Σάββατο 26 Μάρτη 2022 - Κυριακή 27 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ρωσία ζητάει ρούβλια στις συναλλαγές για το αέριο με την Ευρώπη

Αναταράξεις έχει προκαλέσει η ρωσική ανακοίνωση ότι δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, για τις παραδόσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ, ως αντίμετρο στο μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων.

Οπως είπε ο Βλ. Πούτιν, πρόκειται για αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση (έχουν «παγώσει» περίπου τα μισά από τα 600 δισ. δολάρια των αποθεμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας) και πλέον η Ρωσία εγκαταλείπει όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που προβλέπονται στις τρέχουσες συμβάσεις.

Μια σειρά από χώρες, όπως η Γερμανία, η Πολωνία, αρνήθηκαν τη συναλλαγή σε ρούβλια προτάσσοντας τις προβλέψεις των συμβολαίων. Απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια χαρακτήρισε την απόφαση της Ρωσίας ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Η κίνηση της Μόσχας κλιμακώνει τις πιέσεις αμφισβήτησης του δολαρίου και του ευρώ ως νομισμάτων για την αγοραπωλησία ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ «κουμπώνει» και με άλλα παζάρια, όπως αυτά για την πώληση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα σε κινεζικό νόμισμα (γουάν).

Σε μια ακόμη εξέλιξη, οι χώρες του G7 και της ΕΕ θα επιβάλουν κυρώσεις σε κάθε συναλλαγή που θα περιλαμβάνει τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας, ώστε να εμποδιστεί να παρακάμψει τα χρηματοπιστωτικά μέτρα απομόνωσής της, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ καλούν επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές να συνεχίσουν να αποσύρονται από τη Ρωσία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» ανακοίνωσε ότι οι περίπου 10 πύραυλοι που επρόκειτο να χρησιμοποιηθούν για να τεθούν σε τροχιά ευρωπαϊκές διαστημικές συσκευές, θα αξιοποιηθούν τελικά για την εκτόξευση δορυφόρων που ανήκουν σε ρωσικές εταιρείες ή σε φιλικές προς τη Ρωσία χώρες. Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές ότι οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της θα διαταράξουν τη συνεργασία στο Διάστημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ