Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Παντού τσακίζουν κόκαλα

Τρία δισ. δολάρια, ο τζίρος στα καφέ της Ολλανδίας, όπου διακινούνται ελεύθερα τα ναρκωτικά

«Μισή "ουγκιά πρόληψης" αξίζει όσο ένα "κιλό θεραπείας". Η πρόληψη είναι το Α και το Ω στο πολυσύνθετο φαινόμενο των ναρκωτικών κι όσο υπάρχουν νοσογόνες καταστάσεις, τα παιδιά μας θα εμπλέκονται σ' αυτές».

Με αυτά τα λόγια, ξεκίνησε ο Γιώργος Πιπερόπουλος, καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας και διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και Ψυχολογίας, την παρουσίαση του βιβλίου του, με θέμα «Αλκοολισμός και Ναρκωτικά, αιώνιες μάστιγες της ανθρωπότητας», που έγινε προχθές το μεσημέρι. Την εκδήλωση διοργάνωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Υγείας Προσωπικού Εθνικής Τράπεζας (ΤΥΠΕΤ) και παρευρέθηκαν σ' αυτήν εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων, των αρχών και των τραπεζών.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο, υπολογίζονται σε 20-60 χιλιάδες οι χρήστες των οπιούχων, ενώ πολύ μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των χρηστών μαριχουάνας. «Η χώρα μας είναι πρώτη σε κατανάλωση "Εκστασης" και εμπορικών διαλυτών. Είναι δραματικό το γεγονός ότι το 1997 θρηνήσαμε 200 νεκρούς και στο πρώτο εξάμηνο του 2001 οι νεκροί ξεπέρασαν τους 210», υπογράμμισε ο Γ. Πιπερόπουλος.

Ο Γ. Μωραΐτης, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών, υπογράμμισε: «Τίποτα δεν πάει χαμένο, γιατί επιτέλους μπήκαν φορείς σ' αυτό το θέμα που μπορούν να βοηθήσουν. Ο φορέας μας είναι υπέρ των στεγνών προγραμμάτων, κατά των υποκαταστάτων. Επικεντρωνόμαστε στον αγώνα για την πρόληψη. Μην κρύβετε το πρόβλημα των ναρκωτικών στην οικογένειά σας. Ο,τι σκεπάζεται, βρωμάει».

Εκτενή αναφορά στο βιβλίο γίνεται στην κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές σ' όλο τον κόσμο. Σε Αυστραλία, Ευρώπη και ΗΠΑ, ασφυκτιούν οι φυλακές με χρήστες, η συντριπτική πλειοψηφία των συλληφθέντων για ναρκωτικά αφορούσε στη χρήση και τις περισσότερες φορές κάνναβης.

Πολύ περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια σύριγγες διατίθενται δωρεάν στην Ολλανδία ετησίως, σε εξαρτημένα άτομα. Περίπου το 1/15 του πληθυσμού της Ολλανδίας (800.000)είναι χρήστες των υποτιθέμενων «μαλακών» ναρκωτικών.

Στην Ελβετία, η προσφορά της δωρεάν σύριγγας ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια το χρόνο (περίπου 10.000 τεμάχια τη μέρα). Τα 3/4 των κατηγοριών για ναρκωτικά αφορούν στη χρήση, όπου οι μισοί είναι κάτω των 24 ετών και η συντριπτική πλειοψηφία του συνόλου δεν έχει αγγίξει τα 30 έτη.

Στην Αυστρία, το 85% των κατηγορουμένων ανήκαν στις παραγωγικές ηλικίες των 18-40 ετών και το 44% ανήκει στις ηλικίες 18-25 ετών. Στο Βέλγιο υπήρξε κατακόρυφη αύξηση των κατηγορουμένων για ναρκωτικά, που κάποιες χρονιές ξεπέρασε το 1.000%. Οι εξαρτημένοι χρήστες στη Γερμανία ξεπερνούν τις 100.000. Στην Ιταλία, σε παιδιά και νέους 15 - 34 ετών, οι θάνατοι από ναρκωτικά φτάνουν το 9%. Με βάση τα δεδομένα της δεκαετίας του '90, υπολογίζεται ότι για κάθε 1.000 άτομα ηλικίας 15 - 34 ετών, υπάρχουν 11 χρήστες! Στην Πορτογαλία, οι θάνατοι από υπερβολική δόση ξεπέρασαν το 800%.

Στην Αγγλία διπλασιάστηκαν τα τελευταία 20 χρόνια οι καταδίκες για ναρκωτικά, το 90% αφορούσε στην κάνναβη. Στις ΗΠΑ, το 80% των συλλήψεων είναι για κατοχή και η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι νέοι κάτω των 30 ετών.

Στη χώρα «σούπερ μάρκετ ναρκωτικών», την Ολλανδία, η μετακίνηση από τις γειτονικές χώρες είναι εύκολη, η ποιότητα των ναρκωτικών καλή και οι τιμές χαμηλές. Ειδικά τουριστικά γραφεία σε Λονδίνο, Παρίσι και Φρανκφούρτη διοργανώνουν «Σαββατοκύριακα χασίς», σε ολλανδικές πόλεις. Η χώρα έχει αναδειχθεί σε πραγματικό χρυσωρυχείο συναλλάγματος. Τουλάχιστον, 10.000 Ολλανδοί απασχολούνται σε πάνω από 1.500 μικρά καφέ, στα οποία επιτρέπεται η πώληση ουσιών. Οι πωλήσεις μαριχουάνας και χασίς αποφέρουν ετησίως περίπου 3 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ