Τρίτη 22 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΟΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ - ΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμιά θυσία του λαού για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας

FRAGKOU STRATOS

Το μήνυμα «Καμιά θυσία του λαού για τους πολέμους των ιμπεριαλιστών, να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο» έστειλαν μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι, συμμετέχοντας το περασμένο Σάββατο στην εκδήλωση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, που διοργάνωσαν η Οργάνωση Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ και η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ.

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε μαχητική διαδήλωση καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής, με κατεύθυνση την 1η Στρατιά (βλέπε και σελίδα 5).

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση.

Στην ομιλία του ο Νίκος Αμπατιέλος αναφέρθηκε στη δράση των δυνάμεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που πρωτοστάτησαν από την πρώτη στιγμή στην καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, «σε αντίθεση με τους όψιμους φιλειρηνιστές, εμείς δεν ανεχόμαστε να βλέπουμε σε ζωντανή σύνδεση πολέμους και ό,τι σημαίνουν: Θύματα, κατεστραμμένα σπίτια, παιδιά να στοιβάζονται δακρυσμένα στα καταφύγια, ανθρώπους αποκλεισμένους στις πόλεις χωρίς ρεύμα, τρόφιμα και φάρμακα, προσφυγιά και πολλά ακόμα.


FRAGKOU STRATOS

Και επειδή ακριβώς το γνωρίζουμε αυτό, επειδή έχουμε αποφασίσει να το ανατρέψουμε αυτό το σάπιο σύστημα, μπορέσαμε γρήγορα, την πρώτη κιόλας μέρα, να αφήσουμε πίσω το μούδιασμα - αλλά όχι την ευαισθησία μας - και να μπούμε στη μάχη.

Μπήκαμε στη μάχη για να εκφραστεί η αντίθεση του λαού και της νεολαίας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να καταδικαστεί η ρωσική εισβολή, να απαιτηθεί η απεμπλοκή της χώρας μας από τη σφαγή.

Στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, στα εργατικά σωματεία, στις γειτονιές, για να ακουστεί το λαϊκό και νεανικό "όχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο" όσο γίνεται πιο δυνατά, πιο μαζικά, με όλους τους πρόσφορους τρόπους και μορφές.

Ξέρουμε ότι σε τέτοιες στιγμές όλα μετράνε. Από τη ζωγραφιά που θα κάνει το παιδί του Δημοτικού μετά τη συζήτηση μέσα στην τάξη με τον δάσκαλο, μέχρι τη μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της πόλης και από τη δημόσια επιστολή του φαντάρου μέχρι τις παρεμβάσεις στη Βουλή.

Μετράνε πρωτοβουλίες όπως αυτή των μαθητών του 2ου Γενικού Λυκείου Λάρισας, που συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου και σχημάτισαν με τα σώματά τους το σήμα της ειρήνης, ενώ παράλληλα σήκωσαν πανό που έγραφε: "Οχι άλλο αίμα για την ειρήνη. Διεκδικούμε το δικαίωμα στη ζωή, στο όνειρο".

`Η των μαθητών στο 8ο Γυμνάσιο που έγραψαν στο πανό τους "Οταν οι ισχυροί κάνουν πόλεμο, οι αθώοι πεθαίνουν" και "Σταματήστε τον πόλεμο".

Ολα επηρεάζουν για το πού θα γείρει τελικά η ζυγαριά, ποιο θα είναι το κλίμα που τελικά θα επικρατήσει.

Γιατί, φυσικά, υπάρχουν κι άλλοι που προσπαθούν να διαμορφώσουν κριτήριο στον λαό και τη νεολαία για τις εξελίξεις και έχουν στη διάθεσή τους πολλά και ακριβά μέσα, αλλά, δυστυχώς γι' αυτούς, δεν έχουν το δίκιο με το μέρος τους...

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, προχωρούσε σε ένα πολεμικό παραλήρημα για να δικαιολογήσει την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, τη διάθεση του ελληνικού εδάφους και της θάλασσας για να απογειώνονται από εδώ πολεμικά αεροσκάφη, να προωθούνται στρατιωτικές δυνάμεις, να διέρχονται πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Να προετοιμάσει το έδαφος ακόμα και για αποστολή στρατευμάτων, αν αποφασιστεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έδινε πλήρη κάλυψη σε αυτήν την επικίνδυνη εμπλοκή, λέγοντας ότι πρέπει να τηρήσουμε τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους συμμάχους και παραπονιόταν μόνο που δεν τον πήρε τηλέφωνο ο Μητσοτάκης πριν ανακοινώσει την αποστολή όπλων».

Τους πονάει ότι η νεολαία δεν παίρνει τη θέση του ενός ή του άλλου σφαγέα

Στη συνέχεια, στάθηκε στη ρετσινιά που προσπαθεί να κολλήσει το ευρωΝΑΤΟικό μπλοκ της χώρας μας σε όποιον δεν καταπίνει αμάσητο το αφήγημά τους, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ολοι αυτοί οι άνθρωποι που αντιλαμβάνονται τα παραπάνω και εξοργίζονται, δεν είναι φυσικά φιλο-Πουτινικοί.

Γι' αυτό και σκυλιάζει αυτό το μπλοκ βλέποντας ακόμα και στις δημοσκοπήσεις, που οι ίδιοι παραγγέλνουν, ότι, παρά την πλύση εγκεφάλου, τα κουκιά δεν βγαίνουν... Και όσο περισσότερο το βλέπουν αυτό, τόσο περισσότερο λυσσάνε για να το αντιστρέψουν... Τέτοιος είναι ο σεβασμός τους στη γνώμη της πλειοψηφίας, την οποία κατά τ' άλλα επικαλούνται καταπώς τους βολεύει.

Εφτασαν στο σημείο να στοχοποιήσουν ακόμα και τους καλλιτέχνες που ένωσαν τη φωνή τους την περασμένη Δευτέρα με χιλιάδες φοιτητές και μαθητές στην αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση και συναυλία στην Αθήνα.

Επιστρατεύτηκε και ένας "ακάλυπτος", που ξεκίνησε από την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, πέρασε από την αυλή του Παπανδρέου την εποχή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και κατέληξε στο Ποτάμι και στην εκστρατεία υπέρ του "ναι" στο δημοψήφισμα του 2015, για να μας πει ότι δεν του αρέσει το βιμπράτο της Νατάσσας Μποφίλιου.

Δεν πειράζει, αρέσει σε εμάς και σε όλη τη νεολαία, όπως μας αρέσει και η γροθιά και η φωνή της που υψώνει απέναντι στο άδικο, η στάση της, όπως το είπε, πάντα με τον άνθρωπο!

Τους ενόχλησε μέχρι και ο στίχος του Γ. Ρίτσου, που λέει "Δεν φτάνει να αγαπάμε την ειρήνη και τον άνθρωπο. Πρέπει να αγωνιζόμαστε γι' αυτόν" και αποτέλεσε τον τίτλο της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας.

Μετά από όλο τον εσμό του ευρωNATOισμoύ, που ενοχλήθηκε από την αντιπολεμική δράση των φοιτητικών συλλόγων, θέλησε να μπει στον χορό και η ΔΑΠ ΝΔΦΚ.

Με ποιον τρόπο; Με μία ανακοίνωση - μνημείο διαστρέβλωσης, ψεμάτων και αντικομμουνισμού, που μπλέκει μέσα Τούρκους, Σκοπιανούς και καταλήγει σε Ρώσους, αντανακλώντας τη σύγχυση στην οποία βρίσκονται γιατί αποκαλύπτεται ο ρόλος τους σε περισσότερους φοιτητές, ακόμη και υποστηρικτές τους μέχρι σήμερα...

Το φοβερό είναι ότι κατέληξαν ότι για 82 (!!!) χρόνια η ΠΚΣ παίρνει εντολές από το... Κρεμλίνο. Να κατηγορούν τους φοιτητές που διαδήλωσαν κατά του πολέμου ότι παίρνουν εντολές από τη Ρωσία, πάει πολύ. Πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να ξεστομίσεις τέτοιο ψέμα.

Ενα θράσος που γεννιέται από τη σταθερή τους θέση δίπλα στις σφαγές του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Λιβύη, στη Συρία, από τη στήριξη στις κυβερνητικές επιλογές που μπλέκουν επικίνδυνα τη χώρα και τον λαό, όλο και πιο βαθιά, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Καταλαβαίνουμε την αμηχανία τους όταν βλέπουν ότι οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στην κυβέρνηση που υπερασπίζονται και σε όλους όσοι βάζουν πλάτη στην επικίνδυνη πολιτική της και απαιτούν να μην υπάρξει καμία συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση.

Καταλαβαίνουμε το αδιέξοδο που βρίσκονται όταν οι φοιτητές καταδικάζουν τον πόλεμο και δεν παίρνουν το μέρος του ενός ή του άλλου σφαγέα, όπως τους καλούν να κάνουν εκείνοι.

Κατανοούμε ακόμα ότι ο πανικός τους πολλαπλασιάζεται επειδή αυτά συμβαίνουν λίγο πριν από τις φοιτητικές εκλογές, που θα διεξαχθούν φέτος για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια και εκεί οι φοιτητές θα έχουν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να βάλουν τον καθένα στη θέση του, να στείλουν το δικό τους μήνυμα και να αναδείξουν αγωνιστικά Διοικητικά Συμβούλια στους συλλόγους τους.

Τους υποσχόμαστε ότι οι φοιτητές, οι μαθητές, η νεολαία συνολικά θα συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο ακόμα πιο δυναμικά... Γιατί μια σωστή πλευρά έχει η Ιστορία: Την πάλη των λαών, κόντρα στην αδικία!».

Η πραγματική διέξοδος για τον λαό βρίσκεται στον δρόμο της ανατροπής, στη συμπόρευση με το ΚΚΕ

Στη συζήτηση που ακολούθησε, ο Νίκος Αμπατιέλος αναφέρθηκε στον ανελέητο πόλεμο προπαγάνδας που μαίνεται από την πρώτη στιγμή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως στόχος των ΜΜΕ, που οι ιδιοκτήτες τους είναι οι καπιταλιστές, είναι να φτιαχτεί κλίμα που να στηρίζει την επιλογή της ελληνικής αστικής τάξης και της κυβέρνησης για «ενεργή» εμπλοκή στην πλευρά των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στην οξυμένη αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία. Τόνισε ότι σε αυτές τις συνθήκες, ο «Ριζοσπάστης», ο «Οδηγητής», το portal «902.gr» μπορούν να είναι τα καθημερινά εργαλεία των κομμουνιστών και του λαού, για τη μάχη της διάδοσης της αλήθειας.

Σε σχέση με τα προσχήματα που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον πόλεμο, τόνισε πως τα χτεσινά προσχήματα του ΝΑΤΟ για τη Γιουγκοσλαβία έγιναν σημερινά προσχήματα της Ρωσίας για την Ουκρανία, που μιλά για προστασία από την «εθνοκάθαρση», για το δικαίωμα στην «αυτοδιάθεση».

Οσο για το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου, αφού τόνισε πως τίποτα δεν αποκλείεται αφού συσσωρεύεται εύφλεκτο υλικό στην περιοχή και γενικότερα, υπογράμμισε πως η νεολαία και ο λαός πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις αιτίες που τον γεννούν, στις αστικές τάξεις που τον διευθύνουν και τις κυβερνήσεις τους, στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που τους σέρνουν στον πόλεμο ή επιβάλλουν μια δήθεν «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως μέσα στον αγώνα, στην πάλη και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να αναδειχτεί η πραγματική και μοναδική διέξοδος για τον λαό, που δεν βρίσκεται στους παλιούς ή νέους «σωτήρες» αλλά στον δρόμο της ανατροπής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ