Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «σημαδεμένους» ρόλους στο παιχνίδι

Στο παιχνίδι του αποπροσανατολισμού και της πόλωσης, με στόχο τον εγκλωβισμό των λαϊκών μαζών, συμμετέχει επάξια η ηγεσία της ΝΔ, διεκδικώντας όμως για τον εαυτό της το ρόλο του «καλού», της «ήρεμης δύναμης» που «δε διχάζει το λαό», σε αντιδιαστολή με την «κακή» κυβέρνηση.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με την κορύφωση της δικομματικής κοκορομαχίας και η τακτική του κόμματος αποτέλεσαν το αντικείμενο της χτεσινής σύσκεψης της ομάδας πολιτικής ανάλυσης υπό τον Κ. Καραμανλή. Σε αυτή εκτιμήθηκε ότι η ΝΔ δεν πρέπει να πέσει στην παγίδα της πόλωσης που καλλιεργεί η κυβέρνηση και για να μην υποβοηθήσει στη «συσπείρωση» των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για να αφήσει την κυβέρνηση να «εκτεθεί» για τη συμπεριφορά της. Πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να κατεβάσει τους τόνους, γιατί κάτι τέτοιο επιβάλλεται από την «αγορά» και θεωρούν μάλλον απίθανο το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τουλάχιστον πριν τις δημοτικές εκλογές.

Στη σύσκεψη ο Κ. Καραμανλής χαρακτήρισε «ολίσθημα» τα περί πολιτικής εκτροπής που ανέφερε ο Κ. Σημίτης και τόνισε ότι η ΝΔ θα συμβάλει σε ένα «ομαλό πολιτικό βίο για το καλό του τόπου».

Η ΝΔ θα ακολουθήσει υπεύθυνη στάση, δήλωσε αργότερα ο επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού Γ. Σουφλιάς: «Απήντησε μεν στις ύβρεις και στις συκοφαντίες του πρωθυπουργού, αλλά δεν πρόκειται να παρακολουθήσει την πορεία της πόλωσης, του διχασμού και της όξυνσης». Απαντώντας στα περί απαξίωσης της πολιτικής ζωής, που αναφέρει ο Κ. Σημίτης, είπε ότι «οι ύβρεις, οι συκοφαντίες του πρωθυπουργού, η γενικευμένη διαφθορά, η εφαρμογή ενός σχεδίου από το κυβερνών κόμμα αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και ταυτόχρονα η νόθευση των κανόνων της πολιτικής, είναι αυτά που τραυματίζουν και απαξιώνουν την πολιτική ζωή». Η Ντ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί η πόλωση γιατί «ένας πρωθυπουργός έχει συμφέρον να υπάρχει ήρεμο πολιτικό κλίμα. Αυτό συμφέρει και την οικονομία και την εξωτερική πολιτική. Ουδέποτε έχω δει πολιτικό να δυναμιτίζει το πολιτικό κλίμα όπως προχθές ο κ. Σημίτης», δήλωσε.

Στη σύσκεψη επαναδιατυπώθηκε η θέση «δε συζητάμε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου», αλλά δεν παύει το ζήτημα αυτό να απασχολεί και μάλιστα έντονα την ηγεσία της ΝΔ. Ηγετικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι ενδεχόμενη αλλαγή του εκλογικού νόμου επί το αναλογικότερο έχει αποκλειστικά ως στόχο την «εξαφάνιση της Αριστεράς» από το ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος αυτός, όπως εκτιμούν, θα επιτευχθεί πιο εύκολα με την εφαρμογή του γερμανικού συστήματος, όπως αυτό παρουσιάστηκε σε κυριακάτικη εφημερίδα.

Αναφορικά με τις υποθέσεις επιχειρηματιών που βρίσκονται στα χέρια της δικαιοσύνης (Κόκκαλης, Αλαφούζος), η ηγεσία της ΝΔ εμφανίζεται να κινείται στη γραμμή της «ουδετερότητας». Στο πλαίσιο αυτό η «γραμμή» που βγαίνει από τη Ρηγίλλης είναι πως «πάγια άποψη του κόμματος είναι να ερευνηθούν όλα τα στοιχεία από τη δικαιοσύνη».

Επιπλέον, πηγές της ΝΔ διέψευδαν καθυστερημένα χτες τα περί χρηματοδότησης από τη «Στάζι» και μάλιστα με την αναλογία «10:5:1», όπως «αποκαλύφθηκε» τελευταία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ