Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Παζάρια και αντιθέσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

«Προειδοποιήσεις» για συνέπειες και αντίμετρα από τη Μόσχα

Από τη συνάντηση του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ρ. Χάμπεκ, με τον εμίρη του Κατάρ
Από τη συνάντηση του Γερμανού αντικαγκελάριου, Ρ. Χάμπεκ, με τον εμίρη του Κατάρ
Με παζάρια εντός του ευρωατλαντικού άξονα για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, στον ενεργειακό τομέα και συνολικότερα, όπως και «προειδοποιήσεις» της Μόσχας για συνέπειες και αντίμετρα, εντείνονται διεργασίες και ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί γύρω από την Ενέργεια και άλλους κομβικούς κλάδους της διεθνούς οικονομίας.

Ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, επιβεβαίωσε χτες ότι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συζητούν την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, όπως στον ενεργειακό τομέα.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, για μία ακόμα φορά αποτυπώθηκαν και δημόσια οι αντιθέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ γύρω και από αυτό το ζήτημα. Την ώρα που οι χώρες της Βαλτικής και η Πολωνία πιέζουν για επιβολή εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, Γερμανία και Ολλανδία ξεκαθαρίζουν ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει σε αυτήν τη φάση.

«Η δυσάρεστη είδηση είναι ότι χρειαζόμαστε ακόμη το ρωσικό φυσικό αέριο», ανέφερε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, προσθέτοντας ότι «η διόρθωση των σφαλμάτων των τελευταίων δεκαετιών απαιτεί χρόνο. Τα στρατηγικά λάθη δεν διορθώνονται σε τρεις εβδομάδες. Μακροπρόθεσμα - και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος - η Γερμανία θέλει να απαλλαγεί εντελώς από τα ορυκτά καύσιμα».

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μ. Ρούτε, σημείωσε ότι «υπερβολικά πολλά διυλιστήρια στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της Ευρώπης εξαρτώνται ακόμη ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο και με το ρωσικό φυσικό αέριο η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη». Και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει απαλλαγή από αυτήν την εξάρτηση. Χρειάζεται να το κάνουμε το ταχύτερο δυνατόν, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε αύριο».

Στο τραπέζι η απαγόρευση προμήθειας ρωσικού ουρανίου στις ΗΠΑ

Αντιδρώντας, από την πλευρά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, εκτίμησε ότι ενδεχόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο θα έπληττε σφοδρά την Ευρώπη και θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή ισορροπία της. Μια τέτοια απόφαση «θα χτυπήσει τους πάντες», αλλά η Ευρώπη θα περάσει πιο δύσκολα από τις ΗΠΑ, προέβλεψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Ο δε αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι το ενδεχόμενο απαγόρευσης της εξαγωγής ουρανίου από τη Ρωσία στις ΗΠΑ ως απάντηση στο εμπάργκο των ρωσικών ενεργειακών πόρων, «βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, μελετάται».

Ο ίδιος «προειδοποίησε» ότι αν η ΕΕ αρνηθεί να εισαγάγει ρωσικό πετρέλαιο, οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να ανέλθουν στα 300 δολάρια το βαρέλι. Σε αυτήν την περίπτωση, ανέφερε, η Ρωσία θα ανακατευθύνει τις προμήθειες στην ασιατική αγορά και θα αποπληρώσει τις εξαγωγές ακόμη και με έκπτωση.

Ο Νόβακ χαρακτήρισε ωστόσο απίθανο το σενάριο η Ευρώπη να αρνηθεί τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η απαγόρευση εξαγωγών στις ΗΠΑ δεν επηρέασε πολύ τον ρωσικό ενεργειακό τομέα. Η Ρωσία παρείχε εκεί το 3% των συνολικών εξαγωγών πετρελαίου και το 7% των εξαγωγών πετρελαιοειδών.

Ωστόσο, ο Νόβακ παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας οδήγησαν μεταξύ άλλων σε διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, προκάλεσαν προβλήματα με την ασφάλιση των πλοίων, προβλήματα χρηματοδότησης και πληρωμών, επηρέασαν τα διυλιστήρια πετρελαίου και την προμήθεια εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας για επεξεργασία στα διυλιστήρια.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η διοίκηση του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας (που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα) έβγαλε σε υποχρεωτική άδεια το 1/5 του προσωπικού και έχει «παγώσει» τις προσλήψεις εξαιτίας της σημαντικής μείωσης της επιβατικής κίνησης από το δυτικό εμπάργκο.

Αναζήτηση ενεργειακών «εναλλακτικών» από τη Γερμανία

Στο πλαίσιο των κινήσεων της Γερμανίας για μείωση της ενεργειακής «εξάρτησης» του γερμανικού κεφαλαίου από τη Ρωσία, ο υπουργός Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, μετέβη το Σαββατοκύριακο σε Κατάρ και ΗΑΕ.

Στο Κατάρ ο Χάμπεκ συνάντησε τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, συζητώντας τρόπους στενής ενεργειακής συνεργασίας. Συζήτησαν «τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στον ενεργειακό τομέα», αναφέροντας πως εταιρείες των δύο χωρών «θα μπορούσαν να εμπλακούν σε συζητήσεις για μακροπρόθεσμες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου».

Επιπροσθέτως γερμανικές εταιρείες υπέγραψαν συμφωνίες με εταιρείες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με στόχο την «οικοδόμηση» εφοδιαστικής αλυσίδας υδρογόνου μεταξύ των δύο χωρών. Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στη διάρκεια της επίσκεψης του Χάμπεκ, από τις γερμανικές εταιρείες «Hydrogenious» και «Uniper» με την Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Αμπου Ντάμπι (ADNOC) και την ιαπωνική JERA.

Επίσης, η ADNOC υπέγραψε συμβόλαια με τη γερμανική βιομηχανία χαλκού «Aurubis» και τις ενεργειακές εταιρείες RWE, «Steag» και GEWEC για την εξαγωγή γαλάζιας αμμωνίας, όπως αποκαλείται, μιας μεθόδου παραγωγής του προϊόντος με χαμηλή χρήση άνθρακα, στη Γερμανία.

Στο μεταξύ, ενώ εντείνονται διαβουλεύσεις και παζάρια για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, σε εφαρμογή μπαίνουν τα προηγούμενα αντίστοιχα μέτρα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, ανέφερε ότι σε περίπτωση κλιμάκωσης των ρωσικών επιχειρήσεων στο Κίεβο δεν θα υπάρχουν «ταμπού» ως προς την επιβολή κυρώσεων. Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομίας, Μπρούνο Λε Μερ, ανακοίνωσε ότι το Παρίσι δέσμευσε ή κατάσχεσε πόρους Ρώσων κεφαλαιοκρατών αξίας περίπου 850 εκατ. ευρώ, ακίνητα αξίας 539 εκατ. ευρώ, καταθέσεις και τοποθετήσεις 150 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς σε γαλλικές τράπεζες. Η γαλλική κυβέρνηση συγκρότησε ειδική επιχειρησιακή ομάδα για την εφαρμογή των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών και προσώπων που είναι κοντά στον Ρώσο Πρόεδρο.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, κάλεσε την Ελβετία να παγώσει τους λογαριασμούς Ρώσων καπιταλιστών και να κατασχέσει τα περιουσιακά τους στοιχεία, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ελβετίας, Ι. Κασίς, στη Βαρσοβία. Ο Κασίς, σε άρθρο του το Σάββατο στην εφημερίδα «Le Temps», υποστήριξε ότι η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «αποτέλεσμα μίας καταστροφικής παράνοιας» και ότι η Ελβετία «είναι έτοιμη να πληρώσει το τίμημα»...

Νέες «προειδοποιήσεις» για ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση

Την ίδια ώρα, αυξάνονται προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την πρόκληση της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης λόγω του πολέμου υπογράμμισε χτες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ισχυριζόμενος ότι «δεν είναι οι κυρώσεις που οδηγούν σε σοβαρή δυσλειτουργία της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας αλλά ο πόλεμος».

Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, Ζουλιέν Ντενορμαντί, δήλωσε ότι ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια επισιτιστική κρίση «παγκόσμιας κλίμακας».

Ενα 48ωρο νωρίτερα, η Αργεντινή ανέστειλε τις εξαγωγές αλεύρων, σόγιας και λαδιού, καθώς υπάρχουν φήμες για αυξήσεις σε δασμούς επειδή το κόστος των πρωτογενών υλικών εκτινάσσεται.

Στο μεταξύ, εκτιμάται πως η Ουκρανία θα χάσει φέτος έσοδα ύψους έως και 6 δισ. δολαρίων, καθώς λόγω του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών της δεν μπορεί να πουλήσει εκατομμύρια τόνους σιταριού και καλαμποκιού, που είχε προγραμματιστεί πριν από την έναρξη του πολέμου να εξαχθούν μέχρι τον Ιούνη σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Απαρατήρητη δεν πέρασε χτες η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας Αιγύπτου να αυξήσει κατά μία ποσοστιαία μονάδα τα επιτόκια δανεισμού για πρώτη φορά από το 2017, που πλέον ανέρχονται στο 9,75%.

Κινήσεις για ριψοκίνδυνες εξορύξεις και απειλές για το δολάριο

Στις ΗΠΑ η πολεμική βιομηχανία «Lockheed Martin» επιχειρεί να εξασφαλίσει άδεια για εξορύξεις στα βάθη του Ειρηνικού Ωκεανού σε μία περιοχή μεταξύ Μεξικού και Χαβάης (Clarion - Clipperton Zone) που είναι πλούσια σε μεταλλεύματα όπως χαλκός, νικέλιο, κοβάλτιο, σίδηρος, μαγνήσιο και σπάνιες γαίες. Την αίτηση εξόρυξης κατέθεσε η θυγατρική της πολεμικής βιομηχανίας «U.K. Seabed Resources». Ορισμένοι ειδικοί μιλώντας στο CNN εκτιμούν ότι η εξόρυξη στα βάθη του ωκεανού μπορεί να προσθέτει έσοδα αξίας ενός τρισ. δολαρίων τον χρόνο στην αμερικανική οικονομία.

Στο φόντο αυτών των εξελίξεων ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου Brent. Χτες στις 16.25 (ώρα Ελλάδας) η τιμή του Μπρεντ παράδοσης Μαΐου κατέγραφε αύξηση 6,41% φθάνοντας τα 114,85 δολάρια το βαρέλι.

Τέλος, αξίζει να σημειωθούν οι δηλώσεις του Αμερικανού Ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Μπεν Σας, σε σχέση με τις απειλές που δέχεται η πρωτοκαθεδρία του δολαρίου στη διεθνή οικονομία εν μέσω πληροφοριών πως η Σαουδική Αραβία μελετά το ενδεχόμενο πώλησης πετρελαίου προς την Κίνα όχι σε δολάριο αλλά σε γουάν (νόμισμα της Κίνας).

Μιλώντας την Κυριακή στο «FoxNews» τόνισε πως εάν οι ΗΠΑ δείξουν σε αυτό το θέμα «αδύναμες», τότε το δολάριο θα χάσει την πρωτοκαθεδρία του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αμερικανική οικονομία. Επιχείρησε δε να ντύσει με «ιδεολογικό» περιτύλιγμα αυτήν τη σφοδρή αντιπαράθεση λέγοντας: «Η 10ετής μάχη επιβίωσης διεθνώς είναι μεταξύ των ΗΠΑ και των δυτικών αξιών έναντι του κράτους παρακολούθησης και καταπίεσης των λαών από τη μεριά του ΚΚ της Κίνας (...) Πρέπει να προσέχουμε την προσπάθεια αντικατάστασης του δολαρίου και πρέπει να δείξουμε ότι οι λαοί που αγαπούν την ελευθερία προτιμούν την ηγεσία των ΗΠΑ από την καταπίεση των Κινέζων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ