Τρίτη 26 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΩΣΗ
«Εκτροπή» συσκότισης και αποπροσανατολισμού
  • Στην τεχνητή και ελεγχόμενη δικομματική πόλωση αντανακλάται με στρεβλό και παραπλανητικό τρόπο η σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, ενώ αγριεύει η διαμάχη για την εξουσία
  • Επιχειρούν να αποκρύψουν την κοινή πολιτική τους και την αντιλαϊκή επίθεση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οξύνουν τεχνητά την πόλωση κυβέρνηση και ΝΔ, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους της δικομματικής κόντρας, συσκοτίζοντας από τη μια τον πραγματικό χαρακτήρα της σύγκρουσης (διαμάχη οικονομικών συμφερόντων), αλλά και την πλήρη σύμπλευσή τους στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν από τις αντιλαϊκές λύσεις που δρομολογούν σε μεγάλα θέματα (π.χ. ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις κ.ο.κ).

Η ένταση - «εκτροπή» στη δικομματική κόντρα σχετίζεται ακόμα και με τη λυσσαλέα διαμάχη για την εξουσία, καθώς η κυβέρνηση Σημίτη πασχίζει με κάθε τρόπο να εμφανιστεί ως «εγγυητής» για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, ενώ η ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύει την «ανικανότητά» της, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για «τη δική της σειρά». Ειδικότερα:

Ο Κ. Σημίτης, μετά από ένα Σαββατοκύριακο «ακραίων» φραστικών διαξιφισμών περί «πολιτικής εκτροπής» με τον Κ. Καραμανλή, χτες επέμεινε στην επίθεση κατά της ΝΔ, αν και προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους. Συγκεκριμένα, μιλώντας σε σύσκεψη στο Μαξίμου με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τη Στερεά Ελλάδα, επέμεινε στις γενικόλογες καταγγελίες ότι «κάποιοι έχουν επιλέξει να κινούνται σε θολά νερά της παραπολιτικής και του παρασκηνίου», ενώ επανέλαβε ότι «η προσπάθεια φθοράς και απαξίωσης των κομμάτων και των πολιτικών λειτουργούν διαβρωτικά για το ίδιο το πολιτικό μας σύστημα».

Εμφαση όμως έδωσε προκειμένου να δείξει ότι διατηρεί τον έλεγχο των εξελίξεων και είναι εγγυητής της «πολιτικής σταθερότητας» και γι' αυτό επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2004. Είπε επί λέξει: «Είμαστε οι πρωταγωνιστές των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, προκειμένου να αλλάξουμε την ταυτότητα και τη φυσιογνωμία της χώρας. Είμαστε οι εγγυητές της πολιτικής σταθερότητας για να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και την ευημερία των πολιτών. Είμαστε ο φορέας της αλλαγής, της ανανέωσης και της εξυγίανσης του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος».

Τόνισε επίσης ότι «είμαστε η ήρεμη δύναμη» σε αντιδιαστολή με τη ΝΔ, στην οποία «αφήνουμε τις ύβρεις, τις κραυγές, την ένταση και την πόλωση». Προσπάθησε μάλιστα να πείσει ότι υπάρχουν και ιδεολογικοπολιτικές διαφορές με τη ΝΔ, λέγοντας πως «η αντιπαράθεση με τη ΝΔ δεν είναι καυγάς για το πάπλωμα που είναι η νομή της εξουσίας. Είναι μια καθαρά πολιτική αντιπαράθεση, γιατί εκπροσωπούμε διαφορετικές πολιτικές προτάσεις, γιατί εκπροσωπούμε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες»!

Είχε προηγηθεί ένα Σαββατοκύριακο που η δικομματική κόντρα έφτασε στο αποκορύφωμά της.

«Η χώρα κυβερνάται...»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αναφορά του Κ. Σημίτη σε ομιλία του στην Εδεσσα, όπου είχε κατηγορήσει τη ΝΔ ότι επειδή δεν μπορεί να κερδίσει τις εκλογικές αναμετρήσεις, που προβλέπονται από το Σύνταγμα, έχει επιλέξει μια άλλη στρατηγική που θυμίζει πολιτικές εκτροπής. Ο εκπρόσωπος δικαιολογήθηκε χτες ότι ο Κ. Καραμανλής ήταν αυτός που στην ομιλία του στην Πρέβεζα είχε καταλογίσει στον Κ. Σημίτη πως «απεργάζεται σενάρια πολιτικής εκτροπής». Κατά τα λοιπά, το μήνυμα που θέλησε να περάσει συνοψίζεται στις συχνά επαναλαμβανόμενες φράσεις του: «Δεν υπάρχει κλίμα αβεβαιότητας. Η χώρα κυβερνάται, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εφαρμόζει το πρόγραμμά της...».

Ο Κ. Καραμανλής

Η Ρηγίλλης καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να μην υστερήσει στη δικομματική κοκορομαχία και «χάσει έδαφος» στη διαμάχη για την εξουσία. Επιδιώκει να εξαναγκάσει τον Κ. Σημίτη να απολογείται για την «πολιτική εκτροπή», να τον εμφανίσει «μη σοβαρό» και άρα «ανίκανο» και «επικίνδυνο». Αυτή τη φορά, ωστόσο, αποφεύγει να σηκώσει τη σημαία της σταυροφορίας κατά των διαπλεκομένων και να καταφερθεί εναντίον συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή, δεν κρύβει την ανησυχία της για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο, διαμηνύοντας ότι θα αντιδράσει «δυναμικά».

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες το βράδυ σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κ. Καραμανλή», απάντησε στον Κ. Σημίτη. «Οποιος προωθεί την πόλωση, όποιος σπέρνει το διχασμό, ζημιώνει συνειδητά και τον τόπο και τους πολίτες. Και κάτι ακόμα. Εξανεμίζει τα τελευταία υπολείμματα της σοβαρότητάς του». Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος σημείωσε πως «όποιος επιδιώκει την εξάρτηση του κράτους από το κόμμα που κυβερνά, όποιος στηρίζει καθεστωτικές πρακτικές, όποιος στηρίζει παρακρατικές μεθοδεύσεις και παρακρατικούς μηχανισμούς, αντιμάχεται την πρόοδο, αντιμάχεται την κοινωνία, αντιμάχεται την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Νωρίτερα ο Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι αυτή «ήρξατο χειρών αδίκων» στην παράξενη, όπως τη χαρακτήρισε, υπόθεση περί πολιτικής εκτροπής. «Σε λίγο θα μας πουν ότι εμείς γράψαμε το λόγο του πρωθυπουργού και ότι στην Εδεσσα δε μίλησε ο κ. Σημίτης, αλλά ο κ. Καραμανλής», είπε χαρακτηριστικά, ενώ κάλεσε τον Κ. Σημίτη να απαντήσει «ποιοι βρίσκονται πίσω από τα σενάρια εκτροπής ή να ζητήσει συγγνώμη».

Το στίγμα το έδωσε ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «έχασε κάθε μέτρο, υβρίζει, συκοφαντεί με αόριστες καταγγελίες και δηλητηριάζει την πολιτική ζωή με την επίκληση της πολιτικής εκτροπής, προκειμένου να υπηρετήσει ένα καλά οργανωμένο σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης».

Από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης έκανε λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία», αφού «για πρώτη φορά εκλεγμένος πρωθυπουργός, από μόνος του, επιτίθεται κατά της Δημοκρατίας και δυναμιτίζει την ομαλότητα». «Φαίνεται, σημείωσε, ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του τελούν υπό σύγχυση, αφού κάθε κριτική την εκλαμβάνουν ως σκευωρία, υπονόμευση ή εκτροπή».

Ο Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι «υπάρχει θέμα εκτροπής: Της εκτροπής του κ. Σημίτη από τη στοιχειώδη πολιτική σοβαρότητα». Ειδικά για την αλλαγή του εκλογικού νόμου είπε ότι για τη ΝΔ «τέτοιο θέμα δεν τίθεται». «Το θέτει, πρόσθεσε, το ΠΑΣΟΚ για να εγκλωβίσει την Αριστερά και έτσι, πέραν της γνωστής πολιτικής του ιδιοτέλειας, δείχνει και τον πανικό του μπροστά στη βέβαιη εκλογική ήττα του».

Την εκτίμησή της για πρόωρες εκλογές στο εγγύς μέλλον επανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη, η οποία είπε χτες (στο ραδιόφωνο «Αντέννα») πως «όποιος άκουσε το λόγο του κ. Σημίτη, το άμεσο λογικό συμπέρασμα θα ήταν ότι ο κ. Σημίτης δημιουργεί αυτήν την όξυνση για να προσφύγει στις κάλπες». Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε ότι μετά δυσκολίας θα συνεχίσει για δύο χρόνια. Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν, όπως είπε, «μια καθαρτήρια διαδικασία, για να βγει μια νέα κυβέρνηση που θα δώσει ένα αίσθημα σταθερότητας». Με τη σειρά της επιτέθηκε κατά του Κ. Σημίτη, λέγοντας ότι «δεν ταυτίζεται η δημοκρατία με την ύπαρξη του κυρίου Σημίτη στην πρωθυπουργία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ