Τρίτη 5 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΤΟΕ
Συλλογική Σύμβαση για τις ανάγκες των ... τραπεζιτών

Να υπογράψει μια Συλλογική Σύμβαση που βρίσκεται μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά που υπηρετεί τις ανάγκες των τραπεζιτών, αποφάσισε η πλειοψηφία - οι 4 παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ - στο Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Η σύμβαση είναι τριετής (2022-2024) και τυπικά προβλέπει αύξηση αθροιστικά 5,5%, όμως στην πράξη είναι μικρότερη, αφού δίνεται σταδιακά, δηλαδή 2% από 10/2022, 1% από 12/23 και 2,5% τον 12/2024, τον τελευταίο μήνα που λήγει η σύμβαση... Το 5,5% δηλαδή οι τραπεζοϋπάλληλοι θα το δουν στον μισθό τους σε 3 χρόνια!

Η πλειοψηφία ισχυρίζεται επίσης ότι η νέα Συλλογική Σύμβαση περιλαμβάνει ισχυρή ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο» (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) καταψήφισε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι η σύμβαση αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη της παραδοχής της ηγεσίας ότι αυτό που προέχει είναι οι ανάγκες των εργοδοτών και όχι των εργαζομένων.

Για αυτό και η πλειοψηφία δεν οργάνωσε αγώνες για τη διεκδίκησή της, το πλαίσιο αιτημάτων δεν έγινε υπόθεση των εργαζομένων, δεν συζητήθηκαν σε Γενικές Συνελεύσεις ούτε πριν, ούτε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ως προς τη «ρήτρα» διασφάλισης της απασχόλησης, το «Αγωνιστικό Μέτωπο» επισημαίνει ότι είναι ουσιαστικά ρήτρα απολύσεων, αφού τα «εύλογα μέτρα» που καλούνται να πάρουν οι τραπεζίτες για να αποφευχθούν οι απολύσεις είναι όσα έχει βιώσει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, όπου αριθμούσε περί τους 60.000 εργαζόμενους και σήμερα έχει φτάσει τους 30.000, καθώς οι τραπεζίτες μειώνουν το προσωπικό με αποσχίσεις, μετακινήσεις, «εθελούσιες» αποχωρήσεις κ.ά.

Το «Αγωνιστικό Μέτωπο», καλώντας σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία, προβάλλει τα αιτήματα για 10% αύξηση και μονοετή σύμβαση, απαγόρευση της διευθέτησης εργασίας, 7ωρο - 5ήμερο, υποχρεωτική αποσύνδεση του εργοδότη για όσους τηλεργάζονται με το πέρας του ωραρίου κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ