Πέμπτη 24 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Νέο χαράτσι σε χαμηλοσυνταξιούχους που εργάζονται

Αλλη μια μείωση για μια ομάδα χαμηλοσυνταξιούχων, κρυμμένη μέσα στην πολυνομία των τελευταίων χρόνων, θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση με την καταβολή των συντάξεων του Απρίλη. Πρόκειται για το αποτέλεσμα διάταξης του νόμου 4690/2020 (νόμος Βρούτση) που οδηγεί σε μείωση της σύνταξης κατά 30%, όσων χαμηλοσυνταξιούχων εργάζονται και είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (4387/2016), στο όνομα της «ίσης» αντιμετώπισης παλαιών και νέων συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται πως με τον νόμο 4690/2020 ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να εφαρμόσει και για όσους ήταν συνταξιούχοι πριν από την έναρξη εφαρμογής του νόμου 4387/2016 (Μάης 2016) το καθεστώς που ισχύει και για τους νέους συνταξιούχους, δηλαδή την περικοπή κατά 30% της σύνταξής τους.

Σημειώνεται πως για όσους συνταξιούχους εργάζονταν πριν από τον Μάη του 2016, είχε διατηρηθεί μια μεταβατική περίοδος, έως τον Φλεβάρη του 2022, με το παλαιό καθεστώς που προέβλεπε περικοπή της σύνταξης κατά 50%, αλλά μόνο για τα ποσά άνω των 1.000 ευρώ. Ομως για τα ποσά κάτω των 1.000 ευρώ δεν υπήρχε περικοπή. Τώρα, με πρόσχημα την «ισονομία», επιβάλλεται μείωση και σε αυτούς τους χαμηλοσυνταξιούχους κατά 30%, αγνοώντας την ανάγκη αυτής της ομάδας να εργάζονται ακόμα και στα βαθιά τους γεράματα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Από την απόφαση αυτή συνεχίζουν να εξαιρούνται και να λαμβάνουν ολόκληρη τη σύνταξή τους ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων όπως οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, εφόσον ασκούν απασχόληση που ασφαλίζεται υποχρεωτικά στον πρώην ΟΓΑ, συνταξιούχοι ψυχικά ασθενείς, με βαριές αναπηρίες, όσοι λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα κ.λπ. καθώς και οι συνταξιούχοι, εφόσον το εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα (αγρότες μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αλιείς) δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000 ευρώ τον χρόνο.

Σύσκεψη συνταξιούχων στη Νάουσα

Περιφερειακή σύσκεψη των συνταξιουχικών Οργανώσεων διοργανώνουν τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Νάουσας, τη Δευτέρα 28 Μάρτη, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Νάουσας, με θέμα την ενημέρωση για τα προβλήματα των συνταξιούχων και τον προγραμματισμό δράσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ