Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΗ
Ανάγκη για γερό Σωματείο, αποκούμπι και όχι δικαστήριο ηθοποιών

Τοποθέτηση των εκλεγμένων με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ με μοναδικό θέμα τη διαγραφή των Πέτρου Φιλιππίδη, Παύλου Χαϊκάλη και Γιώργου Κιμούλη από το σωματείο, την ίδια στιγμή που «τρέχουν» και άλλα σοβαρά ζητήματα που επηρεάζουν βαθιά τη ζωή του κλάδου. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι παρατάξεις «Από Κοινού» και «Αέναη» ακύρωσαν Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιούταν λίγες μέρες πριν την απεργία στις 6 Απρίλη.

Οι εκλεγμένοι με τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Σωματείου με την τοποθέτησή τους στην προχτεσινή συνέλευση ξεκαθάρισαν, αρχικά, πως καλούν όλους τους ηθοποιούς να καταγγέλλουν σταθερά κάθε παραβίαση των δικαιωμάτων τους, η οποία είναι καθημερινή στους χώρους εργασίας από την εργοδοσία και διαφόρους που διατηρούν θέσεις εξουσίας.

Για ακόμα μια φορά εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τον ρόλο και τον χαρακτήρα του πειθαρχικού. «Από την ίδια τη λειτουργία του δεν μπορεί να αναλάβει ποινικά αδικήματα, μιας και αυτά εύλογα άπτονται της αστικής δικαιοσύνης. Ως συμβούλιο δεν έχουμε ούτε τα μέσα, ούτε τη γνώση για να μπορούμε να κρίνουμε σε βάθος ποινικά αδικήματα και για αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρούμε ότι η πειθαρχική διαδικασία είναι ένας φαύλος κύκλος», σημείωσαν χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο ανέφεραν πως «φτάσαμε στο σημείο ο κλάδος να ενημερώνεται για το τι συμβαίνει στο ΣΕΗ από τα ΜΜΕ και όχι μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες», ενώ είναι χαρακτηριστικό «πως κάποιες από τις διαρροές έγιναν λίγη ώρα μετά τη λήξη της συνεδρίασής του Πειθαρχικού Συμβουλίου πριν καν ενημερωθούν οι άμεσα εμπλεκόμενοι».

Τόνισαν, ακόμα, πως «για τις σοβαρές ποινικές καταγγελίες οφείλει το Σωματείο να προστατεύει τα μέλη του που θαρραλέα βγήκαν και μίλησαν. Οφείλει να τα προστατεύει με όλα τα μέσα, να τους παρέχει τόσο νομική βοήθεια όσο και ηθική στήριξη και κυρίως να τα προστατεύσει από εκβιασμούς. Ενα δικαστήριο ηθοποιών δεν λύνει το πρόβλημα. Τέτοιου είδους ζητήματα λύνονται με άλλα μέσα, όπως:

- Με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την πρόληψη του φαινομένου της βίας και την άμεση στήριξη κακοποιημένων ατόμων. Στελέχωσή τους με μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

- Δημιουργία γερού σωματείου όπου ο καθένας θα απευθύνεται σε αυτό με θάρρος και πρώτα από όλα δημιουργία εργασιακού περιβάλλοντος με δικαιώματα και ΣΣΕ, ώστε κανένας ηθοποιός να μην νιώθει ότι πρέπει να ανέχεται τέτοιες συμπεριφορές και κακοποιήσεις για να συνεχίσει την καριέρα του.

- Ενημερωτικά προγράμματα σε όλες τις δραματικές σχολές με ευθύνη του ΥΠΠΟΑ, από επιστημονικούς κρατικούς φορείς».

Οι εκλεγμένοι με τη «Δημοκρατική Ενότητα» ενημέρωσαν το σώμα πως ψήφισαν υπέρ της διαγραφής και των τριών ηθοποιών από το ΣΕΗ. Ειδικά για την περίπτωση του Γιώργου Κιμούλη συμφωνούν με τη διαγραφή του με βάση το γεγονός ότι άσκησε αγωγή στο ΣΕΗ, αλλά όχι με το περιεχόμενο της εισηγητικής έκθεσης, που εξισώνει κακοποιητικές πράξεις με θέματα συμπεριφοράς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ