Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στο «ζύγι» κρίσιμες λειτουργίες για σχολικές μονάδες

Οι υπέρογκες ανατιμήσεις και η ακρίβεια δεν αφήνουν ανεπηρέαστα ούτε τα σχολεία αλλά και άλλες υποδομές που χρόνια τώρα αφήνονται μεθοδικά στην τύχη τους από το κράτος, π.χ. αθλητικοί χώροι κ.λπ. Γι' αυτό και τα εργατικά σωματεία που συντονίζουν τη δράση τους, προβάλλουν διεκδικήσεις, όπως έκτακτη επιχορήγηση στις Σχολικές Επιτροπές, ομαλή λειτουργία αθλητικών (π.χ. κολυμβητήρια) και άλλων κοινωνικών υποδομών (π.χ. παιδικοί σταθμοί). Αλλωστε, τέτοιες υποδομές σε μια σειρά από δήμους διαχρονικά λειτουργούν στα όριά τους, με τις λαϊκές οικογένειες λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης να αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν ...«ρεφενέ» ακόμα και για στοιχειώδη αναλώσιμα. Θυμίζουμε καταγγελίες για σχολεία που οι γονείς καλούνταν εν μέσω πανδημίας να αγοράζουν αντισηπτικά. Τώρα, με αυτήν την ακρίβεια, όπως λένε γονείς και εκπαιδευτικοί, ακόμα και τέτοιες τρύπες που μπαλώνονταν όπως όπως θα μεγαλώνουν.

Η αναγκαιότητα λοιπόν για πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από το κράτος προβάλλει επιτακτική, αφού στις αυξημένες λειτουργικές ανάγκες των σχολείων προστίθενται υπέρογκοι λογαριασμοί και μάλιστα σε ένα έδαφος όπου η μείωση των προϋπολογισμών για τις σχολικές επιτροπές αγγίζει το 40% κυρίως μετά το 2011. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση ουσιαστικά δείχνει τον δρόμο της εμπορικής αξιοποίησης των σχολείων καθώς με πρόσφατη εγκύκλιο δίνει τη δυνατότητα τυχόν έσοδα από διάφορες εκδηλώσεις μέσα σε αυτά, να εισπράττονται από τη Σχολική Επιτροπή και να αποδίδονται στις σχολικές μονάδες.

Οπως μας λέει ο Στέλιος Μπούσουλας, αντιπρόεδρος της Ενωσης Γονέων Περιστερίου, «οι λογαριασμοί ρεύματος ήταν αστρονομικοί σε όλα σχεδόν τα σχολεία. Είναι μια εξέλιξη που έρχεται ενώ ήδη υπάρχει χρόνια υποχρηματοδότηση, εξαιτίας της οποίας ήδη, πριν πιάσουν τα κρύα, σχολεία έφτασαν να βάζουν στο ζύγι το αν θα πληρωθεί το ρεύμα ή θα αγοραστεί πετρέλαιο... Τα παραπάνω έρχονται ενώ έχει διαμορφωθεί ένα θεσμικό πλαίσιο που θέλει τον διευθυντή του σχολείου σε ρόλο μάνατζερ, που θέλει τους γονείς να αναζητούν χορηγίες. Αν δεν αυξηθεί ουσιαστικά η κρατική επιχορήγηση, δεν θα ψάχνουν πόρους οι γονείς για τυχόν επιπλέον εξοπλισμό του σχολείου - όπως ήδη γίνεται - αλλά για βασικές λειτουργίες. Οι οικογένειες των μαθητών, λαϊκές οικογένειες όπως στο Περιστέρι, ήδη πληρώνουν πολλά και θα κληθούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα από όσα μπορούν να αντέξουν, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ