Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η Αλγερία ανακάλεσε τον πρέσβη της στην Ισπανία

Αφορμή η αλλαγή στάσης της Ισπανίας υπέρ του Μαρόκου στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας

Οι προσπάθειες χωρών της ΕΕ να εξασφαλίσουν επαρκείς ποσότητες Ενέργειας, στο φόντο των ευρύτερων ανταγωνισμών που επιταχύνει η ρωσική εισβολή στη Ρωσία, αντανακλώνται τις τελευταίες μέρες και στην απόφαση της Ισπανίας να πάρει για πρώτη φορά ξεκάθαρη θέση υπέρ του Μαρόκου σε ό,τι αφορά την πολυετή διαμάχη σχετικά με το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας. Η εξέλιξη γίνεται σε βάρος του αγώνα του Μετώπου Πολισάριο, που στηρίζεται πολιτικά και οικονομικά από την Αλγερία εδώ και δεκαετίες για να πετύχει την ανεξαρτησία αυτής της πρώην ισπανικής αποικίας από τη μαροκινή κατοχή.

Η Αλγερία ανακάλεσε άμεσα χτες τον πρέσβη της στη Μαδρίτη και το υπουργείο Εξωτερικών της, σε σχετική ανακοίνωση, εξέφρασε «κατάπληξη» για την αλλαγή στάσης της Ισπανίας στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας (διαθέτει πλούσια κοιτάσματα φωσφόρου, υλικού απαραίτητου στις βιομηχανίες λιπασμάτων), ενώ νωρίτερα ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες είχε δηλώσει «σοβαρή, ρεαλιστική και αξιόπιστη βάση» για την επίλυση της διαφοράς μεταξύ Μαρόκου και Μετώπου Πολισάριο το μαροκινό σχέδιο του ...2007.

Το Μαρόκο ελέγχει περίπου το 80% της Δυτικής Σαχάρας και αντιστέκεται στο αίτημα του Πολισάριο για δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης.

Την αλλαγή στάση της Ισπανίας - που, σημειωτέον, εισάγει το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται από την Αλγερία μέσω του αγωγού «Medgaz» - επικρότησε χτες η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ, Ναμπίλα Μασράλι, κάνοντας λόγο για «θετική εξέλιξη στις σχέσεις Μαρόκου - Ισπανίας» η οποία θα είναι «επωφελής για την εφαρμογή της ευρωμαροκινής εταιρικής σχέσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ