Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
«Αγωνιά» για το νοσηρό κλίμα και παίρνει «πρωτοβουλίες»

Συνεδρίασε χτες η ΠΓ του Συνασπισμού, η οποία συζήτησε διεξοδικά για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό. Συζήτηση που αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση της ΚΠΕ, στις 8-9 του Μάρτη, όπως άλλωστε και μια σειρά ακόμη ζητημάτων που απασχολούν τον ΣΥΝ, όπως οι προτάσεις συνεργασίας που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ.

Η ΠΓ αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες οι οποίες θα εκπέμψουν το μήνυμα πως το κόμμα αγωνιά και μάχεται για την αναστροφή του νοσηρού κλίματος των ημερών. Στα πλαίσια αυτά αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλο την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ θα επιδιώξει συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη.

Ακόμη, πρωτοβουλίες αποφασίστηκαν και για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος. Ζήτημα που ο ΣΥΝ έχει αναδείξει σε κύριο στο δημόσιο διάλογο με το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία ακόμη και σε κυβερνητικό επίπεδο. Η απλή αναλογική τίθεται ως προϋπόθεση από τον ΣΥΝ για την επίτευξη της συνεργασίας, ενώ τα όσα ακούγονται για εφαρμογή ενός συστήματος που θα προσομοιάζει του γερμανικού απορρίπτονται ως «εχθρική πράξη». Η ΠΓ αποφάσισε στο πλαίσιο αυτό τη σύσταση μιας επιτροπής η οποία θα επαναφέρει το θέμα της απλής αναλογικής στο προσκήνιο. Μόνο που και αυτή της η πρωτοβουλία φαλκιδεύεται εκ των προτέρων, με τη δηλωμένη πρόθεση της ηγεσίας του ΣΥΝ να «καταθέσει» τα οφέλη που θα αποκόμιζε από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο «ταμείο» του ΠΑΣΟΚ, συνεργαζόμενη μαζί του.

Τέλος, η ΠΓ αποφάσισε να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προτάσεις της για ζητήματα που «καίνε» τον ελληνικό λαό, όπως η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση κ.ά. Αναμένεται ωστόσο να επανέλθει σε προτάσεις που χωρίς να θίγουν την αιτία των λαϊκών προβλημάτων, χωρίς να συνεγείρουν αγωνιστικά το λαό στην κατεύθυνση διεκδίκησης αιτημάτων για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, περιορίζονται στη θεσμοθέτηση κάποιων ημιμέτρων όπως αυτού της κρατικής φιλανθρωπίας, μέσω της καθιέρωσης ενός ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Αναφορικά με το προγραμματικό συνέδριο, η ΠΓ εκτίμησε ως θετικό τον προβληματισμό που αναπτύσσεται στα πλαίσια των προσυνεδρίων που διοργανώνονται, παρ' όλη την καχεκτική συμμετοχή σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ