Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 6 ΑΠΡΙΛΗ
Μεγάλος αγωνιστικός σταθμός στην πάλη για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με συνδικαλιστές από κλάδους που δίνουν τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων μπροστά στη μεγάλη απεργία

Από την πρόσφατη πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις
Από την πρόσφατη πανοικοδομική απεργία για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις
Με την ακρίβεια που καλπάζει τους τελευταίους μήνες να τορπιλίζει τις δυνατότητες του λαϊκού νοικοκυριού να αντεπεξέλθει ακόμα και σε βασικές του ανάγκες, με τους λογαριασμούς ρεύματος να γίνονται εφιάλτης για τους εργαζόμενους, και με τα «δύσκολα» να είναι μπροστά λόγω των επιπτώσεων του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της συμμετοχής της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, κάτι για το οποίο προειδοποιούν τα επιτελεία κυβέρνησης και κεφαλαίου, η πάλη των σωματείων για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις και κατοχύρωση σύγχρονων δικαιωμάτων αποκτά ακόμα πιο επείγοντα χαρακτήρα.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει κάποια ψίχουλα αύξησης στον κατώτατο μισθό, μέσα από την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου «Βρούτση - Αχτσιόγλου», προσαρμοσμένη πάντα στις γνώριμες «ρήτρες» της «μη διατάραξης» της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, προδιαγράφοντας ότι η όποια αύξηση είναι ήδη ναρκοθετημένη από το τεράστιο κύμα ακρίβειας και χρεών που συσσωρεύονται για τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ήδη η εργοδοσία δείχνει τα δόντια της, αφού φαίνεται έτοιμη να εκμεταλλευτεί την «έκτακτη κατάσταση», για να εντείνει την επίθεσή της στους εργαζόμενους, να επιβάλει ακόμα και μειώσεις σε μισθούς.

Η πάλη των εργαζομένων δίνεται κόντρα στη λογική που καλλιεργούν η εργοδοσία και τα συνδικαλιστικά της στηρίγματα, το σύνθημα «τα κεφάλια μέσα» που ρίχνουν, μαζί με τα διάφορα εμπόδια που προσπαθούν να βάλουν και μπροστά στην απεργία της 6ης Απρίλη.

Στον αντίποδα αυτής της επικίνδυνης λογικής, η μάχη που δίνουν μια σειρά από σωματεία, όπως αυτά που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», που οργανώνονται και διεκδικούν την υπογραφή ΣΣΕ σε κλάδους και επιχειρήσεις, δίνει κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους, φανερώνει τον δρόμο του ταξικού αγώνα και της διεκδίκησης για την εργατική τάξη και το κίνημά της.

Οικοδόμοι: Η υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις δίνει κουράγιο σε όλους τους εργαζόμενους

Για τη μάχη που δίνουν οι Οικοδόμοι για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ, και τα θετικά δείγματα που υπάρχουν για την πάλη τους, μετά την πανελλαδική πανοικοδομική απεργία της 16ης Μάρτη, ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας, σημειώνει ότι η επιτυχία αυτής της απεργίας «ανέδειξε νέες δυνατότητες, απέδειξε ότι έχουμε καλύτερες προϋποθέσεις να πετύχουμε την υπογραφή ΣΣΕ που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες επιτυχίες. Ακριβώς για αυτόν το λόγο πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα, να συμμετάσχουμε μαζικά στην απεργία στις 6 Απρίλη».

Πιο συγκεκριμένα, οι εργοδότες του κλάδου, κάτω από την πίεση του αγώνα προτείνουν αύξηση στα κατώτερα μεροκάματα, 18% του εργάτη, 28% του βοηθού, 38% του τεχνίτη και αποδέχονται μια σειρά από επιδόματα πάνω στα κατώτερα μεροκάματα, όπως 10% γάμου, 10% επαγγελματικής εκπαίδευσης, 5% για κάθε τριετία και μέχρι 6 τριετίες, 15% για εργασία σε μεγάλο ύψος και 5% για εργασία σε υπόγεια, θαλάσσια έργα.

Και όπως σημειώνει ο Γ. Τασιούλας, «μέσα σε αυτές τις ακόμα πιο δύσκολες συνθήκες που διαμορφώνονται, η υπογραφή της ΣΣΕ θα μας βοηθήσει να πατήσουμε πιο γερά στα πόδια μας και να κλιμακώσουμε τον αγώνα σε όλο το εύρος των διεκδικήσεών μας. Ο αγώνας μας για υπογραφή ΣΣΕ είναι ενιαίος με τον αγώνα για στήριξη του εισοδήματός μας από την ακρίβεια, που έχει γιγαντωθεί και μας φέρνει μπροστά σε αδιέξοδα. Την ίδια ώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν.

Δεν στοιχιζόμαστε πίσω από κανέναν ληστή που μακελεύει τους λαούς για τα φράγκα. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Μας ενώνουν τα ίδια βάσανα, τα ίδια προβλήματα, οι ίδιες αγωνίες και η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά».

Επισιτισμός - Τουρισμός: Μέτωπο αγώνα από 46 σωματεία του κλάδου

Μια σημαντική πρωτοβουλία παίρνουν δεκάδες σωματεία στον κλάδο του Επισιτισμού - Τουρισμού. Και, με εφαλτήριο τη συμμετοχή τους στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη, 46 κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία συντονίζουν τη δράση τους, δίνοντας τη μάχη για την υπογραφή κλαδικών, τοπικών και επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων.

Με βάση τον σχεδιασμό που αποφάσισαν σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα, τα σωματεία το επόμενο διάστημα θα καταθέσουν προτάσεις Συλλογικών Συμβάσεων, με βάση τα Σχέδια Συμβάσεων που έχουν διαμορφώσει, τόσο στις εργοδοτικές ενώσεις σε μεγάλες πόλεις όσο και στην εργοδοσία μεμονωμένων επιχειρήσεων.

Η συνέχεια θα δοθεί με την απεργία της Πρωτομαγιάς αλλά και με κλαδική απεργιακή κινητοποίηση μέσα στην επικείμενη τουριστική σεζόν.

«Εργαζόμενοι στην εστίαση και ξενοδοχοϋπάλληλοι, μαζί να κατακτήσουμε τη ζωή που μας στερούν, τη ζωή που μας αξίζει! Πάμε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα», αναφέρουν τα 45 σωματεία σε κοινό τους κάλεσμα. «Με δεδομένο ότι εξακολουθούν να είναι μειωμένοι οι μισθοί και τα δικαιώματα από το 2012 έως σήμερα, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας που συνδέουν το εισόδημά μας με την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε αμοιβές και όρους δουλειάς που να μας επιτρέπουν να ζούμε. Η κοινή μας απόφαση είναι να υπερασπιστούμε τον εργάσιμο χρόνο που έχουμε κατακτήσει και να παλέψουμε για την μείωσή του», τονίζουν.

Χρηματοπιστωτικό: Η επιτυχία της απεργίας θα είναι πλήγμα για την εργοδοσία

«Οι εργαζόμενοι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα έχουν θέσει ψηλά τον πήχη για την απεργία στις 6 Απρίλη. Η επιτυχία της θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα στην αναμέτρηση με την εργοδοσία για την υπογραφή των Συλλογικών Συμβάσεων, που αυτήν την περίοδο βρίσκονται σε διαβούλευση», σημειώνει η Εφη Χαλιού, πρόεδρος του κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Αττικής και μέλος του ΓΣ της ΟΤΟΕ.

Τόσο το κλαδικό Σωματείο, όσο και επιχειρησιακά του κλάδου, όπως της «First Data», η Σωματειακή Επιτροπή της PDS, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε σωματεία των τραπεζών, οργανώνουν αυτήν την απεργία με συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, εκδηλώσεις. «Στόχος είναι η μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα για την υπογραφή συμβάσεων με αυξήσεις για όλους κόντρα στην υποβάθμιση της ζωής, στην ακρίβεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα», αναφέρει η πρόεδρος.

Και, πιο συγκεκριμένα, για τη μάχη αυτή σημειώνει: «Σημείο αιχμής της πάλης η υπογραφή κλαδικής και επιχειρησιακών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Δεν αποδεχόμαστε τον κατακερματισμό των εργασιακών σχέσεων (8 διαφορετικές σχέσεις εργασίας μετράμε στις τράπεζες). Απαιτούμε την κατάργηση της "νοικιασμένης" εργασίας. Εξω τα δουλεμπορικά από τις τράπεζες και τις εταιρείες».

Μας εξηγεί ότι ο αγώνας για ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς απαντά στην επίθεση που δέχτηκαν την τελευταία δεκαετία οι εργαζόμενοι του κλάδου, την τεράστια συρρίκνωση δικτύου και εργαζομένων, τις απολύσεις και αποσχίσεις τμημάτων, τις απλήρωτες υπερωρίες, την εντατικοποίηση της εργασίας και την πίεση για «εθελοντική» αποχώρηση από τη δουλειά, την τηλεργασία, που ήρθε για να μείνει στη ζωή των εργαζομένων με πολύ δυσμενείς όρους.

Οσο για το ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού, σημειώνει: «Από τις πρώτες συναντήσεις της ΟΤΟΕ με τους τραπεζίτες, φάνηκε ξεκάθαρα η πρόθεση των μεγαλοεργοδοτών να βάλουν τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον "πάγο". Αξιοποιώντας τη συγκυρία του ιμπεριαλιστικού πολέμου, απαιτούν από τους τραπεζοϋπαλλήλους να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις, προβάλλοντας το φόβητρο των συνεπειών του πολέμου. Δεν είναι η πρώτη φορά. Τα δύο προηγούμενα χρόνια αξιοποιούνταν η πανδημία, πιο πριν τα μνημόνια, η κρίση, τα "κόκκινα δάνεια", το PSI και πάει λέγοντας. Πάντα με το ίδιο σκεπτικό. Οι εργαζόμενοι καλούνται να είναι "ρεαλιστές", να βάλουν στην άκρη τις δικές τους ανάγκες για λογαριασμό της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου και οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων έχουν συμβάλει στη μείωση των δικαιωμάτων και των απαιτήσεων».

Η ίδια προσθέτει μάλιστα ότι «οι εργαζόμενοι στις εισπρακτικές εταιρείες καθημερινά γίνονται αποδέκτες της απόγνωσης του λαού μπροστά στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια, στις τιμές του πετρελαίου, του σούπερ μάρκετ, του ρεύματος. Δεν υπάρχει πιο τρανταχτή απόδειξη ότι αυτή η απεργία στις 6 Απρίλη μπορεί και πρέπει να πάρει παλλαϊκά χαρακτηριστικά, ενοποιώντας τα αιτήματα όλων για δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια. Να μη δεχτεί ο λαός μας να πληρώσει άλλο για τα κέρδη όσων μας ματώνουν σε καιρό ιμπεριαλιστικής "ειρήνης" ή ιμπεριαλιστικού πολέμου. Ο εχθρός είναι και στις δύο περιπτώσεις ο ίδιος!».

Στο μεταξύ, τετράωρη στάση εργασίας (11.15 π.μ. - 3.15 μ.μ.) πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στις τράπεζες τη μέρα που γίνεται η πέμπτη συνάντηση ΟΤΟΕ και τραπεζιτών για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης. Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» στην ΟΤΟΕ (που είχε προτείνει απεργία αντί για στάση) καλεί σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και οργανώνει συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της ΟΤΟΕ (Σίνα και Βησσαρίωνος) στις 11.30 π.μ., την ώρα της συνάντησης, καλώντας τους εργαζόμενους, με αιτήματα η κλαδική σύμβαση να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες και τις θυγατρικές τους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, 10% αύξηση στο βασικό μισθό για το 2022 και ισχυρή ρήτρα διασφάλισης της εργασίας.

Καμιά σκέψη για μειώσεις μισθών στις αστικές συγκοινωνίες

Για την ανησυχητική εξέλιξη με την πρόταση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ για μειώσεις μισθών μάς μιλάει ο Σταύρος Κατσιγιάννης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών και επικεφαλής της ΔΑΣ ΣΤΑΣΥ. Και εξηγεί: «Εδώ και ένα χρόνο οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ βιώνουν τον εμπαιγμό από διάφορα κυβερνητικά, πρώην και νυν φερέφωνα, πως τάχα υπογράφεται όπου να 'ναι ΣΣΕ.

Και ξαφνικά εμφανίστηκε ένα "πόρισμα" του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που χαρακτηρίζει το μεγαλύτερο μέρος των παροχών μας, της τελευταίας εξαετίας, σαν παράνομες και ζητείται η επιστροφή τους! Στην πράξη κυβέρνηση και διοίκηση της ΣΤΑΣΥ χρησιμοποιούν το πόρισμα εκβιαστικά για να αναγκάσουν τους εργαζόμενους και τα σωματεία μας να δεχθούμε ΣΣΕ με μειώσεις. Ηδη μιλούν για την κατάργηση της χορήγησης ποσού 2% και 4% πάνω στο βασικό μισθό, για κατάργηση δευτερευουσών απολαβών. Μείωση αδειών, κατάργηση οδοιπορικών κ.ά.».

Ο συνδικαλιστής αναδεικνύει τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Και θυμίζει ότι η επιτροπή που συνέταξε το παραπάνω πόρισμα ορίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το πόρισμα συντάχθηκε επί των ημερών τους και ήρθε στην επιφάνεια με κυβέρνηση ΝΔ. «Ευθύνες έχουν και οι πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ - στα ΔΣ των σωματείων που καλλιέργησαν την ηττοπάθεια και την ανασφάλεια», αναφέρει.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζομένους να μη μειώσουν τις απαιτήσεις τους, «να μη σκεφτόμαστε τίποτα λιγότερο από πραγματικές, ουσιαστικές αυξήσεις στο μισθό μας, ενίσχυση των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς μας, ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των αστικών συγκοινωνιών. Να απορρίψουμε οποιαδήποτε πρόταση κι αν φέρουν οι πλειοψηφίες των ΔΣ εάν αυτή δεν καλύπτει τις ανάγκες μας και να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε, για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και όχι ως επαίτες», τονίζει ο Στ. Κατσιγιάννης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ