Πέμπτη 31 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 2022
Πορτογαλία και Πολωνία στην τελική φάση

Η Πορτογαλία και η Πολωνία ήταν οι ομάδες που μέσω μπαράζ εξασφάλισαν τις δύο από τις τρεις εναπομείνασες ευρωπαϊκές θέσεις στην τελική φάση του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί στο Κατάρ τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Πορτογαλία πήρε την πρόκριση μέσα από το τρίτο γκρουπ των πλέι οφ της προκριματικής φάσης, νικώντας 2-0 στον τελικό τη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε κάνει τη μεγάλη έκπληξη στα ημιτελικά, αποκλείοντας την πρωταθλήτρια Ευρώπης Ιταλία και αφήνοντάς την για δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ εκτός τελικής φάσης.

Με το ίδιο σκορ νίκησε η Πολωνία τη Σουηδία στον τελικό του δεύτερου γκρουπ και πήρε κι εκείνη την πρόκριση.

Απομένει το τελευταίο «εισιτήριο» από τα προκριματικά της Ευρώπης, μέσω του πρώτου γκρουπ των πλέι οφ. Στον τελικό βρίσκεται ήδη η Ουαλία, μετά τη νίκη της με 2-1 επί της Αυστρίας στα ημιτελικά, και περιμένει τον νικητή του άλλου ημιτελικού, Ουκρανία - Σκοτία, ο οποίος αναβλήθηκε για τον Ιούνη από την UEFA εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Επεισόδια και καταγγελίες στην Αφρική

Τα προκριματικά της Αφρικής στιγματίστηκαν από επεισόδια με τραγική κατάληξη στη Νιγηρία και από έντονες διαμαρτυρίες της Αιγύπτου.

Η Νιγηρία έμεινε εκτός τελικής φάσης μετά το εντός έδρας 1-1 με την Γκάνα, η οποία πήρε την πρόκριση χάρη στο εκτός έδρας γκολ. Ο αποκλεισμός της Νιγηρίας στάθηκε αφορμή για εισβολή Νιγηριανών οπαδών στον αγωνιστικό χώρο και συγκρούσεις τους με τις αστυνομικές δυνάμεις, και σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας των επεισοδίων έχασε έχασε τη ζωή του ο γιατρός της Εθνικής ομάδας της Νιγηρίας.

Οσο για την Αίγυπτο, που επίσης αποκλείστηκε μετά την ήττα της από τη Σενεγάλη με 3-1 στα πέναλτι, προχώρησε σε καταγγελία προς τη FIFA για ρατσιστική επίθεση σε βάρος μελών της αποστολής της, καθώς και για τις συνθήκες του αγώνα.

Εκπλήξεις στη Νότια Αμερική

Με δύο εκπλήξεις ολοκληρώθηκε η προκριματική φάση στη Νότια Αμερική, καθώς έμειναν εκτός Μουντιάλ η Κολομβία και η Χιλή, και οι δυο τους παραδοσιακές δυνάμεις του λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Στην τελευταία αγωνιστική η Κολομβία, παρά τη νίκη της επί της Βενεζουέλας με 1-0, έμεινε 6η, ενώ 7η τερμάτισε η Χιλή μετά την ήττα της με 2-0 από την Ουρουγουάη. Την 5η θέση, που δίνει συμμετοχή σε αγώνα μπαράζ με ομάδα από την Ωκεανία, κατέλαβε το Περού χάρη στη νίκη του με 2-0 επί της Παραγουάης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ