Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΕΗ
Αυξήσεις τιμολογίων τουλάχιστον 3%

Καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός με βασικό γνώμονα την αύξηση των ιδιωτικών κερδών

Νέες αυξήσεις, τουλάχιστον 3%, θα επιβληθούν από την 1η του Ιούλη στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η απόφαση αυτή πάρθηκε την περασμένη βδομάδα από το ΔΣ της Επιχείρησης, που ενέκρινε τον γενικό προϋπολογισμό του 2001 και έγκειται στα πλαίσια της περαιτέρω αύξησης της ήδη τεράστιας κερδοφορίας της ΔΕΗ. Οι αυξήσεις δύναται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερες, αφού βασική παράμετρος χαρακτηρίζεται το ύψος του πληθωρισμού, η τιμή των υγρών καυσίμων, η τιμή του φυσικού αερίου και η υδραυλικότητα των υδροηλεκτρικών.

Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό της ΔΕΗ υπολογίζεται ότι ο πληθωρισμός θα κινείται στο 3%. Σε διαφορετική περίπτωση, θα προσαρμοστούν και τα τιμολόγια σε μεγαλύτερα επίπεδα. Με την επιβολή των νέων αυξήσεων, ακόμα και στην καλύτερη των περιπτώσεων, η σωρευτική αύξηση μέσα σε έναν χρόνο θα είναι της τάξης του 8,2%, αφού τον περασμένο Ιούλη τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 5%.

Την ίδια στιγμή που αποφασίζεται η επιβολή νέων αυξήσεων, η ΔΕΗ προϋπολογίζει και την αύξηση των κερδών κατά σχεδόν 25 δισεκατομμύρια. Συγκεκριμένα, στον προϋπολογισμό της προβλέπεται η εκτόξευση των προ φόρων κερδών στα 147 δισεκατομμύρια δραχμές, από 122 που εκτιμάται ότι θα είναι τα κέρδη της για την οικονομική χρήση του 2001. Στα νούμερα που προηγούνται θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα κέρδη της ΔΕΗ για το 2000 ήταν 1,9 δισ. δρχ. Οι εκτιμήσεις για τα μετά φόρων κέρδη είναι 95,6 δισ. δρχ. για το 2002, 79,8 για το 2001 και 1,2 δισ. που ήταν το 2000.

Πέραν των προβλέψεων για κατακόρυφη αύξηση της κερδοφορίας, ο προϋπολογισμός για το 2002 φαίνεται πως καταρτίστηκε για να ενισχύσει την είσοδο των ιδιωτών στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής. Αναλυτικότερα, προβλέπεται η αύξηση των επενδύσεων στο σύστημα μεταφοράς και διανομής, ενώ, αντίθετα, μεγάλη μείωση για τους τομείς των ορυχείων (εξόρυξη) και στην παραγωγή. Ειδικότερα, η μείωση των δαπανών για επενδύσεις στα ορυχεία είναι της τάξης του 27% και στην παραγωγή κατά 10%. Αντίθετα, η αύξηση των επενδύσεων στη μεταφορά είναι της τάξης του 26%, ενώ για τη διανομή είναι 36%. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός ωφελεί τα μέγιστα τους ιδιώτες, οι οποίοι βλέπουν μελλοντικά να διευρύνεται ακόμα περισσότερο το έλλειμμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της μείωσης των επενδύσεων στα ορυχεία και στην παραγωγή, ενώ ενισχύονται και οι τομείς μεταφοράς και διανομής που θα χρησιμοποιήσουν οι ντόπιοι και ξένοι ιδιώτες.

Τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα για το 2002 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια δραχμές, έναντι 1,12 το 2001 με ποσοστό αύξησης 5,8%. Ο εκτιμώμενος ρυθμός αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας για το 2002, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της ΔΕΗ, θα είναι 3,8%, ενώ προβλέπεται και η μείωση του προσωπικού κατά 1.409 άτομα, έναντι 931 προβλεπόμενων προσλήψεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ