Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ.-- Πέθανε σε ηλικία 87 ετών ο πρώτος Πρόεδρος της ανεξάρτητης Λευκορωσίας και ένας από τους «νεκροθάφτες» της ΕΣΣΔ, Στανισλάβ Σούσκεβιτς. Στις 8 Δεκέμβρη 1991, μαζί με τους Προέδρους των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ρωσίας και της Ουκρανίας, Μπόρις Γέλτσιν και Λεονίντ Κραβτσούκ, είχαν υπογράψει συνθήκη για τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Ο Σούσκεβιτς κυβέρνησε τη Λευκορωσία μέχρι το 1994, οπότε εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί καθώς κατηγορήθηκε μαζί με άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους για διαφθορά από τον σημερινό Πρόεδρο που τον διαδέχτηκε, Αλ. Λουκασένκο, και πολλούς βουλευτές.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Η κινεζική κυβέρνηση έκλεισε χτες 40 σταθμούς του μετρό, γύρω στο 14% του δικτύου, στο πλαίσιο του περιορισμού των κρουσμάτων της πανδημίας, που επανεμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα των 21 εκατομμυρίων κατοίκων. Τις μέρες αυτές καταγράφονται μερικές δεκάδες καθημερινά, ωστόσο η μεγαλύτερη έξαρση παρατηρείται στη Σανγκάη, όπου σε πολλές περιοχές της έχει επιβληθεί αυστηρή απαγόρευση κυκλοφορίας εδώ και πάνω από έναν μήνα.

ΜΑΔΡΙΤΗ.-- Στόχοι ψηφιακής κατασκοπείας έγιναν πριν από έναν χρόνο ο Ισπανός πρωθυπουργός, Π. Σάντσεθ, και η υπουργός Αμυνας, Μ. Ρόμπλες. Οι ισπανικές αρχές ανίχνευσαν το λογισμικό παρακολούθησης «Pegasus» στα κινητά τους τηλέφωνα τον Μάη και τον Ιούνη του 2021, ενώ εντόπισαν τουλάχιστον μία διαρροή από το κινητό του Ισπανού πρωθυπουργού. Η υπόθεση θα διερευνηθεί από το ανώτατο ποινικό δικαστήριο της Ισπανίας. Το λογισμικό «Pegasus» διατίθεται από την ισραηλινή εταιρεία NSO και έχει καταγγελθεί για σωρεία υποθέσεων παρακολούθησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ