Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αυξήσεις - φωτιά στο ψωμί με θύματα και τους αρτοποιούς

Προειδοποιήσεις ότι «το ψωμί ψωμάκι θα πουν οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι με το κύμα ακρίβειας που επηρεάζει τις τιμές των πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος των αρτοποιών» κάνει ο Ιάσονας Καπλάνης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας. Τονίζει ότι πολύ σύντομα η απλή φρατζόλα θα στοιχίζει στην Αθήνα έως και 1,1 ευρώ και ακόμη πιο πάνω στην υπόλοιπη χώρα, ενώ ανάλογες υψηλές αυξήσεις θα υπάρξουν και σε όλα τα υπόλοιπα ήδη αρτοποιείου.

Οπως εξήγησε, «οι μεγάλες αυξήσεις στα κόστη των αρτοποιών έχουν ξεκινήσει πριν από τον πόλεμο, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβρη καταγράφονται αυξήσεις στην Ενέργεια, αλλά και στο αλεύρι. Τον τελευταίο μήνα αυτή η τάση φυσικά κορυφώνεται. Πλέον ένα τσουβάλι μαλακό αλεύρι στοιχίζει περί τα 21 ευρώ όταν τον περασμένο Σεπτέμβρη αγοράζαμε με 12 ευρώ. Μιλάμε για σχεδόν διπλάσια τιμή κι επιπλέον η τιμή του ηλιελαίου, βασική πρώτη ύλη για τους φούρνους, από 1,3 ευρώ το λίτρο, σήμερα κοστίζει 2,8 ευρώ. Αντίστοιχα έχουν τριπλασιαστεί τα τιμολόγια του ρεύματος και του φυσικού αερίου, όπως επίσης πολύ μεγάλες αυξήσεις υπάρχουν και στην τιμή του πετρελαίου που χρησιμοποιείται για καύσιμο σε μεγάλο αριθμό φούρνων αρτοποιείων».

Ο Ι. Καπλάνης σημειώνει ότι πολύ μεγάλος αριθμός συνοικιακών φούρνων αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειτουργίας, αφού στις συσσωρευμένες οφειλές παλιότερων ετών έρχονται τώρα να προστεθούν τα ληξιπρόθεσμα προς τους παρόχους ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, με τον κίνδυνο διακοπών ρεύματος να απειλεί πολλές μικρές επιχειρήσεις του κλάδου και κατά συνέπεια αναστολής λειτουργίας ή και «λουκέτου», δίχως να μπορεί αυτήν τη στιγμή να προσδιοριστεί το ακριβές τους νούμερο.

Καταλήγοντας υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ούτε καν σταγόνα στον ωκεανό δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. «Δεν υπάρχει άλλη λύση από την κινητοποίηση των αυτοαπασχολούμενων μαζί με τους εργαζόμενους για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και καταπολέμησης της ακρίβειας», σημειώνει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ