Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οχι στο «νέο ΕΣΥ» των νοσοκομείων - επιχειρήσεων!

Στάση εργασίας χτες και διαδήλωση στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ
ΑΘΗΝΑ
Διαμαρτυρία ενάντια στο «νέο ΕΣΥ» των απολύσεων, των νοσοκομείων - επιχειρήσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της επέκτασης των πληρωμών από τους ασθενείς, της κατάργησης της μόνιμης σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους, πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, πραγματοποιώντας στάση εργασίας με απόφαση της ΠΟΕΔΗΝ και οργανώνοντας διαδήλωση στην Αθήνα.

Σωματεία και εργαζόμενοι έκαναν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στο Σύνταγμα, ενώ το «παρών» έδωσε στην κινητοποίηση και η Παναττική Επιτροπή Συμβασιούχων στην Υγεία. Οταν η πορεία έφτασε στη Βασιλίσσης Σοφίας βρήκε απέναντί της δυνάμεις της αστυνομίας που δεν επέτρεψαν να συνεχιστεί η κινητοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σχέδια της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Υγείας αλλά και απολύσεις κατήγγειλε ο Μ. Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ. Οπως τόνισε, στις 31 Μάρτη θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενοι συμβασιούχοι αλλά και προσωπικό που έχει τεθεί σε αναστολή. «Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τους ιδιώτες στο δημόσιο σύστημα Υγείας», κατήγγειλε και στηλίτευσε τις ρυθμίσεις που προωθούνται στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ». «Εμείς οι υγειονομικοί δεν θέλουμε τα χρήματα των ασθενών. Θέλουμε αυξήσεις στους μισθούς μας, ένταξη στα ΒΑΕ, να χαρακτηριστεί το επάγγελμα βαρύ και ανθυγιεινό», ξεκαθάρισε.

ΚΡΗΤΗ
ΚΡΗΤΗ
Χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Συμβασιούχων απηύθυνε η Ιωάννα Δημούλια.«Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΕΣΥ δουλεύοντας σε συνθήκες μεγάλης έλλειψης προσωπικού και εντατικοποίησης», υπογράμμισε. «Αντί να στελεχώσουν επαρκώς το δημόσιο σύστημα Υγείας, ταΐζουν εργολάβους με "ζεστό" χρήμα και μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε business, λέγοντάς μας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή, υλοποιώντας τις ευρωπαϊκές εντολές περαιτέρω ιδιωτικοποίησης της Υγείας και αυτονόμησης των νοσοκομείων από τον κρατικό προϋπολογισμό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στην Κρήτη

Στην Κρήτη, συγκέντρωση στην 7η ΥΠΕ έκαναν τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και Βενιζέλειο. Την κινητοποίηση χαιρέτισαν οι πρόεδροι των σωματείων και εκπρόσωπος της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων στην ΠΦΥ Κρήτης. Στην κεντρική ομιλία ο Δημήτρης Βρύσαλης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, κατήγγειλε το κυβερνητικό σχέδιο για το «νέο ΕΣΥ». «Συνεχίζουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο μαζικά τον αγώνα για ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, για κατάργηση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για ένταξή μας στα ΒΑΕ», τόνισε και κάλεσε σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία στις 6 Απρίλη.

Αγωνιστική υποδοχή στην αναπλ. υπουργό Υγείας

Στο μεταξύ, αγωνιστικά είχαν υποδεχθεί οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, που την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στον χώρο. «Τα νοσοκομεία ανήκουν στον λαό, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός», «Συμβάσεις, μπλοκάκια, συνεργεία, κάνατε γαλέρες τα νοσοκομεία» είναι τα συνθήματα των εργαζομένων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Σωματείου Εργαζομένων.

Μέλη του ΔΣ του Σωματείου και συμβασιούχοι ζήτησαν άμεση απάντηση από την αναπληρώτρια υπουργό στο φλέγον πρόβλημα με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε καθαριότητα και σίτιση, ζητώντας κανένας εργαζόμενος να μη φύγει από το νοσοκομείο και να μην παραχωρηθούν υπηρεσίες του σε εργολάβους. Ζήτησαν ακόμη να γίνει άρση αναστολών εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών και να επιστρέψουν στη δουλειά με υποχρεωτικά τακτικά τεστ και μέτρα προστασίας.

Η αναπλ. υπουργός Υγείας όχι μόνο δεν απάντησε στα αγωνιώδη ερωτήματα των εργαζομένων αλλά, όπως καταγγέλλουν, τους ειρωνεύτηκε αμφισβητώντας την ικανότητα να έχουν γνώση για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αλλά και συνολικά για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Οπως ισχυρίστηκε, «δεν άκουσα αιτήματα από τους εργαζόμενους, άκουσα μια διαμαρτυρία εργαζομένων...».

Αντίστοιχες επισκέψεις έγιναν και σε άλλα νοσοκομεία του νησιού, όπου η αναπλ. υπουργός Υγείας στάθηκε στην καλή πορεία του εμβολιασμού πράγμα που, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό, γιατί «η Κρήτη έχει και τουρισμό». Βέβαια, κουβέντα δεν είπε για τις χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις, για τις εκατοντάδες απολύσεις υγειονομικών που δρομολογούνται, τις τραγικές ελλείψεις σε ΜΕΘ, τη συγχώνευση τμημάτων και κλινικών, τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν ενώ θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

«Εμείς οι εργαζόμενοι όμως δουλεύουμε μέρα - νύχτα τα νοσοκομεία! Εμείς τα κρατάμε ανοιχτά παρά την υποστελέχωση, τις συγχωνεύσεις, την εξάντληση, την παραβίαση των δικαιωμάτων μας! Εμείς έχουμε τη δύναμη και θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο μαζικά τον αγώνα για ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας με μόνιμο προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό, για κατάργηση των "ελαστικών" μορφών απασχόλησης και μονιμοποίηση των συμβασιούχων, για ένταξή μας στα ΒΑΕ. Απορρίπτουμε τα σχέδια για επέκταση της ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ. Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας που θα λειτουργεί με γνώμονα την καθολική ικανοποίηση των αναγκών παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης», είναι η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ