Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Στήριξη στον λαό και αγωνιστική διεκδίκηση η μόνη διέξοδος

Παρέμβαση στην έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ

Σε διεκδίκηση για αλλαγή πολιτικής που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες κάλεσε ο Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος της Πάτρας, μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση των δημάρχων που συγκάλεσε την περασμένη Παρασκευή η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας), προκειμένου να γίνει συζήτηση και να ληφθούν αποφάσεις για τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα και τη λειτουργία των δήμων.

Ο Κ. Πελετίδης σημείωσε ανάμεσα σε άλλα ότι η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ γνωρίζει και αποδέχεται την κυβερνητική πολιτική, που ως πολιτικό προσανατολισμό έχει την ικανοποίηση όχι των λαϊκών αναγκών αλλά των αναγκών του κεφαλαίου. «Δεν έχουμε άλλες επιλογές πέραν της στήριξής μας στον λαό και της αγωνιστικής διεκδίκησης. Κόντρα στους πολιτικούς σχηματισμούς και στα "πόδια" τους στην Τοπική Διοίκηση, που υπηρετούν το σύστημα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία: «Θεωρούμε απαράδεκτη την εισβολή της Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας. Πρόκειται για την τυπική έναρξη ενός πολέμου που προετοιμαζόταν για καιρό, στο έδαφος της συσσωρευμένης έντασης και του σκληρού ανταγωνισμού ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ευρώπης και όχι μόνο.

Το σύνθημα "Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν" επιβεβαιώνεται. (...) Για αυτά τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων οδηγούνται σε καταστροφή οι λαϊκές οικογένειες, με τη φτώχεια, την ανεργία, τις στερήσεις να έχουν φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα. Δεν υπάρχει οικογένεια που δεν υποφέρει σε αυτό το περιβάλλον».

Στη συνέχεια ο Κ. Πελετίδης αναφέρθηκε στις άγριες περικοπές που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια, και ιδιαίτερα μετά το 2010, η κρατική χρηματοδότηση των δήμων όλης της χώρας (-65%), οδηγώντας τους είτε σε απραξία είτε σε νέα φοροχαράτσια στον ήδη υπερφολογημένο λαό. «Αντίστοιχα είναι τα πράγματα όσον αφορά στο προσωπικό των δήμων», συμπλήρωσε. «Εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες απαγορεύονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα, καθώς κάποιοι συνταξιοδοτούνται, οι εργαζόμενοι να μειώνονται συνεχώς. Φυσικά, δεν είναι τυχαίο που το κράτος δεν παίρνει μέτρα για την αναπλήρωσή τους. Στοχεύει στο να μην είναι σε θέση οι υπηρεσίες των δήμων να φέρουν εις πέρας το έργο τους και αυτό να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την είσοδο εργολάβων σε μία σειρά κρίσιμους και ευαίσθητους τομείς. Στόχος είναι οι δήμοι να αποτελούν απλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια που εκδηλώνεται σε όλα τα βασικά αγαθά, με σοβαρές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό της λαϊκής οικογένειας αλλά και των δήμων, κατήγγειλε την κυβέρνηση, που «δεν μιλά για την αιτία της ιλιγγιώδους αύξησης του ενεργειακού κόστους, η οποία αύξηση είχε ξεκινήσει πριν την πολεμική αναμέτρηση, λόγω των "πράσινων" φόρων που έχουν μπει στους λογαριασμούς, της πολιτικής της απολιγνιτοποίησης, του χρηματιστηρίου ρύπων κ.λπ. Και είναι εμπαιγμός αυτά που ακούμε, ότι δήθεν τα λιγνιτωρυχεία κλείνουν για να προστατευτεί το περιβάλλον, λες και οι κάτοχοι του πλούτου, των οποίων ακριβώς οι επενδύσεις, οι πόλεμοι και τα όπλα που χρησιμοποιούν για να τις προστατεύσουν είναι η αιτία της καταστροφής του περιβάλλοντος, ξαφνικά ανέπτυξαν ευαισθησία για τη σωτηρία του. Το μόνο που τους νοιάζει είναι τα κέρδη τους και αυτά είναι που πληρώνουμε όλοι μας, αυτά είναι που έχουν καταστήσει το ρεύμα είδος πολυτελείας για τα λαϊκά νοικοκυριά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ