Τετάρτη 13 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
24ωρη απεργία από τους αρχαιοφύλακες

Σε 24ωρη απεργία προχωρά σήμερα η Πανελλήνια Ενωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ), αντιδρώντας στα σχέδια της κυβέρνησης να αποκόψει από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού).

Ουσιαστικά, πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Είναι ένας ακόμα κρίκος στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Οι αρχαιοφύλακες ζητάνε τη μη μετατροπή των 5 κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, τη μετατροπή της Εθνικής Πινακοθήκης και του Νέου Μουσείου Ακρόπολης σε Ειδικές Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, ώστε να ενσωματωθούν στον κορμό του υπουργείου Πολιτισμού, την αναγνώριση έκτης μέρας εργασίας ως συνταξιοδοτικού δικαιώματος και την άμεση πρόσληψη 450 αρχαιοφυλάκων μέσω ΑΣΕΠ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών στη φύλαξη μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ