Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ
Σηματοδοτεί υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Με αφορμή τη δημοσίευση της νομοθετικής πρότασης του υπουργείου Παιδείας για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, εξέδωσε ανακοίνωση το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση εφαρμογής των αποφάσεων της Μπολόνια και της Πράγας και επισημαίνοντας ότι η ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης πρέπει να αποτελέσει «αιχμή ενός συντονισμένου, μαζικού και μαχητικού αγώνα», από όλο το λαό.

Ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Το νομοσχέδιο που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας με τίτλο "Για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου μεταπτυχιακών σπουδών και της πανεπιστημιακής έρευνας" συνιστά ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση προσαρμογής της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιταγές των αποφάσεων της Μπολόνια και της Πράγας. Πράγμα που σημαίνει την πλήρη υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων και τη μεταφορά ουσιαστικά της Ανώτατης Εκπαίδευσης σε μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς και την προσαρμογή της στις ανάγκες του κεφαλαίου για φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Το νομοσχέδιο οδηγεί στη δημιουργία κύκλων σπουδών, δηλαδή οδηγεί προοπτικά στο σπάσιμο των προπτυχιακών σπουδών. Ανοίγει διάπλατα την πόρτα εισδοχής των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, δίνοντάς τους τη δυνατότητα απευθείας χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων και καθορισμού των ερευνητικών τους προγραμμάτων με βάση τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις.

Ακόμα και για τις σχολές 5ετών σπουδών (Πολυτεχνεία, Γεωπονικές), των οποίων τα πτυχία, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο, παραμένουν Μάστερ, ανοίγει ο δρόμος της υποβάθμισής τους με την προώθηση των μεταπτυχιακών και των δύο κύκλων σπουδών προπτυχιακά.

Το νέο νομοσχέδιο δεν αλλάζει τίποτα στην ουσία του νομοσχεδίου που είχε δώσει στη δημοσιότητα ο προηγούμενος υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης πριν την αντικατάστασή του.

Από τότε οι φοιτητές είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους με την κυβερνητική πολιτική υποβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, αντίθεση που υπογράμμισαν για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια των περσινών κινητοποιήσεών τους.

Απέναντι στην επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση - και όχι μόνο - η ΚΝΕ συνεχίζει και εντείνει την πάλη της για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για πλήρη γνώση της επιστήμης και ειδίκευση μέσα στο πτυχίο, για μεταπτυχιακά ενός κύκλου που να οδηγούν απευθείας σε διδακτορικό, για ανάπτυξη της έρευνας προς όφελος των κοινωνικών αναγκών και της εξέλιξης της επιστήμης. Η ουσιαστική αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης αφορά σύσσωμη την ακαδημαϊκή και εκπαιδευτική κοινότητα, όλο τον ελληνικό λαό και πρέπει να αποτελέσει αιχμή ενός συντονισμένου, μαζικού και μαχητικού αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πώς προωθείται η υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στο κεφάλαιο (2005-01-30 00:00:00.0)
Με τις ευλογίες της «Μπολόνια» και των επιχειρήσεων (2002-02-23 00:00:00.0)
Μεταπτυχιακή «σούπα» ...αλά «Μπολόνια» (2002-01-27 00:00:00.0)
Αγωνιστικό «όχι» στην υποβάθμιση της ανώτατης εκπαίδευσης (2001-03-07 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τα «βαφτίσια» των ΤΕΙ (2001-02-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2001-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ