Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμός από δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού

Η αναφορά του Ελληνα πρωθυπουργού, σε συγκέντρωση στελεχών πως, εκτός από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάποιο ρόλο στην πορεία ένταξης της Κύπρου έχει να διαδραματίσει και η Τουρκία, και η προειδοποίησή του ότι η ενταξιακή πορεία δυνατό να μην κυλήσει ομαλά, προκάλεσαν αναταράξεις και έντονους προβληματισμούς στην Κύπρο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, πως η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυνατό να μην κυλήσει ομαλά, αποτελεί προειδοποίηση ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η δήλωση του πρωθυπουργού δεν αποτελεί επιφύλαξη για την τελική κατάληξη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα ενταχτεί στην ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι μήνες που ακολουθούν είναι μήνες αγώνων και τόνισε την ανάγκη για συνεχή εγρήγορση.

Είπε, επίσης, ότι μέχρι στιγμής δε διαπιστώνεται σε κυβερνητικό επίπεδο οποιοδήποτε πρόβλημα και πρόσθεσε ότι πρόβλημα θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ναυαγήσουν οι συνομιλίες, με ευθύνη της δικής μας πλευράς.

Τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, σχολίασαν με δηλώσεις τους και εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων.

Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Αντρέας Χρίστου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός αναφέρει ένα γεγονός ότι δηλαδή τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και επισημαίνει ότι χρειάζεται σωφροσύνη, σοβαρότητα και μέτρο για αξιοποίηση της κάθε ευκαιρίας και δυνατότητας που παρουσιάζεται.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης, χαρακτήρισε ρεαλιστική την επισήμανση του Ελληνα πρωθυπουργού. Είπε, επίσης, ότι η δήλωση αυτή μας επισημαίνει να είμαστε προσεκτικοί και να μην καθυστερούμε, προκειμένου να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι και από πλευράς Βουλής θα πρέπει να ενταθούν οι επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να πάρουμε το μέγιστο δυνατό.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νίκος Κλεάνθους, ανέφερε ότι πρέπει να μας ικανοποιεί η δήλωση του Κώστα Σημίτη, γιατί επισημαίνει τους κινδύνους που δυνατό να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή μας πορεία.

«Μπαλώματα»

Ενώ στην Αθήνα πολιτικοί παρατηρητές υποστηρίζουν πως οι επισημάνσεις του πρωθυπουργού εμπεριέχουν φόβους για ενδεχόμενη εμπλοκή όχι μόνον της ένταξης, αλλά και της ίδιας της λύσης του κυπριακού προβλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρ. Πρωτόπαππας προσπάθησε χτες να «μπαλώσει» τα πράγματα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ανέλαβε να «ρετουσάρει» τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, υποστήριξε ότι «ο πρωθυπουργός επανέλαβε, κατ' αρχάς, αυτά που είχε πει στην Κυβερνητική Επιτροπή για την πορεία λύσης του Κυπριακού. Ανέφερε τον έως τώρα απολογισμό του α' γύρου των συζητήσεων, τις επαφές που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, την εκτίμηση που υπήρξε ότι η πρόοδος δεν ήταν ουσιαστική. (...) Ανέφερε, επίσης, ότι ταυτόχρονα προωθείται - και σε αυτό δίνουμε ιδιαίτερο βάρος - η διαδικασία ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ. Σημείωσε, όμως, ότι κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας πρέπει να αναμένουμε κάποιες κινήσεις, αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς».

Και νέα όπλα στη Βόρεια Κύπρο

Μετά τα υπερσύγχρονα άρματα μάχης, οι Τούρκοι μετέφεραν πριν μερικές ημέρες στα κατεχόμενα μοίρα πυροβολικού, η οποία αποτελείται από δώδεκα πυροβόλα εκατόν πενήντα πέντε χιλιοστών, με βεληνεκές γύρω στα τριάντα χιλιόμετρα, καθώς και ένα πλοίο έμφορτο πυρομαχικών και άλλων στοιχείων, που συνθέτουν και εξοπλίζουν τη συγκεκριμένη μοίρα πυροβολικού.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, επισημαίνοντας ότι το γεγονός παρουσιάζει πώς συμπεριφέρονται οι Τούρκοι από τη μια πλευρά και πώς η ελληνοκυπριακή πλευρά από την άλλη.

Εμείς, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αμυνας, ασχολούμαστε με θέματα ήσσονος σημασίας, κατατρωγόμαστε, πλήττουμε την αξιοπιστία των στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

Παράλληλα, ο κ. Χάσικος διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία φέρεται να μην μπορεί να εξασφαλίσει οπλικό σύστημα από την Ελλάδα, λόγω άρνησης της άδειας εξαγωγής από την κατασκευάστρια χώρα, τη Γαλλία.

Ο κ.Χάσικος τόνισε ότι αυτής της μορφής τα δημοσιεύματα, τα οποία άπτονται της άμυνας και της ασφάλειας του τόπου, μόνο ζημιά προκαλούν. Καλό θα ήταν, πρόσθεσε ο υπουργός Αμυνας, να σταματήσει αυτό το αμόκ που φαίνεται σήμερα να διακατέχει μερίδα του Τύπου γύρω από τα εξοπλιστικά προγράμματα της Εθνικής Φρουράς, ώστε αυτή να μπορέσει να ολοκληρώσει την προσπάθεια, που πάντοτε καταβάλλει για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης του τόπου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Γαλλία ως κατασκευάστρια χώρα, αρνείται να εκδώσει άδεια εξαγωγής δύο πυραυλακάτων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες η Ελλάδα έχει παραχωρήσει στην Κύπρο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ