Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Προσδοκίες ενίσχυσης δεσμών με τη Σερβία

Τηλεφωνική συνομιλία με τον επανεκλεγέντα ομόλογό του στη Σερβία Αλ. Βούτσιτς είχε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι δύο χώρες θα διατηρήσουν πραγματικά φιλικές σχέσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση του Βελιγραδίου.

Ο Βούτσιτς από τη μεριά του είπε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική της ευρωπαϊκής πορείας, διατηρώντας παράλληλα τις «ειλικρινείς και παραδοσιακές φιλικές σχέσεις» με τη Ρωσία. Οι δύο ηγέτες συζήτησαν ακόμα για τις διμερείς σχέσεις στον τομέα της Ενέργειας και του εμπορίου, που αναπτύχθηκαν όλο το 2021 και το πρώτο δίμηνο του 2022.

Να σημειωθεί ότι ο Βούτσιτς ενημέρωσε τον Πούτιν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Σερβία κατά την εισαγωγή αργού πετρελαίου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ηγεσίες της «Gazpromneft» και της Σερβίας, καθώς και εταίροι από την ΕΕ θα βρουν διέξοδο από μια τέτοια κατάσταση. Ακόμα, με δεδομένο το ότι η μακροπρόθεσμη σύμβαση για αγορά ρωσικού φυσικού αερίου που είχε η Σερβία λήγει στις 31 Μάη, σημειώθηκε ότι είναι απαραίτητο να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για την τιμή, τις ποσότητες και τους άλλους όρους προμήθειας.

Σημειωτέον ότι στην επανεκλογή Βούτσιτς αναφέρθηκε και εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Ζάο Λιζιάν, που είπε χτες ότι οι δύο χώρες «στηρίζουν η μία την άλλη σε ζητήματα που αφορούν βασικά τους συμφέροντα», για «την από κοινού υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας και δικαιοσύνης». Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «η πρακτική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών σε τομείς όπως οι υποδομές και η Ενέργεια έχει αποφέρει καρποφόρα αποτελέσματα». Ο Ζάο κατέληξε εκφράζοντας την ελπίδα ότι η διμερής «περιεκτική στρατηγική εταιρική σχέση θα συνεχίσει να βαθαίνει και οι δεσμοί των δύο χωρών θα απολαύσουν ένα λαμπρότερο μέλλον».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ