Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2022
Απογειώνονται οι αντιλαϊκοί φόροι, με τροφοδότη και την εκτίναξη του πληθωρισμού

Φοροληστεία και ανατιμήσεις αποδεκατίζουν το λαϊκό εισόδημα

Η ραγδαία διόγκωση της μάζας με τα φορολογικά έσοδα αποτελεί τον κεντρικό άξονα στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη είναι η συμβολή των άμεσων φόρων που φορτώνονται στη λαϊκή κατανάλωση, ως αποτέλεσμα και των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων στα εμπορεύματα μαζικής κατανάλωσης.

Αυτό προκύπτει από τα οριστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών για την εξέλιξη του προϋπολογισμού στο α' τρίμηνο (Γενάρης - Μάρτης) του 2022.

Μεταξύ άλλων καταγράφονται τα εξής:

- Το σύνολο των φόρων έφτασε τα 12,1 δισ. ευρώ, υπέρβαση του αρχικού στόχου κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

- Ο ΦΠΑ που φορτώνεται στη λαϊκή κατανάλωση απογειώθηκε σε 4,9 δισ. ευρώ από 3,8 δισ. στο α' τρίμηνο του 2021, αύξηση 1,1 δισ. και σε ποσοστό 29%.

Να σημειωθεί ότι η αύξηση του πληθωρισμού, σε αυτήν τη φάση, λειτουργεί και ως τροφοδότης των φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού. Ο ΦΠΑ, για παράδειγμα, με συντελεστή 13%, υπολογίζεται και προστίθεται στην αυξημένη τιμή πώλησης, διευρύνοντας έτσι και τη μάζα των έμμεσων φόρων που εισρέουν στο κρατικό ταμείο.

- Οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης έφτασαν τα 1,53 δισ. ευρώ από 1,36 δισ. πέρυσι, ενώ από αυτούς, οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα ενεργειακά προϊόντα έφτασαν τα 959 εκατ. από 811 εκατ. πέρυσι, αύξηση 18,2%.

- Οι φόροι εισοδήματος έφτασαν τα 3,5 δισ. ευρώ από 3,1 δισ. πέρυσι. Από το ποσό αυτό, οι φόροι εισοδήματος που αναλογούν σε φυσικά πρόσωπα έφτασαν τα 2,5 δισ. και πληρώθηκαν κατά κύριο λόγο από μισθωτούς και συνταξιούχους, έναντι μόλις 709 εκατ. που καταβλήθηκαν από νομικά πρόσωπα, δηλαδή από κάθε είδους επιχειρήσεις.

Νέο δάνεια από τις χρηματαγορές

Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές, με δημοπρασία κρατικού ομολόγου 7ετούς διάρκειας, για την κάλυψη μελλοντικών χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού. Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε χτες ότι η έκδοση θα γίνει στο κοντινό μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους τραπεζικούς ομίλους «BNP Paribas», «BofA», «Citi», «Deutsche Bank», «Goldman Sachs» και «JP Morgan».

Η άντληση νέου κρατικού δανείου από τις διεθνείς χρηματαγορές γίνεται μετά την πρόσφατη αναβάθμιση πιστοληπτικής αξιολόγησης από την S&P.

Το ισοζύγιο με Ρωσία - Ουκρανία

Από την πλευρά της η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε χτες το εμπορικό ισοζύγιο μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας - Ουκρανίας.

Στο α' δίμηνο (Γενάρης - Φλεβάρης) οι εισαγωγές από τη Ρωσία απογειώθηκαν σε 1,1 δισ. ευρώ από 416,9 εκατ. πέρυσι, αύξηση 178,5%, γεγονός βέβαια που αποδίδεται στις ανατιμήσεις στην Ενέργεια. Οι εξαγωγές προς τη Ρωσία εμφανίζονται στα 28,8 εκατ. (από περίπου 24,7 εκατ.), ενώ το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με τη Ρωσία διευρύνθηκε στα 1,1 δισ. (από περίπου 392,3 εκατ. πέρυσι).

Το έτος 2021, 656 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εισαγωγές από τη Ρωσία και 639 ελληνικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν εξαγωγές προς τη Ρωσία.

Αντίστοιχα, η αξία των εισαγωγών από την Ουκρανία ανήλθε σε 44,2 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 97,1%, ενώ η αξία των εξαγωγών προς την Ουκρανία ανήλθε σε 23,2 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 90,6%.

Το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας - Ουκρανίας στο α' δίμηνο του 2022 κατέγραψε έλλειμμα ύψους 21 εκατ., έναντι ελλείμματος ύψους 10,3 εκατ. στο περσινό α' δίμηνο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ