Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Δίκαιο και ρεαλιστικό να καταργηθεί η διάταξη για τους νεοδιόριστους

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση για την υποχρεωτική διετή παραμονή εκπαιδευτικών στον τόπο διορισμού

Στα πολύ σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί στους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς η διάταξη που τους υποχρεώνει να παραμείνουν στην περιοχή διορισμού τους για δύο έτη αναφέρθηκε κατά τη χτεσινή συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής ζητώντας την κατάργησή της.

Οπως είπε εισαγωγικά, με αυτή τη διάταξη στερείται από τους εκπαιδευτικούς εκείνους, που μετά από πάρα πολλά χρόνια διορίστηκαν το καλοκαίρι του 2021 σε περιοχές που δεν ήταν πρώτης προτίμησής τους, αλλά μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, η δυνατότητα να κάνουν αίτηση απόσπασης και μετάθεσης, σε μία περίοδο μάλιστα που αυξάνονται το κόστος διαβίωσης και η ακρίβεια, οι μετακινήσεις είναι δυσβάστακτες, ενώ χιλιάδες από αυτούς αναγκάζονται να συντηρούν δύο σπίτια λόγω των οικογενειακών υποχρεώσεων. Με βάση αυτά, κάλεσε το υπουργείο να καταργήσει τη συγκεκριμένη διάταξη, να περιορίσει την παραμονή σε έναν χρόνο και να δοθεί η δυνατότητα και από τη φετινή σχολική χρονιά να γίνουν αιτήσεις.

Η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Μακρή επικαλέστηκε μεν την ιδιαιτερότητα του χώρου της Εκπαίδευσης, ανέφερε δε πως αντίστοιχη διάταξη ισχύει για όλο το Δημόσιο και ότι οι εκπαιδευτικοί γνώριζαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία διορισμού, είχαν περιθώριο επιλογών και υπάρχουν μία σειρά εξαιρέσεις από τον νόμο. Παραδέχτηκε τις δυσκολίες και δήλωσε πως είναι γνωστές, ωστόσο ως προς το αίτημα για περιορισμό της υποχρεωτικής παραμονής στον ένα χρόνο, απάντησε πως έτσι δημιουργούνται εκπαιδευτικά κενά. Σημείωσε πως ο μόνιμος διορισμός εξασφαλίζει στοιχειώδη εργασιακή σταθερότητα, αλλά υπάρχει και η συνέχεια στην εκπαιδευτική διαδικασία. «Ολα αυτά στο υπουργείο τα γνωρίζουμε, τα συνεκτιμούμε και επεξεργαζόμαστε ένα πιο δίκαιο σύστημα διορισμών», είπε απαντώντας.

Ο Γ. Δελής υπογράμμισε πως ακόμα και οι εξαιρέσεις αφορούν ελάχιστο αριθμό, σε σημείο να μην συμπεριλαμβάνουν όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας μέχρι 70%. «Μιλάμε γι' αυτούς που ως αναπληρωτές περίμεναν και αγωνίστηκαν για να έχουν μια σταθερή δουλειά για πάνω από 10 χρόνια. Που σαν αναπληρωτές υπηρέτησαν χρόνια και χρόνια μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειές τους. Για αυτούς που όργωσαν όλη τη χώρα για να καλύψουν τα εκπαιδευτικά κενά», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αίτημα δίκαιο, γιατί οι ανθρώπινοι, οικογενειακοί λόγοι είναι αυτονόητοι, και ρεαλιστικό, γιατί σε όλη τη χώρα υπάρχουν άφθονα οργανικά κενά για όλες τις ειδικότητες.

Το αίτημα για κατάργηση της διάταξης στηρίζουν σωματεία και εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, που προχωρούν τη Δευτέρα 18 Απρίλη στις 11 π.μ. σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας με αίτημα τη μείωση του χρόνου της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων στην οργανική θέση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ