Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«OIKONOMIKH ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ»
Στόχος η διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου στην περιοχή
  • Στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο που είχε προκαλέσει την παραίτηση του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλου
  • Η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι και να αποφασίζουν μόνοι τους χωρίς διεισδύσεις ο λαοί των Βαλκανίων

Παπαγεωργίου Βασίλης

Συνθήκες για την περαιτέρω ασφαλή διείσδυση του μεγάλου κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών στην περιοχή δημιουργεί το νομοσχέδιο με τίτλο «Ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», που συζητείται από χθες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Πρόκειται για ένα «σχέδιο» ύψους 187 δισ. δρχ. προκειμένου οι γειτονικοί λαοί να μάθουν τα «καλά της ελεύθερης αγοράς» αφού είδαν και έμαθαν τα καλά ακόμα και της ένοπλης επέμβασης στις χώρες τους. Το συγκεκριμένο σχέδιο που ήταν η αφορμή της παραίτησης του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Ζαφειρόπουλου, ο οποίος είχε καταγγείλει τη δημιουργία ενός προσωπικού μηχανισμού του Γ. Παπανδρέου βρήκε στη Βουλή τη στήριξη της ΝΔ και του ΣΥΝ. Χαρακτηριστικά η Μ. Δαμανάκη στηρίζοντας το νομοσχέδιο είπε ότι «ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της παρουσίας της Ελλάδας στα Βαλκάνια».

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, αναπτύσσοντας τη διαφωνία του ΚΚΕ με το συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισε ότι αυτό δημιουργεί «υγιεινές συνθήκες για το παραπαίον συγκρουόμενο μεγάλο κεφάλαιο που την έχει "πατήσει" στα Βαλκάνια και δεν μπορεί να προχωρήσει τις δουλιές του». Υπογράμμισε ότι κατασκευάζεται ένα οικονομικό όπλο «προσωποποιημένο στον υπουργό Εξωτερικών ο οποίος αποκτά έναν «καταπληκτικό προσωπικό μηχανισμό αμερικανοΝΑΤΟικό στα Βαλκάνια». Η βουλευτής αναφέρθηκε στη χρηματοδότηση από το υπουργείο Εξωτερικών με 1,5 δισ. δρχ μίας «μη κυβερνητικής οργάνωσης για την παραγωγή στατιστικολόγων στα Βαλκάνια» σημειώνοντας εύστοχα: «Ως γνωστό τα Βαλκάνια έχουν πετύχει όλους τους υπόλοιπους στόχος τους -δημοκρατία, παιδεία, εκπαίδευση, εξάλειψαν τη φτώχεια- και το μόνο που τους μένει τώρα είναι οι στατιστικολόγοι να μετράνε τις πήχες των τάφων τους».

Υπενθύμισε δε ότι η ΕΕ στο παρελθόν είχε χρηματοδοτήσει με 500 εκατομμύρια ευρώ ακόμα και τους Ταλιμπάν γιατί ήταν «δημοκράτες φανατικοί και δυτικόφιλοι» και τόνισε ότι για «το σχέδιο των Βαλκανίων» θα αφαιρεθούν κονδύλια από τον τακτικό προϋπολογισμό και από διάφορα ιδρύματα του δημόσιου τομέα. Είπε χαρακτηριστικά ότι χρήματα της ΕΡΤ, που ξύνει τον πάτο και δεν έχει να τα βγάλει πέρα, πήγαν για τον εκμοντερνισμό και την ψηφιοποίηση του ραδιοσταθμού της Αλβανίας.

Επικαλούμενη πρόσφατη έκθεση του ιδρύματος Κόκκαλη για την πολιτική της Ελλάδας στην περιοχή είπε ότι η πολιτική επένδυση ξεχαρβαλώματος των Βαλκανίων είχε οφέλη για τους μεγάλους ομίλους και για μεγάλα τμήματα του κεφαλαίου. «Αυτά, τόνισε, ερχόμαστε τώρα να τα παγιοποιήσουμε, να τα νομοθετήσουμε και να μοιραστούμε τις ευθύνες μας ως κράτος με αυτούς που θέλουν να κάνουν επένδυση χωρίς να βάλουν φράγκο».

Ο κατακερματισμός, είπε, των Βαλκανίων δεν έχει ωφελήσει καθόλου την Ελλάδα, αυτό το ομολογούν όλοι αλλά παρ' όλα αυτά η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «θα χρηματοδοτήσει ένα τανκς το οποίο θέλει να διεισδύσει στα Βαλκάνια για να προξενήσει αναπτυξιακή αναζωογόνηση και αναγέννηση επί των «υγιών συναλλαγματικών ηθών». Βέβαια, ανθυγιεινό είναι το ασταθές περιβάλλον για το μεγάλο κεφάλαιο ή οι κινητοποιήσεις ή οι διαθέσεις αλλαγής ή συγκρότησης». Καταλήγοντας η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση θέλει να δώσει στην Ελλάδα «ένα ρόλο ο οποίος στη στρατιωτική ορολογία - διότι περί επιθετικής πολιτικής πρόκειται - είναι στην πραγματικότητα εμπροσθοφυλακή. Θα μπούμε εμείς στα Βαλκάνια, θα καθαρίσουμε με τοπίο με δικά μας έξοδα και μετά θα έρθουν οι μεγάλες πολυεθνικές να κάνουν επένδυση». Ζήτησε δε να αφεθούν οι λαοί των Βαλκανίων να αποφασίσουν μόνοι τους χωρίς διεισδύσεις και με βάση μόνο τα συμφέροντά τους.

Την υπεράσπιση του νομοσχεδίου ανέλαβε από την πλευρά της κυβέρνησης ο νέος υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Λοβέρδος, ο οποίος απέφυγε επιμελώς να σχολιάσει τα όσα κατήγγειλε ο παραιτηθείς προκάτοχός του. Γενικά και αόριστα έκανε λόγο για ένα «εγχείρημα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας» και ισχυρίστηκε ότι στόχος του προγράμματος είναι «η ειρήνη, η σταθερότητα και ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ