Πέμπτη 7 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΒΟΥΛΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ
Σε «τεράστιο στόχο» των ανταγωνισμών μετατρέπεται η Θράκη

Οι παρεμβάσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

«Αφετηρία για το ΚΚΕ, θεμελιακή του βάση ήταν και είναι πάντα το δικαίωμα του λαού της περιοχής να ζει ειρηνικά, χωρίς φτώχεια, ανεργία, κοινωνικές διακρίσεις, το ρατσιστικό μίσος, χωρίς την επικίνδυνη εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια, χωρίς αυτό τον συνεχόμενο κίνδυνο των θερμών επεισοδίων ή μιας πολεμικής σύρραξης και με κατοχυρωμένα, εννοείται, τα δικαιώματά του στη δουλειά, στην Υγεία, στην Παιδεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό», ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, δίνοντας το στίγμα του πορίσματος του Κόμματος.

Οπως τόνισε, για την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα όμως «η αφετηρία είναι άλλη και η βασική στόχευση διαφορετική. Στα πορίσματά τους προτεραιότητα έναντι των λαϊκών αναγκών έχει η εξυπηρέτηση των στόχων και των σχεδίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η υλοποίηση των γεωπολιτικών τους επιδιώξεων ή, όπως συνηθίζουν να τα λένε, η ανάπτυξη, η καπιταλιστική εννοείται και η γεωστρατηγική αναβάθμιση».

Και αυτό γιατί, όπως επισήμανε, «στον γενικότερο σχεδιασμό της ελληνικής αστικής τάξης η Θράκη καλείται να παίξει, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, έναν αυξημένο ρόλο. Πρόκειται για τη μετατροπή της περιοχής σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό αλλά και στρατιωτικό κόμβο. Και αυτή είναι όλη η ουσία του αστικού σχεδιασμού για τη Θράκη». Εξάλλου, όπως επισήμανε, το ενδιαφέρον για τη Θράκη από τα αστικά κόμματα ενεργοποιήθηκε με την εκδήλωση του ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για την περιοχή «ως ενός χώρου - βάσης για τον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης τόνισε ότι «η κυβέρνηση προωθεί ένα αφήγημα, ότι τάχα η κακοδαιμονία που τσακίζει τους κατοίκους και αυτής της περιοχής αποτελεί μια ιδιαίτερη στρέβλωση στο υφιστάμενο μοντέλο ανάπτυξης», όμως, επισήμανε, η ίδια αντιλαϊκή πολιτική που καθορίζεται με βάση τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, «τσακίζει τα λαϊκά νοικοκυριά από τα βόρεια σύνορα μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι τα αιγαιοπελαγίτικα ανατολικά νησιά».

Επισήμανε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει ως κυβερνήσεις τη σφραγίδα τους και στην εγκατάλειψη της Θράκης, θεωρούν «παράγοντα ανάπτυξης και προόδου τη μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε μια τεράστια επιθετική αμερικανοΝΑΤΟική βάση, μια πλατφόρμα που ξερνά απειλή και θάνατο για τους λαούς της περιοχής και όχι μόνο». Ομως, την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης παραμένουν οι κλειστές κλινικές, τα κενά σε γιατρούς και νοσηλευτές, οι λίστες αναμονής φτάνουν στον ουρανό, υπάρχει αδυναμία αντιμετώπισης ακόμη και ογκολογικών και άλλων περιστατικών. Αντίστοιχα τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου, στα Κέντρα Υγείας Σουφλίου, Ορεστιάδας, Δικαίων, στα αγροτικά ιατρεία. Ιδια είναι η εικόνα στην Κομοτηνή. Και βέβαια προωθούνται παντού και στη Θράκη οι ΣΔΙΤ.

Ειδική αναφορά έκανε και στην κατάσταση των πανεπιστημίων της Θράκης. Εφερε ως παράδειγμα την Κομοτηνή, που έχει γύρω στους 7.000 ενεργούς φοιτητές, όμως μόλις 100 ήταν αυτοί που κατάφεραν να πάρουν ένα δωμάτιο στις εστίες. Στην Ξάνθη, το Δημοκρίτειο διαθέτει περίπου 560 δωμάτια για 4.000 ενεργούς φοιτητές. Και από πάνω, όπως σημείωσε, ετοιμάζει η κυβέρνηση την παράδοση εστιών στους ιδιώτες, βαθαίνει τη σύνδεση των πανεπιστημίων με τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη ανέφερε ότι τη Θράκη, που ήταν ξεχασμένη και εγκαταλειμμένη επί δεκαετίες, τώρα «την ανακαλύψατε γιατί είναι χρήσιμη για τους Αμερικανούς. Ηταν χρήσιμη και επιλεγμένη για Σούδα του βορρά. Οπου έχει Σούδα μπάζει και όπου μπάζει μπορεί να πεθάνεις από το ψυχρό κρύο των υπολογισμών, των στρατοκρατών, των ιμπεριαλιστών και αυτών που δεν διστάζουν να λιώσουν λαούς και να τους ξεκληρίσουν κυριολεκτικά».

Πρόσθεσε πως τόσο η σημερινή όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση αξιοποιούν τη Θράκη για να την κάνουν «έναν τεράστιο στόχο, ώστε να ξέρουμε πού θα πέσει η πρώτη βόμβα όταν θα γενικευθεί αυτού του είδους το παζάρι», για «να μπορεί να περνάει το τανκ, να περνάνε τα όπλα» για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους. «Η απάντηση», τόνισε, «είναι στους δρόμους. Δεν είναι τυχαίο ότι διαλέξατε γι' αυτό το ευαίσθητο θέμα που είναι η Θράκη, που είναι και τα σύνορα της χώρας, να τη φέρετε την ημέρα της γενικής απεργίας. Κάνατε ένα λάθος, υπολογίσατε ότι ο κόσμος θα καθόταν σπίτι του, ή θα πήγαινε υποχρεωτικά στη δουλειά και θα έβλεπε στην τηλεόραση τη σπουδαία μας συζήτηση. Κι ο κόσμος σάς γέλασε, γιατί ο κόσμος ήταν στον δρόμο. Κι ήταν χιλιάδες επί χιλιάδων στον δρόμο σήμερα, να διαμαρτύρονται για όλα αυτά για τα οποία συζητάμε σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ