Παρασκευή 1 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«FARINDOLA: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» του Τ. Βαρελά ταξιδεύει στη Λαμία

Οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» και η Τομεακή Επιτροπή Φθιώτιδας του ΚΚΕ παρουσιάζουν την εικαστική έκθεση και το βιβλίο του ζωγράφου Τάκη Βαρελά, «FARINDOLA: Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ» από το ερχόμενο Σάββατο έως και την Κυριακή 17 Απρίλη, στο Μουσείο Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας του δήμου Λαμίας.

Τα εγκαίνια της Εκθεσης και η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνουν το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσουν η Ανδριάννα Μπαφούτσου, φιλόλογος και Γραμματέας της ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και ο Δημήτρης Δήμου, γλύπτης και μέλος της Εφορείας Γλυπτικής του ΕΕΤΕ. Για το έργο του θα μιλήσει ο ζωγράφος - συγγραφέας Τάκης Βαρελάς.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα πολυμορφική δουλειά του ζωγράφου, με ταξικό πρόσημο στα εκφραστικά μέσα που χρησιμοποιεί, δηλαδή, ο συνδυασμός του εικαστικού σχεδίου, του λόγου, της ιστορικής, κοινωνικής και πολιτικής έρευνας, αλλά ταυτόχρονα αποτυπώνει και επικαιροποιεί, με τη συμμετοχή του στα δρώμενα, ένα έντεχνο εικαστικό ρεπορτάζ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 40 εικαστικά έργα που δημιουργήθηκαν κατά την παραμονή του στη Farindola της Ιταλίας.

Σημαντικό μέρος της έκθεσης αφιερώνεται στη μεγάλη έκρηξη του ανθρακωρυχείου Vois de Cazier του Βελγίου στις 8 Αυγούστου του 1956, στην οποία βρήκαν το θάνατο 262 ανθρακωρύχοι, κυρίως μετανάστες από την Ιταλία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμάνια, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Τουρκία, την Ισπανία, την Ελλάδα, το Μαρόκο και την Αλγερία εκ των οποίων 60 ήταν από την Farindola της Ιταλίας.

Στα έργα αποτυπώνονται οι σκληρές συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων. Σε άλλο τμήμα της έκθεσης παρουσιάζονται έργα από τα μεταλλεία βωξίτη της Στερεάς Ελλάδας και τη μεταλλουργία.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή, 10.00 έως 14.00 και 18.00 έως 20.00. Σάββατο και Κυριακή, 1.00 έως 20.00.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ