Πέμπτη 21 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ηχηρή καταδίκη των σχεδίων εμπέδωσης κλίματος αστυνομοκρατίας
  • Παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη Τύπου χτες από φοιτητές, εργαζόμενους και καθηγητές
  • Την παρουσία αστυνομίας καταδικάζουν και φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά στην Πρυτανεία την ώρα συνεδρίασης της Συγκλήτου, πραγματοποίησαν χτες το πρωί φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην αστυνομοκρατία που έχει επιβληθεί από τη Δευτέρα μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου και απαιτώντας να φύγει η αστυνομία.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου μαζί με εκπροσώπους εργαζομένων και καθηγητών του ΑΠΘ. Εκφράστηκε η καταδίκη τους για το κλίμα αστυνομοκρατίας που επικρατεί για τρίτη μέρα, με πρόσχημα τις εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης στη ΣΘΕ και τη δήθεν ανάγκη «προστασίας» του εργολαβικού συνεργείου από ομάδες που αντιδρούν.

Φοιτητές, εργαζόμενοι και διδάσκοντες ανέδειξαν ότι η εντεινόμενη αστυνομοκρατία εντάσσεται στην προσπάθεια εμπέδωσης κλίματος καταστολής, το οποίο προετοιμάζει την έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το αμέσως επόμενο διάστημα. Παράλληλα, έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών που σχεδιάζεται μέσα από τον νέο νόμο - πλαίσιο.

Ο Δημήτρης Ταξίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, κατήγγειλε τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης που θέλησε, παραμονές της κατάθεσης του νέου νόμου - πλαίσιο για τα ΑΕΙ, να διαμορφώσει ξανά σκηνικό έντασης και αστυνομοκρατίας με σκοπό να σπείρει τον φόβο και την τρομοκρατία ανάμεσα στους φοιτητές, διαμηνύοντας ότι τα σχέδια υπουργείου και πρυτανικών αρχών δεν θα περάσουν. Οπως είπε, «το πανεπιστήμιο που σχεδιάζουν φέρνει λουκέτα και συγχωνεύσεις τμημάτων, εξισώσεις πτυχίων και ανύπαρκτη φοιτητική μέριμνα, μισοκαταρτισμένους φθηνούς και "ευέλικτους" αποφοίτους. Ενα τέτοιο πανεπιστήμιο δεν μπορεί παρά να έχει την καταστολή ως προϋπόθεση. Η αγανάκτηση και η οργή μπροστά στις αποκρουστικές εικόνες της αστυνομίας μέσα στα πανεπιστήμιά μας θα γίνουν μαζική και οργανωμένη απάντηση που θα ακυρώσει τα σχέδιά τους στην πράξη. Απαιτούμε να φύγει η αστυνομία από το ΑΠΘ, να μην κατατεθεί ο νέος νόμος - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια».

Ο Γιάννης Κουρμούλης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του ΑΠΘ, σημείωσε ότι η Σύγκλητος πρέπει να πάρει τη θέση που απαιτούν οι φοιτητικοί σύλλογοι, οι εργαζόμενοι, οι διδάσκοντες και να ζητήσει να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΑΠΘ. Τόνισε ότι «αυτό το σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν ευνοεί μόνο τους δικούς τους σχεδιασμούς και της κυβέρνησης. Χρησιμοποιούν το σκηνικό έντασης προκειμένου το καλοκαίρι να έρθει και να πέσει σαν ώριμο φρούτο η είσοδος της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο ΑΠΘ.

Δεν θα τους περάσει. Στο πανεπιστήμιο που ετοιμάζουν διαχρονικά και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Μπολόνια, δεν χωράνε εργασιακά δικαιώματα των φοιτητών, δεν χωράνε πτυχία με αξία. Εμείς λέμε ότι στην ημερήσια διάταξη θα βάζουμε τα δικαιώματα φοιτητών και εργαζομένων, κόντρα σε κάθε σχεδιασμό της κυβέρνησης και της Πρυτανείας».

Ο Ηλίας Κονδύλης, μέλος του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ, ανέφερε ότι «τις τελευταίες τρεις μέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας εικόνας που δεν αρμόζει στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τη Δευτέρα αντικρίσαμε ένα κάμπους πλημμυρισμένο από δακρυγόνα, την Τρίτη είδαμε τη μισή αστυνομική δύναμη της Θεσσαλονίκης να πλημμυρίζει την πανεπιστημιούπολη, και την Τετάρτη διαπιστώνουμε το λοκ άουτ της ΣΘΕ. Μέλη ΔΕΠ, εργαζόμενοι καθηγητές δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους, να προχωρήσουν την ερευνητική τους δουλειά, το εκπαιδευτικό τους έργο και όλα αυτά στο όνομα κατασκευής μιας βιβλιοθήκης.

Απαιτείται εδώ και τώρα αποκλιμάκωση της έντασης. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει με τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα πεδίο συγκρούσεων και μάχης.

Το σχέδιο που εκτυλίσσεται μπροστά μας τις τελευταίες μέρες έχει σκοπό και στόχο την εμπέδωση ενός κλίματος αστυνομοκρατίας και καταστολής, το οποίο προετοιμάζει την έλευση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αναγκαία προϋπόθεση για να περπατήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για μετατροπή του πανεπιστημίου σε πανεπιστήμιο ΑΕ, με επέκταση και διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο προπτυχιακό επίπεδο σπουδών, στα μεταπτυχιακά, στην έρευνα. Σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο - επιχείρηση, η καταστολή είναι υποχρεωτική».

Φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καταδικάζουν την παρουσία αστυνομίας στο ΑΠΘ

Την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, την αναίτια χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου - λάμψης μέσα στον χώρο του ΑΠΘ καταδικάζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι ΤΕΑΠΗ, Τουρκικών Σπουδών, Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, Αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, ΣΕΤ και ΣΕΤΠ ΠΑΔΑ, Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, οι Σύλλογοι Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ΝΦΕΕΜΠ.

Οπως αναφέρουν στις αποφάσεις τους, «πρόκειται για πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να συγκεντρώσει τέτοιο όγκο αστυνομικών δυνάμεων σε ένα κλειστό πανεπιστήμιο, απουσία φοιτητών. Δημιουργεί μεγάλα ερωτήματα για το τι έρχεται να εξυπηρετήσει αυτή η ενέργεια, με ποια αφορμή βρέθηκαν στον χώρο.

Η πλειοψηφία των φοιτητών, μέσα από τις αποφάσεις των Συλλόγων τους, την αγωνιστική τους δράση, τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους έχουν μπλοκάρει τα σχέδια της κυβέρνησης για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είναι μεθόδευση που έρχεται να εξυπηρετήσει το περαιτέρω χτύπημα των σπουδών μας, την ώρα που ετοιμάζονται ο νέος νόμος - πλαίσιο, συγχωνεύσεις και κατάργηση Τμημάτων όπως στα ξενόγλωσσα Τμήματα, κατάργηση των δωρεάν εντύπων συγγραμμάτων, χτύπημα στη φοιτητική μέριμνα».

«Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να δυναμώσουν τους Συλλόγους τους, τις διαδικασίες τους, την οργανωμένη πάλη, να εμποδίσουν τα σχέδιά τους», τονίζουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι απαιτώντας «να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από τον χώρο του πανεπιστημίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ