Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Στην Κίνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ για συνάντηση του νέου περιφερειακού σχήματος

Την ενίσχυση του κινεζικού - ρωσικού συντονισμού σε μια ευρεία γκάμα μετώπων επιβεβαιώνει η επίσκεψη που θα κάνει στην Κίνα αύριο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, για να παραστεί στην 3η κατά σειρά συνάντηση των ΥΠΕΞ των 6 γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν (Κίνα, Πακιστάν, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Ιράν). Πρόκειται για νέο σχήμα περιφερειακής συνεργασίας, το οποίο ξεκίνησε συναντήσεις το φθινόπωρο του 2021, στον απόηχο της αποχώρησης των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Αν και η Ρωσία δεν γειτνιάζει άμεσα με το Αφγανιστάν, θα παραβρεθεί ως προσκεκλημένη.

Στη συνάντηση θα παραστεί επίσης ο ΥΠΕΞ των Ταλιμπάν, Αμίρ Καν Μουτάκι, ενώ προσκεκλημένοι θα είναι και οι ΥΠΕΞ Ινδονησίας και Κατάρ.

Την περασμένη βδομάδα, ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι είχε επαφές στην Καμπούλ (σε επίσκεψη που δεν είχε ανακοινωθεί) με αντιπροσώπους της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, συζητώντας μεταξύ άλλων για επενδυτικά σχέδια αξιοποίησης του τεράστιου ορυκτού πλούτου του Αφγανιστάν. Ο Γουάνγκ σημείωσε ότι «η Κίνα δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις του Αφγανιστάν» και ότι «είναι η μόνη μεγάλη χώρα που ποτέ δεν πλήγωσε το Αφγανιστάν». Πρόσθεσε δε ότι η χώρα του είναι «είναι έτοιμη να αναπτύξει περαιτέρω» τη διμερή σχέση «ως προσπάθεια να βοηθήσει τη χώρα να πετύχει την αληθινή της ανεξαρτησία και ενδογενή ανάπτυξη και να πάει το μέλλον σταθερά στα χέρια της». Κατά τις επαφές του στην Καμπούλ, οι Ταλιμπάν μετέφεραν στον Γουάνγκ ότι «συνθέτουν μια υπεύθυνη κυβέρνηση» και ότι «το Αφγανιστάν είναι έτοιμο να κεφαλαιοποιήσει τα μοναδικά γεωγραφικά του πλεονεκτήματα για να συμμετάσχει περισσότερο στη συνεργασία BRI (σ.σ. στους κινεζικούς επενδυτικούς "Δρόμους του Μεταξιού")» αλλά και «να εργαστεί με στόχο την επέκταση του "Οικονομικού Διαδρόμου Κίνας - Πακιστάν"».

Οι ΗΠΑ κατηγορούν τους Ταλιμπάν για «οπισθοδρόμηση»

Ολα τα παραπάνω καταγράφονται ενώ την Παρασκευή οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την ακύρωση συναντήσεων που αναμένονταν μεταξύ εκπροσώπων των κυβερνήσεων Μπάιντεν και Ταλιμπάν στην Ντόχα του Κατάρ, μετά την απόφαση των Ταλιμπάν να κλείσουν τα δευτεροβάθμια σχολεία θηλέων στο Αφγανιστάν, απόφαση που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, αφού έγινε γνωστή την ίδια μέρα που είχε ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Οι ΗΠΑ μαζί με άλλες 9 χώρες (ΗΑΕ, Νορβηγία, Αλβανία, Βραζιλία, Γαλλία, Γκαμπόν, Ιρλανδία, Μεξικό και Βρετανία) συνυπέγραψαν και σχετικό κείμενο, κατηγορώντας τους Ταλιμπάν για «αντιστροφή των δεσμεύσεών» τους και «μια βαθιά ανησυχητική οπισθοδρόμηση». Σε άλλο κείμενο των ΗΠΑ, ΕΕ, Γαλλίας, Ιταλίας, Νορβηγίας, Καναδά και Βρετανίας μιλούν για «συνέπειες πολύ πέραν της ζημιάς που θα καταφέρει στα κορίτσια στο Αφγανιστάν (...) αναπόφευκτες επιπτώσεις στις πιθανότητες των Ταλιμπάν να εξασφαλίσουν πολιτική υποστήριξη και νομιμοποίηση, εντός της χώρας και στο εξωτερικό».

Μετά από αυτά έγινε γνωστό επίσης ότι τα αφγανικά δίκτυα με τα οποία συνεργάζονταν έως τώρα δυτικά ΜΜΕ όπως η γερμανική DW, το βρετανικό BBC, το αμερικανικό VOA - μετά από «οδηγίες» της κυβέρνησης των Ταλιμπάν - δεν θα αναμεταδίδουν πλέον τα δελτία τους στις εγχώριες διαλέκτους (Παστούν, Ουζμπέκικα, Περσικά).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ