Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Δεκάδες χιλιάδες τα ενεργά κρούσματα, παραμένει απροστάτευτος ο λαός

Επαναλοιμώξεις, Long COVID, ελλείψεις στα νοσοκομεία και ανύπαρκτη αποκατάσταση συνθέτουν επικίνδυνο μείγμα

Eurokinissi

Παρά τον εφησυχασμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση ενόψει της τουριστικής σεζόν, αρνούμενη να πάρει τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού, συνεχίζεται η αύξηση κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ δεκάδες θάνατοι καταγράφονται καθημερινά, αγγίζοντας πλέον τις 27.000.

Tα ενεργά κρούσματα πλέον ανέρχονται και πάλι σε 130.000, το ποσοστό θετικότητας αυξήθηκε σε 7,6%, ενώ καταγράφεται αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα, ιδιαίτερα στην Κρήτη. Ωστόσο, και σ' αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες για τον λαό απογειώθηκε ξανά η ατομική ευθύνη, αφού καλείται «ο καθένας να πάρει τις αποφάσεις του»...

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνονται τα τεράστια κενά του δημόσιου συστήματος Υγείας που ξεχειλώνουν, ενώ στις δίκαιες διεκδικήσεις υγειονομικών και εργαζομένων για προσλήψεις και επαναλειτουργία κλειστών νοσοκομείων η απάντηση της κυβέρνησης είναι λουκέτα σε νοσοκομεία, καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και κλινικών, απολύσεις και συστάσεις «να προσέχουμε». Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η χορήγηση των χαπιών της «Pfizer», με τον υπουργό Υγείας να πλασάρει και πάλι τον εμβολιασμό - ο οποίος «σέρνεται», με ευθύνη της κυβέρνησης - ως το υποκατάστατο για κάθε μέτρο που δεν έχει παρθεί, γιατί «είναι καλύτερο για τα δημοσιονομικά της χώρας, είναι μικρότερο το κόστος των εμβολίων από το κόστος των φαρμάκων»!

Από το Σάββατο μέχρι και χτες 148 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (58 χτες, 44 την Κυριακή, 46 το Σάββατο), ενώ ο τραγικός απολογισμός από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται σε 26.995 θανάτους.

Επιβεβαιώθηκαν 55.696 νέα κρούσματα - 12.462 την Κυριακή, 19.705 το Σάββατο και μόνο χτες 23.529, εκ των οποίων 7.944 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.812.182, ενώ την προηγούμενη βδομάδα αυξήθηκαν κατά 24% τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ψηλά παραμένουν και οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία. Χτες έγιναν 1.021 εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19, ενώ ο μέσος όρος του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 337 ασθενείς, από τους οποίους σχεδόν 2 στους 5 (37,09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

«Ακόμα και σήμερα (σ.σ. με την "Ομικρον" και την "Ομικρον 2") αναμένεται σημαντικός αριθμός θανάτων από COVID σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη», επεσήμανε κατά τη διάρκεια της χτεσινής ενημέρωσης η Β. Παπαευαγγέλου από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ενώ θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει «σφυρίξει» και τη λήξη του εμβολιαστικού προγράμματος, όπου κάθε βδομάδα παρατηρείται μείωση κατά μέσο όρο 35% στον εμβολιασμό του πληθυσμού.

Υπογραμμίστηκε ωστόσο ότι προκαλεί προβληματισμό ο μεγάλος αριθμός επαναλοιμώξεων, οι οποίες φτάνουν τις 90.000, με διάμεση ηλικία τα 27 έτη.

Σποτάκια για την αντιμετώπιση του Long COVID, αντί για οργανωμένη παρακολούθηση και αποκατάσταση

Στο μεταξύ, μετά από δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας θυμήθηκε το υπουργείο Υγείας το σύνδρομο Long COVID και τις επιπτώσεις του, προβάλλοντας ως τρόπο προστασίας μία ακόμα ενημερωτική καμπάνια και τον αναγκαίο εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Το σύνδρομο Long COVID χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, μετά την οξεία λοίμωξη από κορονοϊό. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες το 30% των νοσούντων από κορονοϊό θα πληγεί από Long COVID, ενώ 1 στους 5 θα παρουσιάσει σοβαρές υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως πνεύμονες, καρδιά, ήπαρ κ.λπ. Η νόσος μάλιστα πλήττει και τα παιδιά, με το Long COVID να έχει ιδιαίτερα αρνητική επίδραση στην ποιότητα ζωής τους, αφού τα εμποδίζει να συμμετάσχουν σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες, με σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχολογία τους.

Στη ζοφερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί, και ενώ η αποκατάσταση από τον κορονοϊό παραμένει «άγνωστη λέξη» για τα εκατομμύρια που έχουν νοσήσει, ακόμα και για τις πιο ευπαθείς ομάδες, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης δήλωσε ότι «η καλύτερη προστασία απέναντι στο σύνδρομο Long COVID είναι ο εμβολιασμός».

Την ίδια στιγμή βέβαια χιλιάδες είναι όσοι έχουν νοσήσει πριν την εμφάνιση των εμβολίων, και τα ερωτήματα παραμένουν: Τι μέτρα παίρνει η κυβέρνηση απέναντι στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που προκαλεί το σύνδρομο Long COVID; Τι γίνεται με όσους νοσούν ήπια όντας εμβολιασμένοι; Με ποιες υποδομές και μονάδες παρακολουθούνται συστηματικά ώστε να αποκατασταθεί η υγεία τους και να προληφθεί έγκαιρα η οποιαδήποτε επιπλοκή, πριν εξελιχθεί σε σοβαρή; Ποιο είναι το οργανωμένο σχέδιο για να καλυφθούν οι παραπάνω ανάγκες;

Στα παραπάνω η κυβέρνηση απαντά με διαφημιστικά σποτ, επιδιώκοντας να υποκαταστήσει ή να κρύψει όλα τα τρέχοντα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας πίσω από την ανάγκη του εμβολιασμού. Ολα αυτά όταν σχεδόν 2 στους 5 που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι, όταν λείπουν χιλιάδες γιατροί, νοσηλευτές, ΜΕΘ και εξειδικευμένο προσωπικό να τις στελεχώσει. Οταν οι θάνατοι COVID εντός ΜΕΘ ανέρχονται σε 65%, σε ένα ακόμα θλιβερό ρεκόρ, ως αποτέλεσμα της στελέχωσης των ΜΕΘ με γιατρούς και νοσηλευτές άλλων ειδικοτήτων που με ταχύρρυθμα σεμινάρια μερικών ωρών βαφτίστηκαν εντατικολόγοι, και με απλές κλίνες που βαφτίστηκαν ΜΕΘ.

Αποδεκατισμένο το Πνευμονολογικό Τμήμα του Ογκολογικού Κηφισιάς

Και όσο η κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα, αρνούμενη να λάβει τα αναγκαία μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας, η διασπορά στα νοσοκομεία είναι εκτεταμένη. Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στο Πνευμονολογικό Τμήμα του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Αγιοι Ανάργυροι», όπου τις τελευταίες μέρες έχουν νοσήσει από COVID πολλοί γιατροί.

Οπως σημειώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, παρά τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις της στον διοικητή του νοσοκομείου και στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ δεν έχουν ληφθεί ακόμα μέτρα εφημεριακής ελάφρυνσης του Τμήματος, μέχρι να αναρρώσουν οι γιατροί του. «Αυτό θα ήταν απολύτως εφικτό, γιατί το "Σισμανόγλειο" έχει επανέλθει σε γενική εφημερία και θα μπορούσε το Πνευμονολογικό Τμήμα του ΓΟΝΚ να έχει ελαφρυνθεί από το πρόσθετο εφημεριακό έργο που είχε αναλάβει όταν το "Σισμανόγλειο" ήταν νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID ασθενείς».

Επισφαλής η λειτουργία και της Πνευμονολογικής κλινικής στο «Θριάσιο»

Επισφαλής την ίδια στιγμή είναι και η λειτουργία της Πνευμονολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», όπου έχουν απομείνει μόνο δύο μόνιμοι διευθυντές και ένας νεοδιορισθείς επιμελητής Β', χωρίς ούτε έναν ειδικευόμενο.

«Για να μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, χρειάζονται τουλάχιστον 10 γιατροί και όχι 3. Παρά τα δεκάδες έγγραφα στους αρμόδιους για την τραγική υποστελέχωση της κλινικής και τα απάνθρωπα ωράρια των γιατρών, καμία ενέργεια δεν έχει γίνει για να ενισχυθεί η κλινική με μόνιμους γιατρούς», τονίζει η ΟΕΝΓΕ.

Και συμπληρώνει ότι «για μία ακόμη φορά καταρρίπτονται οι ισχυρισμοί του υπουργείου Υγείας ότι οι θέσεις προκηρύσσονται αλλά δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για τους γιατρούς. Οχι μόνο δεν προκηρύσσονται οι θέσεις, αλλά παρόλο που η Πνευμονολογική κλινική έχει αποδεκατιστεί, δεν έχει ελαφρυνθεί καθόλου ως προς το εφημεριακό πρόγραμμα και εξακολουθεί να εφημερεύει κάθε 4 μέρες».

Η Ομοσπονδία απαιτεί να καλυφθούν με κατεπείγουσες διαδικασίες οι δύο κενές θέσεις επιμελητών Β'.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οδηγίες μέσω τηλεφώνου» η σύσταση για τα παιδιά που νοσούν (2022-01-14 00:00:00.0)
Mαύρο ρεκόρ με 130 θανάτους και 181 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ (2021-12-15 00:00:00.0)
Αμεση ανάγκη ενίσχυσης των δημόσιων δομών Υγείας στην Κρήτη (2021-08-18 00:00:00.0)
Συνθήκες του περασμένου Νοέμβρη διαμορφώνονται πάλι στα νοσοκομεία (2021-04-02 00:00:00.0)
Κραυγή αγωνίας και διεκδίκησης από τους υγειονομικούς (2020-11-12 00:00:00.0)
«Φρακαρισμένα» τα νοσοκομεία, μετατρέπονται γρήγορα σε μονάδες της μιας νόσου (2020-11-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ