Τετάρτη 27 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο «μπουρλότο» από τις επιθέσεις στην Υπερδνειστερία

Τους σοβαρούς κινδύνους γενίκευσης του πολέμου στην Ουκρανία, στην ευρύτερη περιοχή, ήρθαν να υπογραμμίσουν οι τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές εναντίον στόχων στην Υπερδνειστερία, την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα άγνωστοι επιτέθηκαν με ρουκέτες κατά του κτιρίου του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Υπερδνειστερίας στο Τιρασπόλ, ενώ πραγματοποιήθηκε και επίθεση σε στρατιωτική μονάδα. Χτες άγνωστοι ανατίναξαν δύο κεραίες ραδιοφώνου στη Γρηγοριόπολη, οι οποίες αναμετέδιδαν ρωσικά ραδιόφωνα.

Ο επικεφαλής της «Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας», Β. Κρασνοσέλσκι, ανέφερε ότι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δράστες των επιθέσεων έχουν προέλευση από την Ουκρανία. «Αυτοί που σχεδίασαν τις επιθέσεις επιδιώκουν να τραβήξουν την Υπερδνειστερία στη σύγκρουση. Διαβεβαιώνω ότι αυτές οι προσπάθειες θα αποτύχουν», δήλωσε. Κάλεσε δε το Κίεβο να ερευνήσει την «παράνομη επανατοποθέτηση συγκεκριμένων ομάδων ενόπλων και τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διέπραξαν», ενώ ζήτησε και από τη Μολδαβία να μην υποκύψει σε προβοκάτσιες.

Η δε Πρόεδρος της Μολδαβίας Μ. Σάντου συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας και κατηγόρησε για τις επιθέσεις «ομάδες που είναι υπέρ του πολέμου» εντός του εδάφους της χώρας.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία παρακολουθεί στενά τα γεγονότα, ενώ σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Α. Ρουντένκο η Μόσχα ελπίζει ότι η Υπερδνειστερία δεν θα παρασυρθεί στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, δήλωσε ότι «δεν είμαστε βέβαιοι τι σημαίνουν όλα αυτά, αλλά είναι κάτι όπου θα εστιάσουμε».

Το Κίεβο, από την πλευρά του, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει την αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία, θύλακας με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία έπειτα από σύντομη ένοπλη σύρραξη μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί «ειρηνευτική δύναμη» 1.500 στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ