Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» ΕΛ.ΑΣ.
Αυξημένος ο αριθμός συλλήψεων αστυνομικών

Ο διοικητής της υπηρεσίας παρουσίασε στη Βουλή την ετήσια έκθεση πεπραγμένων

Κατά 118% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά αυξήθηκαν το 2001 οι συλλήψεις «επίορκων αστυνομικών» από την «υπηρεσία εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛΑΣ» αλλά η απονομή της δικαιοσύνης καθυστερεί σημαντικά. Αυτά δήλωσε χθες ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διοικητής της «υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ.» Β. Τσιατούρας παραδίνοντας την ετήσια έκθεση δραστηριοτήτων της υπηρεσίας του. Οπως είπε από τις 181 διώξεις που ασκήθηκαν μετά από έρευνες των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εκδικαστεί μόνο οκτώ και αυτές με τη διαδικασία του αυτοφώρου αφού αφορούσαν σύλληψη την ώρα διάπραξης του αδικήματος.

Ο διοικητής είπε ότι η υπηρεσία του θα ήθελε να γίνονται πιο γρήγορα οι δίκες γιατί όπως τόνισε «όταν αποδεδειγμένα αστυνομικοί είναι διεφθαρμένοι και περνάνε τρία ή τέσσερα χρόνια χωρίς να γίνουν δίκες, με την πάροδο του χρόνου ξεχνιούνται οι υποθέσεις, οι μάρτυρες τα γυρνάνε και εξανεμίζεται το έργο μας».

Παρά την αύξηση των συλλήψεων αστυνομικών το 2001, εντούτοις μειώθηκαν κατά 46% οι καταγγελίες κατά αστυνομικών. Οι διώξεις που έγιναν αφορούσαν 48 αξιωματικούς, 52 βαθμοφόρους (ανθυπαστυνόμοι, αρχιφύλακες) και 49 αστυνομικούς. Οι ποινικές διώξεις αφορούσαν κυρίως τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της ψευδούς βεβαίωσης, της κατάχρησης εξουσίας, τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και ναρκωτικών, την απελευθέρωση κρατουμένου και τη μαστροπεία. Οπως είπε ο διοικητής της «υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων», η χωροταξική κατανομή των αδικημάτων δείχνει ότι στην Αττική σημειώνονται τα μισά κρούσματα όλης της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ