Τετάρτη 23 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Η 51χρονη δικαστής Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, η οποία προτείνεται από την κυβέρνηση Μπάιντεν για να γίνει η πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, κατέθεσε προχτές στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας. Στο πλαίσιο του αφηγήματος των Δημοκρατικών που λανσάρονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων των Αφροαμερικανών, η Τζάκσον δεν παρέλειψε να κάνει μνεία στους γονείς της που έπεσαν θύματα φυλετικών διακρίσεων και να δώσει διαπιστευτήρια στο «αμερικάνικο όνειρο» πως τάχα μπορείς να φθάσεις ψηλά εάν δουλέψεις πολύ σκληρά. Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου διορίζονται για ισόβια θητεία, ενώ ο επικείμενος διορισμός της Τζάκσον στη θέση δικαστή που συνταξιοδοτείται, δεν αλλάζει τον ενδοαστικό συσχετισμό στο Σώμα, όπου πλειοψηφούν οι προσκείμενοι στους Ρεπουμπλικάνους δικαστές (6 έναντι 3).

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Ενας Ισραηλινός Αραβας σκότωσε χτες 4 ανθρώπους και τραυμάτισε αρκετούς άλλους, στην πόλη Μπερσεβά, στο νότιο Ισραήλ, πριν σκοτωθεί από τις σφαίρες ένοπλων πολιτών που βρίσκονταν στο σημείο της επίθεσης. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης αρχικά μαχαίρωσε και σκότωσε μία γυναίκα σε βενζινάδικο, στη συνέχεια χτύπησε με το αυτοκίνητό του και σκότωσε έναν μοτοσικλετιστή, ενώ μετά άρχισε να μαχαιρώνει κόσμο έξω από εμπορικό κέντρο. Ισραηλινά και παλαιστινιακά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο δολοφόνος είχε φυλακιστεί στο παρελθόν για σχέσεις με το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία. Η δε «Χαμάς» χαιρέτισε τον δράστη της «ηρωικής επιχείρησης στην κατεχόμενη Μπερσεβά».

ΜΟΣΧΑ.-- Ρωσικό δικαστήριο καταδίκασε χτες τον ήδη φυλακισμένο αντιπολιτευόμενο Αλ. Ναβάλνι σε άλλα 9 χρόνια φυλάκισης, κρίνοντάς τον ένοχο για ευρείας κλίμακας απάτη και για προσβολή δικαστηρίου. Σύμφωνα με το δικαστήριο, απέσπασε περιουσιακά στοιχεία αγνώστων μέσω «εξαπάτησης και κατάχρησης εμπιστοσύνης». Ο Ναβάλνι, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε επίσης πρόστιμο 1,2 εκατ. ρουβλιών (11.535 δολάρια), χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση πολιτικά υποκινούμενη και δήλωσε αθώος.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Δύο γυναίκες σκοτώθηκαν προχτές σε επίθεση με μαχαίρι σε Λύκειο του Μάλμε της Σουηδίας, για την οποία συνελήφθη ένας 18χρονος μαθητής. Οι δύο γυναίκες, ηλικίας περίπου 50 ετών, εργάζονταν στο σχολείο «Malmo Latin». Ο 18χρονος παραδόθηκε και προς το παρόν παραμένουν αδιευκρίνιστα τα κίνητρά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ