Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
Εφιάλτης, ήδη, για τους εργαζόμενους

Εξήντα οκτώ τραυματισμοί μέχρι το Νοέμβρη 2001 και προβλέψεις για τα χειρότερα, καθώς η εντατικοποίηση τσακίζει

Η υψηλή επικινδυνότητα των οικοδομών και η εντατικοποίηση των εργασιών αυξάνουν τα ατυχήματα στα εργοτάξια
Η υψηλή επικινδυνότητα των οικοδομών και η εντατικοποίηση των εργασιών αυξάνουν τα ατυχήματα στα εργοτάξια
Εξήντα οκτώ περιστατικά τραυματισμών εργατών στις πρώτες ογδόντα ημέρες (μέχρι και Νοέμβρη 2001) πραγματικού εργάσιμου χρόνου σημειώθηκαν στο εργοτάξιο - κάτεργο του Ολυμπιακού Χωριού (Ο.Χ.)! Το στοιχείο αυτό, αποκαλυπτικό της απάνθρωπης εκμετάλλευσης που υφίστανται οι εργαζόμενοι, προκύπτει από τα υλικά του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), που άρχισε χτες και φέρει το τίτλο «Δημόσια Υγεία: Η πρόκληση του 2004».

Μάλιστα, συμπερασματικά των στοιχείων αυτών διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η συχνότητα των ατυχημάτων σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση της εργασίας θα οδηγήσουν πιθανώς σε περισσότερα και σοβαρότερα εργατικά ατυχήματα. Μια προειδοποίηση, που οι υπεύθυνες τεχνικές εταιρίες για την κατασκευή του Ο.Χ., αγνόησαν στο όνομα της μεγιστοποίησης των κερδών, με αποτέλεσμα το θάνατο του 62χρονου οικοδόμου στα μέσα Δεκέμβρη 2001 και τη συνέχιση των τραυματισμών εργαζομένων.

Στην περίληψη των στοιχείων που δόθηκαν στο Συνέδριο σχετικά με το Ολυμπιακό Χωριό αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Στο πρώτο τετράμηνο λειτουργίας του καταγράφτηκαν 68 περιστατικά σε σύνολο πραγματικού εργάσιμου χρόνου περίπου 80 ημερών, όταν το προσωπικό των Κ/Ξ κατά μέσον όρο, ανερχόταν σε 500 περίπου εργαζόμενους. Εργασίες και προσωπικό αυξήθηκαν ιδιαίτερα κατά το τελευταίο δίμηνο». Σε άλλο σημείο της περίληψης επισημαίνεται ότι η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών (81%) οφείλεται σε «έμπαρση ξύλων, σίδερων, εργαλείων, από πτώσεις κτλ.. Τα προσβληθέντα μέλη αφορούσαν τα άκρα, ιδίως τα δάχτυλα των χεριών (54%), την κεφαλή - πρόσωπο (20%) και τον κορμό (7%)». Στο τέλος της περίληψης όπου παρουσιάζονται τα συμπεράσματα, «η συχνότητα μικροατύχημα / ημέρα - 68/80 ιδίως το τελευταίο δίμηνο μάλλον κρίνεται υψηλή, εάν ληφθούν υπόψη τα παρ' ολίγον ατυχήματα και όσα συνήθως δε δηλώνονται. Η υψηλή επικινδυνότητα των οικοδομών και η προϊόντος του χρόνου εντατικοποίηση των εργασιών πιθανολογούν περισσότερα και σοβαρότερα εργατικά ατυχήματα και συμβάντα παρά το υφιστάμενο σύστημα διαχείρισης ασφάλειας. Η περιοδική ανάλυση των στοιχείων μπορεί να εντοπίσει παραλείψεις και να οδηγήσει σε έγκαιρα μέτρα πρόληψης».

Γκιλοτίνες... τα Ολυμπιακά Εργα

Ο τίτλος του συνεδρίου μόνο σαν ειρωνικός μπορεί να φαντάζει στους εργαζόμενους που απασχολούνται στα εργοτάξια των Ολυμπιακών Εργων και που δεν ξέρουν αν θα γυρίσουν ζωντανοί στο σπίτι. Μόλις την προηγούμενη Παρασκευή σημειώθηκε ο θάνατος ενός οικοδόμου στο εργοτάξιο των γραφείων της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 στη Νέα Ιωνία, ανεβάζοντας τον αριθμό των οικοδόμων που «δολοφονήθηκαν» από τις αρχές του έτους σε 9 (τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει ο «Ρ»). Χτες επισκεφτήκαμε το χώρο και διαπιστώσαμε ότι όπως και στο Ο. Χ. η κατάσταση που επικρατεί σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας είναι το λιγότερο τραγική. Μάλιστα, αξίζει να ειπωθεί ότι η επίσκεψή μας έτυχε να γίνει κατά τη διάρκεια ελέγχου από συνεργείο του ΚΕΠΕΚ Αθήνας (υπηρεσία που ελέγχει τα μέτρα ασφάλειας). Ακούσαμε έναν από τους υπαλλήλους του συνεργείου να μονολογεί, λέγοντας «τέτοια κατάσταση δεν την έχω ξαναδεί».

Οπως είχαμε γράψει και το Σάββατο, ο 45χρονος εργάτης καταπλακώθηκε από σιδερένια συρόμενη πόρτα βάρους περίπου δύο τόνων, όταν η «κόντρα» που είχαν στην πόρτα, για να την κρατά όρθια πάνω στη ράγα ξεκόλλησε. Η «κόντρα» αυτή ήταν μια ηλεκτροκολλημένη μπετόβεργα διαμέτρου 10 χιλιοστών και μήκους περίπου 20 πόντων! Παρ' όλο που την επομένη του θανάτου του οικοδόμου το ΚΕΠΕΚ επισκέφθηκε το χώρο και διέκοψε τις εργασίες μέχρι νεωτέρας, τη Δευτέρα το πρωί η αστυνομία δεν είχε φροντίσει ως όφειλε να περιφρουρηθεί ο χώρος. Ετσι, οι εργαζόμενοι προσήλθαν στην εργασία τους χωρίς να τους ειδοποιήσει κανένας ότι δεν έπρεπε να μπουν στο εργοτάξιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ