Τετάρτη 9 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μειώθηκαν οι επιβάτες της «Ολυμπιακής»
Οι Βρετανοί «μάνατζερ» το ονομάζουν «σταθεροποίηση»!

Με ομολογία αποτυχίας ισοδυναμεί η χτεσινή ανακοίνωση, που υποχρεώθηκαν να εκδώσουν οι Βρετανοί «μάνατζερ» της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), με την οποία, ουσιαστικά, επιβεβαιώνουν ότι η επιβατική κίνηση του εθνικού αερομεταφορέα μειώθηκε το 1999.

Βέβαια, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια, κάνουν λόγο και για «σημεία σταθεροποίησης» της επιβατικής κίνησης της ΟΑ, παρουσιάζοντας επιλεκτικά στοιχεία, αν και, όπως είναι γνωστό, το τελευταίο διάστημα αποφασίστηκαν σημαντικές μειώσεις στα εισιτήρια, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει η εταιρία επιβάτες.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας, η επιβατική κίνηση της ΟΑ στο εσωτερικό μειώθηκε από 2.536.686 το 1998 σε 2.451.728 το 1999, έναντι αύξησης στο εξωτερικό δίκτυο από 2.620.781 σε 2.621.929. Η μείωση στο εσωτερικό δίκτυο αποδίδεται από τη διοίκηση της ΟΑ στη δραστηριότητα που ανέπτυξαν οι ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες, οι οποίες, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αύξησαν τις προσφερόμενες θέσεις κατά 225,4% το 1999 σε σύγκριση με το 1998. Η απώλεια της ΟΑ σε επιβάτες το 1999 στο εσωτερικό κυμάνθηκε στο 1,9%. Ανάλογη μείωση σημειώθηκε και στην επιβατική κίνηση της «Αεροπλοΐας» το 1999.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι, παρά τις ιδιαίτερα έντονες ανταγωνιστικές συνθήκες που επικράτησαν κατά το διάστημα αυτό, η διοίκηση της ΟΑ θεωρεί ότι «επιτεύχτηκε ο στόχος της σταθεροποίησης και πλέον ανοίγει ο δρόμος της ανάπτυξης για την εταιρία» και προστίθεται ότι «σε πολύ σύντομο διάστημα θα αυξήσει την επιβατική της κίνηση».

Διαμαρτυρίες για τη συρρίκνωση

Στο μεταξύ, φουντώνουν οι διαμαρτυρίες φορέων της ομογένειας στην Αυστραλία για την «ανεύθυνη», όπως τη χαρακτηρίζουν, απόφαση της Διοίκησης της «Ολυμπιακής», να διακόψει τις πτήσεις της εταιρίας προς τη Μελβούρνη και απαιτούν την ανάκλησή της. Με επιστολή τους προς τα μέλη του ΔΣ της «Ολυμπιακής», οι ταξιδιωτικοί πράκτορες της Μελβούρνης εγκαλούν τους υπεύθυνους, ότι, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που τους έδιναν στο πρόσφατο παρελθόν, προχώρησαν στη διακοπή των πτήσεων, απόφαση που τη χαρακτηρίζουν «αντιεμπορική, λαθεμένη, που πάρθηκε με προχειρότητα, χωρίς πρώτα να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές λύσεις...».

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες κάνουν λόγο για τεράστιες ζημιές, που τους επιφέρει η ανακοίνωση μιας τέτοιας απόφασης, η οποία, σημειωτέον, έγινε χωρίς καμία προειδοποίηση. Στη διαμαρτυρία τους, υπογραμμίζουν τα πλεονεκτήματα της «Ολυμπιακής», που, πέραν της μεγάλης ελληνικής παροικίας, θα μπορούσε να διοχετεύει επιβάτες σε πολλές ευρωπαϊκές κατευθύνσεις μέσω της Αθήνας. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι, ήδη, οι ανταγωνιστές της «Ολυμπιακής» άρχισαν να διαδίδουν ότι μετά τη Μελβούρνη επίκειται και η διακοπή των πτήσεων προς το Σίδνεϊ.

Την ανάκληση της απόφασης ζητάει και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού Ωκεανίας, που χαρακτηρίζει τη διακοπή των δρομολογίων «αψυχολόγητη, λαθεμένη και αρκετά ανεύθυνη». Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, στα σχόλιά τους, χαρακτήρισαν την υπόθεση σαν «εγκατάλειψη του πολυπληθούς ελληνικού στοιχείου της Μελβούρνης από τη γενέτειρά του». Το ΣΑΕ Ωκεανίας καλεί το ελληνικό κράτος και τους φορείς του ν' αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Ελληνες της διασποράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ