Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΗΠΑ - ΕΕ
Κατηγορούν τη Ρωσία για «εγκλήματα πολέμου»

Για «εγκλήματα πολέμου» κατηγορεί τη Ρωσία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδρίασε Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες για «τη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Οπως αναφέρει μάλιστα στα Συμπεράσματα, «οι υπεύθυνοι θα κληθούν να λογοδοτήσουν».

Η ΕΕ εμφανίζεται έτοιμη «να κινηθεί γρήγορα, με πρόσθετες συντονισμένες και αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, προκειμένου να αποτρέψει αποτελεσματικά τις δυνατότητες της Ρωσίας να συνεχίσει την επίθεση» και «καλεί όλες τις χώρες να ευθυγραμμιστούν με τις εν λόγω κυρώσεις όταν απαιτηθούν».

Δηλώνει επίσης ότι αναγνωρίζει «τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες και την ευρωπαϊκή επιλογή της Ουκρανίας» και την ίδια ώρα διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να παρέχει συντονισμένη πολιτική, οικονομική, υλική και ανθρωπιστική στήριξη», δηλαδή και όπλα, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

Ανακοινώνει ακόμα ότι συμφωνήθηκε να αναπτυχθεί ένα «Καταπιστευματικό Ταμείο Αλληλεγγύης» για την Ουκρανία και καλεί τους «διεθνείς εταίρους» της ΕΕ να συμμετάσχουν, με το βλέμμα στον «πόλεμο» της ανοικοδόμησης. Στα Συμπεράσματα αναφέρεται και ότι η ΕΕ «θα σταθεί στο πλευρό της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και του λαού της».

Ταυτόχρονα, ΕΕ και ΗΠΑ σε κοινό ανακοινωθέν κάνουν λόγο για «συντονισμένη και ενιαία απάντηση» στη ρωσική επίθεση και ότι «επανεξέτασαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειές τους για επιβολή οικονομικού κόστους σε Ρωσία και Λευκορωσία, καθώς και την ετοιμότητά τους να υιοθετήσουν πρόσθετα μέτρα και να σταματήσουν κάθε προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ