ότι ενισχύει τη θέση του ΚΚΕ, ώστε ο λαός να δυναμώσει τον αγώνα του για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, να κλείσουν οι βάσεις.

Νομίζουμε επίσης ότι ο λαός μας είναι απαραίτητο να σκεφτεί, να συζητήσει, να προβληματιστεί και να αποφασίσει για το τι διακυβέρνηση χρειάζεται σήμερα, για να μπορεί ο ίδιος και τα παιδιά του να ζουν χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους.

Κι αυτή ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι πρέπει να είναι μια διακυβέρνηση όπου κουμάντο στην εξουσία θα κάνει ο ίδιος ο λαός.

Φίλες και φίλοι,

Σήμερα ο αγώνας για να σταματήσει η συμμετοχή, η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, συναντιέται με τον αγώνα για τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας.

- Για άμεσα μέτρα υπεράσπισης του εισοδήματος από την ακρίβεια και την ενεργειακή φτώχεια.

- Για κατάργηση φόρων στα καύσιμα και σε άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

- Για αυξήσεις των μισθών, προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.

- Για μέτρα προστασίας για τους συνταξιούχους και τους ανέργους.

Σε έναν τέτοιο αγώνα το ΚΚΕ δίνει και θα συνεχίσει να δίνει όλες του τις δυνάμεις και καλεί κάθε καλόπιστο εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να πορευτούμε μαζί!

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε όλοι και σε όλα, ακόμα και στις λεπτομέρειες.

Πρέπει όμως να δώσουμε τα χέρια μας και να βαδίσουμε μαζί στον όμορφο αγώνα για να ανθρωπέψει τελικά ο άνθρωπος!

Με ευχές για καλή δύναμη και υγεία σε όλους και όλες, να περάσουμε όμορφα σήμερα και από αύριο ξανά συναντιόμαστε όλοι στους δρόμους του αγώνα...

Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον λαό μας, για όλους τους λαούς του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ