Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΡΥΣΤΟΣ
Νέα καραβιά δυστυχισμένων
  • Ελληνικό δουλεμπορικό, που μετέφερε 131 πρόσφυγες, έμεινε ακυβέρνητο ανάμεσα σε Ανδρο και Εύβοια
  • Συγκλονιστικά στοιχεία για τους πρόσφυγες στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας για την κατάσταση των προσφύγων στη χώρα μας

Στη μέση του Αιγαίου, κάπου στο κάτω άκρο του νησιού της Εύβοιας, έμεινε το όνειρο για τους 131 πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες, οι οποίοι, θύματα του απάνθρωπου ιμπεριαλισμού, των πολέμων, των κακουχιών και της φτώχειας, που έχουν επιβάλει οι μεγάλοι της «νέας τάξης» στις χώρες τους, έπεσαν για δεύτερη φορά στα πλοκάμια του δουλεμπορικού κυκλώματος, που θα τους οδηγούσε στην «ελευθερία» του καπιταλιστικού καταναγκασμού, έναντι αδράς αμοιβής.

Το ταξίδι με βάρκα την ελπίδα, που ξεκίνησε από τη Σμύρνη της Τουρκίας με προορισμό τη Ραφήνα, πήρε τέλος χτες στις 4 τα ξημερώματα, όταν το δουλεμπορικό ψαροκάικο «Ελευθερία Γ» νηολογίου Πρέβεζας, με πλήρωμα τους Ελληνες δουλέμπορους, Γεώργιο Πατσάνη, πλοίαρχο, Πέτρο Καβούρη μηχανικό και τον Γεώργιο Διονυσόπουλο ναύτη και φορτίο τους 131 μετανάστες (Κούρδους του Ιράκ, Αφγανούς, Αιγύπτιους, Παλαιστίνιους και από τη Σιέρα Λεόνε), ανάμεσά τους οκτώ γυναίκες και 12 παιδιά, έπαθε βλάβη μηχανής και ακινητοποιήθηκε ανάμεσα στα νησιά Ανδρο και Εύβοια. Από κει και πέρα, ήταν ζήτημα του Λιμενικού, περιπολικά του οποίου εντόπισαν το ψαροκάικο και το οδήγησαν στο λιμάνι της Καρύστου που έφτασαν στις 8.30 π.μ. Οι τρεις Ελληνες δουλέμποροι οδηγήθηκαν στο Λιμεναρχείο Καρύστου όπου παρέμειναν υπό κράτηση και σήμερα το μεσημέρι θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Χαλκίδας. Για τους μετανάστες, έγινε η διαδικασία καταγραφής και της υγειονομικής εξέτασης και στη συνέχεια οδηγήθηκαν στο «διαμορφωμένο» γι' αυτές τις περιπτώσεις χώρο των αποθηκών της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρυστο.

Τους αποτελειώνουν πείνα και αρρώστιες

Κάθε χρόνο, στον κόσμο, ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι εξαναγκάζονται να μεταναστεύουν εκτός ή και εντός των χωρών τους. Απ' αυτούς ένα εκατομμύριο κάθε χρόνο καταλήγουν να είναι μόνιμοι μετανάστες και, επίσης, ένα εκατομμύριο γίνονται πρόσφυγες. Οι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω της φτώχειας και των πολέμων που γίνονται στις περιοχές τους.

Ομως, σ' αυτήν τη φυγή τούς προσμένουν η πείνα και οι αρρώστιες και τους αποδεκατίζουν. Χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα από ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Μακκάου: Το 21% πέθανε απ' την πείνα, το 26% προσβλήθηκε από χολέρα και το 19% από διάρροιες και σχεδόν το υπόλοιπο των προσφύγων από διάφορες άλλες ασθένειες.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν προχτές στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Δημόσιας Υγείας, που οργανώνει η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, στις οποίες υποχρεώνονται να ζουν οι πρόσφυγες και η μη προσπέλασή τους στις ιατρικές υπηρεσίες, συμβάλλουν - χωρίς να είναι η μοναδική αιτία - στη διασπορά των λεγόμενων «αναδυόμενων ασθενειών». Είναι οι αρρώστιες εκείνες, που, λίγο ως πολύ, είχαν εξαφανιστεί ή περιοριστεί στο ελάχιστο: Ετσι, τώρα, επανεμφανίζονται η διφθερίτιδα, η χολέρα, η φυματίωση, οι ηπατίτιδες, η πολιομυελίτιδα, ενώ εξαπλώνεται το ΕΪΤΖ.

Στην Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο, βρίσκονται 800.000 αλλοδαποί εργάτες, εκ των οποίων οι 50.000 είναι νόμιμοι και 370.000 έχουν προσωρινή κάρτα παραμονής.

Σύμφωνα με στοιχεία απ' τα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» (Αθήνα) και «Παπανικολάου» (Θεσσαλονίκη) και για την περίοδο 1.7.2000-31.6.2001, έγιναν 1.999 εισαγωγές στον «Ευαγγελισμό» (ποσοστό 5,36% επί του συνόλου) και 549 στο «Παπανικολάου» (ποσοστό 2,22% επί του συνόλου). Από αυτούς ασφαλισμένοι ήταν το 74,% στην Αθήνα και το 60% στη Θεσσαλονίκη.

Το κόστος νοσηλείας το επιβαρύνθηκαν οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων, καθώς ο κρατικός προϋπολογισμός αποδίδει μόλις το ένα πέμπτο απ' τα κονδύλια για τις ανασφάλιστες ομάδες.

Σημαντικές ήταν οι διαπιστώσεις των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), που μελέτησαν 5.000 φακέλους που προσήλθαν στο πολυιατρείο τους στη Θεσσαλονίκη: «Οι κακές συνθήκες διαβίωσης, το μειωμένο ενδιαφέρον που δείχνουν οι ίδιοι για τα προβλήματα υγείας, αλλά και ο αποκλεισμός από νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν ως αποτέλεσμα την καθυστερημένη διάγνωση και υποθεραπεία», αναφέρουν στα συμπέρασμά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ