Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προχωρά την παράδοση του Τατοΐου σε επιχειρηματικά συμφέροντα

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον μονάρχη της Βρετανίας αποσκοπούσε να ...πάρει ιδέες

Αποψη του κτήματος πριν από τη φωτιά του καλοκαιριού
Αποψη του κτήματος πριν από τη φωτιά του καλοκαιριού
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει το σχέδιό της για να παραδώσει μέρος του κτήματος Τατοΐου, ανοίγοντας τον δρόμο σε επιχειρηματικούς ομίλους να βάλουν μια ολόκληρη περιοχή - «φιλέτο» στο χέρι, ιδιαίτερα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού, που έδωσε το παραπέρα έναυσμα για να διαμορφωθεί ο πρώην καταπράσινος χώρος, τμήμα του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, καταπώς επιθυμούν οι ...επενδυτές (βλέπε κοράκια που θα τον εκμεταλλευτούν).

Μιλάμε για τον χώρο του πρώην βασιλικού κτήματος, 42.000 στρεμμάτων, που με αποφάσεις όλων των αστικών κυβερνήσεων αμιγώς χαρακτηρισμένα ως δάσος του Εθνικού Δρυμού είναι τα 15.000 στρέμματα, ενώ και αυτά όπως και όλος ο Δρυμός έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, χωρίς προληπτικά μέτρα και τις απαραίτητες δασοκομικές εργασίες. Για πολλά χρόνια οι φορείς της ευρύτερης περιοχής απαιτούσαν και απαιτούν ο χώρος να δοθεί στον λαό ως χώρος αναψυχής δημόσιος και δωρεάν, απαραίτητος «πνεύμονας» σε ένα Λεκανοπέδιο που ασφυκτιά. Το 2007, μάλιστα, με πρωτοβουλία των Οργανώσεων Βορειοδυτικής Αττικής του ΚΚΕ έγινε και μεγάλη κινητοποίηση διεκδίκησης.

Ωστόσο, αυτό που μεθοδικά προετοιμάζεται από τις κυβερνήσεις και από διάφορες ΜΚΟ και «Συλλόγους Φίλων» είναι η ανοιχτή επιχειρηματική αξιοποίηση του κτήματος, που μάλιστα, μετά τη μαυρίλα που άφησε πίσω της η φωτιά, εμφανίζεται ως η δήθεν μόνη ρεαλιστική και ...βιώσιμη λύση. Ιδεολόγημα που περνάει στον λαό τη λογική του ...ρεαλισμού της υποταγής των σύγχρονων αναγκών του στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οτι δηλαδή για να υπάρξει ένας συντηρούμενος και προστατευμένος χώρος πρασίνου πρέπει να τον λυμαίνονται ιδιώτες με διάφορα προσχήματα, πέρα από μουσειακές εγκαταστάσεις και με ξενοδοχειακές μονάδες (ξενώνες) και με αγροτική «βιολογική» παραγωγή που θα εμπορεύονται για να ...βγαίνουν τα έξοδα.

Μετά την καταστροφική φωτιά

Eurokinissi

Μετά την καταστροφική φωτιά
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και αυτό επιδίωξε με το χτεσινό του ταξίδι στη Σκοτία ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, και τη συνάντησή του με τον πρίγκιπα Ουαλίας, Κάρολο, θέλοντας να «αντλήσει ιδέες» από τον τρόπο ανάπτυξης της ανακτορικής κατοικίας Dumfries House που διαχειρίζεται το ίδρυμα του πρίγκιπα. Πρόκειται για τις μπίζνες που αναπτύσσει η βασιλική οικογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, ένας αναχρονιστικός θεσμός που ο βρετανικός λαός χρυσοπληρώνει για να «κάθεται στον σβέρκο» του.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Ελάτε ιδιώτες»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στη χτεσινή του αναφορά για το πρωθυπουργικό ταξίδι και την «αξιοποίηση» του κτήματος Τατοΐου ήταν αποκαλυπτικός για τους σχεδιασμούς που «τρέχουν»:

«Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ. ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.

Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η Δεκεμβρίου 2025. Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες. Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση. Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021. Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες - επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια».

Οπως διευκρίνισε επίσης, «ετοιμάζεται η σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες. Ο προγραμματισμός μας είναι η εταιρεία, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων και των έργων, που υλοποιεί το Δημόσιο εντός του κτήματος, να μετεξελιχθεί σε Φορέα Διαχείρισης του Τατοΐου υπό μορφή Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, με τη συμμετοχή στη διοίκησή του εκπροσώπων του Δημοσίου, της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά και ιδιωτών».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στον πρίγκιπα της Ουαλίας έγινε αφορμή για έναν ακόμα αποπροσανατολιστικό «καβγά» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τον πρώτο να κατηγορεί τον πρωθυπουργό για «αυλάρχη των Γλίξμπουργκ» και τη ΝΔ να απαντά για «υποκρισία αφού και ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος το 2018 τον Κάρολο, μιλούσε για "επίσκεψη - ορόσημο"». Επί της ουσίας αυτός ο καβγάς «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» και παρακάμπτει το κύριο, που πρέπει να διεκδικήσουν τα λαϊκά στρώματα: Να τους αποδοθεί το Τατόι ως χώρος πρασίνου χωρίς καμία δραστηριότητα επιχειρηματιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ