Σάββατο 9 Απρίλη 2022 - Κυριακή 10 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΥΓΕΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ο αγώνας μας είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου

Συνέντευξη με την πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ Αφροδίτη Ρέτζιου, ενόψει του 11ου Συνεδρίου που θα κορυφωθεί την Κυριακή

Δεκέμβρης 2019: Η ΟΕΝΓΕ διαδηλώνει στο Ζάππειο ενάντια στις ΣΔΙΤ
Δεκέμβρης 2019: Η ΟΕΝΓΕ διαδηλώνει στο Ζάππειο ενάντια στις ΣΔΙΤ
Σε εξέλιξη είναι από την Παρασκευή οι εργασίες του 11ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας και πρόκειται να κορυφωθούν την Κυριακή 10 Απρίλη, με τις αρχαιρεσίες για τη νέα διοίκηση. Μετρώντας σημαντικούς σταθμούς αγωνιστικής δράσης, αναζωογόνησης Ενώσεων Γιατρών σε όλη τη χώρα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο και κρατώντας σταθερό τιμόνι απέναντι στην πολιτική της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της υγείας του λαού, το Συνέδριο μπορεί να δώσει ώθηση σε μια αγωνιστική πορεία που στα χρόνια της πανδημίας είχε πολύτιμη συμβολή συνολικά στη λαϊκή πάλη. Στόχος του Συνεδρίου είναι η προώθηση των διεκδικήσεων των νοσοκομειακών γιατρών, που είναι άρρηκτα δεμένες με τον αγώνα για σύγχρονες, απολύτως δωρεάν, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό.

Για όλα τα παραπάνω, και με αφορμή το Συνέδριο, ο «Ριζοσπάστης» συζητάει με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αφροδίτη Ρέτζιου.

* * *

-- Η ΟΕΝΓΕ έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά απέναντι στο κυβερνητικό αφήγημα της «θωράκισης του συστήματος Υγείας», βγαίνοντας μπροστά και διεκδικώντας τα αυτονόητα.

-- Οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας, η ΟΕΝΓΕ και οι Ενώσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας δίνοντας διπλό αγώνα. Στα νοσοκομεία και στα ΚΥ στο πλευρό των ασθενών μας, κάνοντας το καθήκον μας σαν γιατροί. Στο δρόμο, πρωτοστατώντας στην οργάνωση των διεκδικήσεων που δεν υπαγορεύονταν από στενή συντεχνιακή λογική αλλά αφορούσαν συγκεκριμένα μέτρα, που εκ των πραγμάτων αποκτούσαν προτεραιότητα και είχαν επείγοντα χαρακτήρα, για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού μας.

Ολη αυτή την περίοδο κληθήκαμε να δράσουμε και να προσαρμόσουμε την παρέμβασή μας σε πρωτόγνωρες, δύσκολες και απαιτητικές συνθήκες, ιδιαίτερα στην πρώτη φάση της εκδήλωσης της πανδημίας αλλά και στην πορεία.

Η κυβέρνηση και όλοι οι πυλώνες του συστήματος από την πρώτη στιγμή επιδίωξαν να καλλιεργήσουν το παραλυτικό αφήγημα «της εθνικής ομοψυχίας και ενότητας» απέναντι «στην αόρατη απειλή», «τον κοινό εχθρό» για να επιβάλουν «σιγή νεκροταφείου», για να φιμώσουν κάθε κριτική φωνή στις επιλογές της για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να μη μιλάει κανείς για τους κινδύνους από την εγκληματική έλλειψη μέτρων για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και μέτρων προστασίας στους εργασιακούς χώρους, στους χώρους Εκπαίδευσης, στα ΜΜΜ. Κόντρα σε αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αλλά και όσων έλεγαν «θα λογαριαστούμε μετά», εμείς δεν δώσαμε καμία πίστωση χρόνου γιατί ξέραμε ότι ο αγώνας μας ήταν ζήτημα κυριολεκτικά ζωής και θανάτου. Εχοντας απέναντί μας τις διοικήσεις των νοσοκομείων, των ΥΠΕ, το υπουργείο, με τα «εντέλλεσθε», τις ΕΔΕ, τις διώξεις, την ανικανότητα και τη μικροψυχία τους.

--Ωστόσο η ΟΕΝΓΕ δεν περιορίστηκε μόνο στην οργάνωση της συλλογικής διεκδίκησης και συνδικαλιστικής δράσης. Πρωτοστατήσατε στην πραγματική, ουσιαστική ενημέρωση του λαού, τροφοδοτήσατε και δώσατε ώθηση στους αγώνες των εργαζομένων άλλων κλάδων με συγκεκριμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις, στόχους και αιτήματα, όπως για παράδειγμα την επίταξη συγκεκριμένων ιδιωτικών ομίλων της Υγείας.

-- Παρεμβήκαμε για όλα τα ζητήματα γύρω από τα οποία αναπτύχθηκε έντονη αντιπαράθεση την περίοδο της πανδημίας, από την κατάσταση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη στάση και τον ρόλο των ιδιωτικών ομίλων της Υγείας, τις ευθύνες της κυβέρνησης, την «ατομική ευθύνη», μέχρι τον ρόλο της επιστήμης και των επιτροπών των ειδικών. Από τα επιδημιολογικά μοντέλα αντιμετώπισης της πανδημίας, τον χαρακτήρα, την έκταση και τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, τον ρόλο του lockdown μέχρι το εμβόλιο και τον εμβολιασμό.

Ηταν μία ιδιαίτερα κοπιαστική δουλειά, που απαιτούσε από την πλευρά μας συνεχή παρακολούθηση των εξελίξεων, της πορείας της πανδημίας, των επιστημονικών δεδομένων, των κυβερνητικών επιλογών για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αποκαλύψαμε τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που και πριν την πανδημία η ανάπτυξη και η στελέχωσή του ήταν σε πλήρη δυσαρμονία και αναντιστοιχία τόσο με τις δυνατότητες όσο και με τις ανάγκες, όταν η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας και τα φερέφωνά της, οι επίσημοι και οι ανεπίσημοι εκπρόσωποί της μέσα και έξω από τα νοσοκομεία, διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι «είμαστε θωρακισμένοι απέναντι στον ιό». Διεκδικήσαμε συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυσή του σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό.

Αποδομήσαμε την κυβερνητική προπαγάνδα περί ατομικής ευθύνης για να συγκαλύψει τις εγκληματικές της ευθύνες.

Αναδείξαμε τις κυβερνητικές παλινωδίες. Αντιπαρατεθήκαμε όχι μόνο με την κυβέρνηση η οποία εργαλειοποίησε την επιστήμη και τα επιστημονικά δεδομένα καλλιεργώντας συστηματικά τον ανορθολογισμό αλλά και την κυβερνητική ιατρική, τους διάφορους πρόθυμους που υπέταξαν την επιστήμη τους στις υπηρεσίες της κυβέρνησης και τη μετέτρεψαν σε απολογητική της εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας.

Στις συνθήκες της πανδημίας, η οποία αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση και το κράτος για να χτυπηθεί το κίνημα, σε συνθήκες περιορισμού της κυκλοφορίας και απαγόρευσης των κινητοποιήσεων, η Ομοσπονδία είχε τη δική της ξεχωριστή συμβολή για να περάσει το μήνυμα της αντίστασης, του αγώνα.

-- Το κύρος της Ομοσπονδίας ανέβηκε, η δράση και οι παρεμβάσεις σας είχαν ευρύτερη απήχηση.

-- Πραγματοποιήσαμε δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, παραστάσεις διαμαρτυρίας στις διοικήσεις των νοσοκομείων και των ΥΠΕ. Πήραμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, απευθύναμε κάλεσμα συμμετοχής και συντονίσαμε τον αγωνιστικό μας βηματισμό με άλλους κλάδους των εργαζομένων.

Συνεχείς παρεμβάσεις για κάθε ζήτημα που απασχολούσε τους συναδέλφους. Για να μη μείνει κανένας μόνος του απέναντι σε φαινόμενα διακριτικής μεταχείρισης σε βάρος συναδέλφων και προνομιακής μεταχείρισης των λίγων «αρεστών» και πρόθυμων να βάλουν πλάτη για να εξασφαλίσουν ανταλλάγματα, απέναντι σε φαινόμενα αυθαιρεσίας και αυταρχισμού και προσπάθειας εκφοβισμού όσων συναδέλφων έβγαιναν μπροστά, αναδείκνυαν τα προβλήματα, διεκδικούσαν.

Δράσεις αλληλεγγύης για κάθε γιατρό και κάθε υγειονομικό που στοχοποιήθηκε με εκδικητικές διώξεις και απολύσεις επειδή είπε την αλήθεια, επειδή αγωνίστηκε για τα δικαιώματα του λαού και των συναδέλφων του. Κάναμε προσπάθεια να ανταποκρινόμαστε άμεσα στα ερωτήματα και στα αιτήματα τόσο μεμονωμένων συναδέλφων όσο και των Ενώσεων. Να τους εφοδιάζουμε, να τους εξοπλίζουμε με όλα τα αναγκαία μέσα.

--Τώρα η κυβέρνηση είχε στραμμένη την προσοχή της στην υλοποίηση του «νέου ΕΣΥ».

-- Δύο χρόνια μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος, η πανδημία έχει αφήσει το τραγικό της αποτύπωμα: 16.000 θάνατοι διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, «υπερβάλλουσα θνητότητα» 27% περισσότεροι άνθρωποι απ' ό,τι συνήθως πέθαναν από άλλες νόσους τον Νοέμβρη του 2021, οι «παράπλευρες απώλειες» εξαιτίας της παραμέλησης της υπόλοιπης νοσηρότητας λόγω της μονοθεματικότητας του ΕΣΥ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της Υγείας που υλοποιούν όλες οι κυβερνήσεις.

Αυτή ακριβώς την πολιτική που απέτυχε παταγωδώς, η κυβέρνηση επιδιώκει να την παρουσιάσει ως λύση για τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Εχει ήδη εξαγγείλει πως θα θέσει σε εφαρμογή άμεσα το σχέδιό της για το «νέο ΕΣΥ» (με χρονοδιάγραμμα έως το ερχόμενο καλοκαίρι). Σε αυτή την κατεύθυνση ήδη έχει προχωρήσει στη μετατροπή δύο νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρηματικών μονάδων.

Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο ανάπτυξης, χρηματοδότησης και λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων και της ΠΦΥ, των όρων δουλειάς και της «αξιολόγησης» των υγειονομικών. Χτύπημα της μόνιμης και σταθερής δουλειάς.

-- Οι στόχοι του επόμενου διαστήματος;

-- Στην προμετωπίδα πρέπει να μπει η οργάνωση του αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών, όλων των υγειονομικών, όλου του λαού για να ακυρωθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για το «νέο ΕΣΥ».

Να αποκτήσουμε σταθερούς δεσμούς με το σύνολο των συναδέλφων, να τους εντάξουμε στη δράση και στη ζωή των Ενώσεων, να κάνουμε τις Ενώσεις πραγματικά κύτταρα πολύμορφης δραστηριότητας, αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης ειδικότερα των νέων συναδέλφων. Να τους εμφυσήσουμε την πίστη στα ιδανικά της συλλογικής διεκδίκησης και του αγώνα. Είναι αναγκαία προϋπόθεση για την επιτυχή έκβαση των αγώνων μας.

Καθοριστικό ρόλο παίζει η επιμονή στην οργάνωση του αγώνα από τα κάτω. Να μην εγκαταλείπουμε την προσπάθεια μπροστά στις δυσκολίες που συναντάμε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ