Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΝΕΟΛΑΙΑ
Στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης απέναντι σε μία πιεστική πραγματικότητα

Συζητήθηκε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για το ωράριο των νηπιαγωγών

Να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα για εξίσωση του ωραρίου των νηπιαγωγών και των υπηρετούντων σε ολιγοθέσια σχολεία με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών και να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες της Προσχολικής Αγωγής ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς το υπουργείο Παιδείας.

Ξεκινώντας από τη σημασία της Προσχολικής Αγωγής και την ανάγκη να παρέχεται με σύγχρονους όρους, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε πως εξαιτίας της χρόνιας υποχρηματοδότησης οι όροι συνεχώς υποβαθμίζονται, όπως μαρτυρούν η κατάσταση στις κτιριακές υποδομές, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το πρόγραμμα και τα υπερπληθή τμήματα. Οπως ανέφερε, στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί από το 2016 στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του διδακτικού ωραρίου των εκπαιδευτικών από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αύξηση του εβδομαδιαίου διδακτικού ωραρίου των νηπιαγωγών, υποβαθμίζοντας παραπέρα το παιδαγωγικό τους έργο, με τις προϊστάμενες των νηπιαγωγείων που είναι σχεδόν οι μισές νηπιαγωγοί, επιφορτισμένες και με διοικητική εργασία και χωρίς καμία απολύτως απαλλαγή διδακτικού ωραρίου ή μείωση.

Ο Γ. Δελής τόνισε πως η εξίσωση του ωραρίου είναι μία στοιχειώδης πράξη δικαιοσύνης, καλώντας να τοποθετηθεί στα διθέσια και άνω νηπιαγωγεία ένας επιπλέον νηπιαγωγός, έτσι ώστε να αναβαθμιστεί το παιδαγωγικό έργο και να υλοποιηθεί και η μείωση του ωραρίου και βέβαια να γίνουν όλες εκείνες οι απαραίτητες προσλήψεις εκπαιδευτικού, ειδικού και βοηθητικού προσωπικού, ώστε οι συνθήκες λειτουργίας των νηπιαγωγείων να αντιστοιχίζονται στις σημερινές ανάγκες και δυνατότητες.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Παιδείας, Ζ. Μακρή, απέρριψε το αίτημα για μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών, παραπέμποντας στον νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είπε, το μειωμένο ωράριο στα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία θα είχε σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στη λειτουργία τους, λόγω του ωρολογίου προγράμματος και του αριθμού των εκπαιδευτικών και αναφέρθηκε στην καθολική εφαρμογή του απαραίτητου μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, χωρίς να σχολιάσει τους όρους, στα εργαστήρια δεξιοτήτων και το νέο πρόγραμμα σπουδών, που από το σχολικό έτος 2023 - 2024 θα εφαρμοστεί υποχρεωτικά σε όλα τα νηπιαγωγεία.

Στη δευτερολογία του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως το πιεστικό ωράριο που ισχύει οδηγεί στην επαγγελματική εξουθένωση των νηπιαγωγών και αυτό τελικά αποβαίνει σε βάρος των ίδιων των παιδιών. Σημείωσε παράλληλα πως από τα νηπιαγωγεία δεν λείπουν οι δεξιότητες, αλλά τα σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, θυμίζοντας πως με τους όρους που υλοποιείται η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή, χιλιάδες νήπια κάνουν μάθημα μέσα σε τσίγκινα κουτιά στις αυλές των σχολείων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Είναι απαίτηση η ουσιαστική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής (2019-05-30 00:00:00.0)
Απαιτεί μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της Προσχολικής Αγωγής (2019-03-13 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων (2017-05-30 00:00:00.0)
Ανακοίνωση για το πιλοτικό πρόγραμμα στα μειονοτικά νηπιαγωγεία (2017-03-16 00:00:00.0)
Αναβαθμισμένη Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά (2014-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ